Kylauudis.ee

on kodanikualgatuse korras sündinud infoportaal, mis vahendab kodukandi uudiseid ja elulist infot inimeselt inimesele. Loe lähemalt!

ENFRDEESFILVVRO

Kaastööd ja kirjad
palume saata e-posti aadressil info@kylauudis.ee

Nädala mõte

"Pilk üle õla ja sammuga edasi."

Vaata nädala mõtete arhiivi!

Viimased uudised

Arhiiv

Sõbrad, toetajad

september 2018
E T K N R L P
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Saaremaa ja Piirissaare ehitavad sibulasilda

Saaremaa Kodukandi eestvedamisel jõuavad juba mitmendat aastat sügiseti Saaremaale kuulsad Piirissaare sibulad. Tegemist on algatusega, mille eesmärgiks on hoida pärandkultuuri ning tugevdada kogukondadevahelist koostööd.

Piirissaare sibul

Piirissaare sibulad

saame toetada väikesaarel aastaid püsinud teadmisi ja kogemusi sibulakasvatuse osas

“Saared peavad ikka kokku hoidma,” räägib Saaremaa Kodukandi koordinaator Reet Viira, kes jätkab Peipsiääre kogukondadega koostööd oma ema, kodukandiliikumise eestvedaja Elvi Viira jälgedes. “Meie jaoks on oluline toetada Piirissaare kohalikku kogukonda sealse pärandkultuuri, mille üheks osaks on kindlasti ka sibulakasvatus, säilimisel ning anda ehk tõuge ka noorematele, et see tasub end ära,” kõneles ta.

Kui mõne aasta eest oldi Peipsi ääres kimpus sibulauputusega ja kutsuti rahvast ostma kohalikelt, sõitis Saaremaa Kodukandi koordinaator ise Piirissaarele, et saarlastele väärt sibulaid tuua. Hiljem mindi Piirissaare elu-olu kaema suisa delegatsiooniga. Koostöö päädis ka vastuvisiidiga: Piirisaare esindajad käisid mullu Saaremaal tutvumas saarlaste kogemustega turismi-, kalanduse ja ettevõtluse valdkonnas. “Mullu oli suurepärane sibulaasta, nii et saime koguni kolm korda Piirisaarelt sibulaid tuua,” räägib ta.

Kuigi põua tõttu jääb tänavu sibulasaak tagasihoidlikumaks, on siiski Piirisaare sibulat Saaremaa Kodukandi vahendusel ka tänavu Saaremaale oodata. “Seda peetakse ikkagi Eesti parimaks sibulaks. Kui seda ostame, saame toetada väikesaarel aastaid püsinud teadmisi ja kogemusi sibulakasvatuse osas ning hoolitseda selle eest, et need ei kaoks,” rõhutab Reet Viira. ​”Oleme püüdnud osta just neilt sibulakasvatajatelt, kes ise ehk niipalju laatadel ja mujal oma toodangut realiseerimas käia ei saa. “Töime saarde Piirisaare kulda,” nii seda mullu hellitavalt kutsuti.”

Meeles mõlgub ka päris uus algatus: kahe kogukonna koostöös võiks sündida sibulamoos, mis ka poelettidele jõuaks. “Meil on Saaremaal tunnustatud kogukonnaköögid, kel ka head turustamisvõimalused, oleks ju tore, kui saarele jõudnud Piirisaare sibul saaks purki pandud kui kogukonnamoos,” avab Viira tulevikuplaane.

Comments are closed.