Türgi nädal tõi õlimaadlejad ja sajad uudistajad Sindi jalgpalli murule

Täna keskpäeval vaatasid mitmed sajad silmapaarid Sindi gümnaasiumi staadionil 1500 aasta pikkuse traditsiooniga Türgi õlimaadluse näidismatši. Maadlesid Mustafa Batu ja Süleyman Başar. Maadlusest rääkis treener-kohtunik Mustafa Kemal Karaboğa.

Õlimaadluse näidiskohtumine Sindi murul Foto Urmas Saard
Õlimaadluse näidiskohtumine Sindi murul. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Alguses valavad võistlejad teineteisele õli rinnale ja seljale, sest nii näidatakse vastasvõistleja vastu oma austust[/pullquote]„Õlimaadlus on absoluutselt kõigis vanuses inimestele huvitav,” kinnitas Türgi teemanädala peakorraldaja Piia Karro-Selg, kelle sõnu kinnitasid õliste meeste maadlusel arvatavalt üle 300 uudishimuliku inimese pilgud. Mustafa Kemal Karaboğa jutu pani siinsesse riigikeelde ümber türgi mees Mustafa Çelik, kes tuli Eestisse kümmekond aastat tagasi. Ta ütles, et nüüd on siin tema uus kodu ja töötab Eesti televisioonis operaatorina.

Mustafa Kemal Karaboğa selgitas, et türklaste õlimaadlus erineb klassikalisest üksnes sellega, et keha määritakse enne võistlust õliseks. Eelistatakse väiksema happesisaldusega õli, näiteks oliivi. Püksid õmmeldakse pulli nahast ja nende kaal on ca 13 kg. Alguses valavad võistlejad teineteisele õli rinnale ja seljale, sest nii näidatakse vastasvõistleja vastu oma austust, vahendas tõlk treener-kohtuniku juttu.

„Enne võistluse algust panevad nad oma põlved maha, näidates sellega austust vaatajate vastu.”

Maadeldakse murul ja võistlus võib kesta 10 minutit, pool tundi või koguni tunni – just nii kaua, kuni üks võistlejatest paneb vastase selja vastu muru. Kui on antud ette maadluse aeg, siis selgitatakse võitja välja punktide arvu järgi. Mõlemad tänased võistlejad on oma tiitli meistrid, kuid Sindi staadioni murul seljatas oma vastase Mustafa Batu.

Veerand tunni pikkusest maadlusest võtab kolm korda rohkem aega aga õli nahalt maha pesemine. Sellele oli koolimajas juba aegsasti mõeldud ja saun küdema pandud. Mustafa Kemal Karaboğa sõnul teeb täna nähtud sedavõrd suur hulk vaatajaid meele väga rõõmsaks. „Täname eeskätt kooli juhti, aga ka kogu tema meeskonda, kes on teinud ettevalmistusi meie demonstratsioonesinemise läbiviimiseks väga lahke vastutulelikkusega.

Urmas Saard