Pärnus kuulutati koolirahu välja kahekümnendat korda

Koolirahu on Eestis välja kuulutatud alates 1999. aastast. Varem on Pärnu kandnud Koolirahu linna tiitlit 2007. aastalgi. Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse sõnutsi on teine kord valituks osutuda suvepealinnale suureks auks.

Tormilist rockmuusikat viljelev uus Pärnu bänd Echolove Rüütli platsi laval Foto Urmas Saard
Tormilist rockmuusikat viljelev uus Pärnu bänd Echolove Rüütli platsi laval. Foto: Urmas Saard

„Suurepärane, et tänavune kooliaasta algab koolirahu väljakuulutamisega just Eesti Vabariigi sünnilinnas Pärnus,” märkis Kosenkranius.

Suurepärstest asjadest kõneles Pärnu Rüütli platsil ka haridus- ja teadusminister Mailis Reps: „Oleks suurepärane, kui koolirõõm, mis paistab esimesse klassi minejate silmist, peegelduks sealt ka teises, viiendas ja kümnendas klassis. Oleks suurepärane, kui koolis – mis on teadupärast elevust täis paik – oleks igaühel, kes seda vajab, võimalus ka puhata, mõtteid koguda ja taas rõõmsalt järgmisse tundi minna. Oleks suurepärane, kui koolile mõeldes mõtleksime esmajoones uutele teadmistele, kogemustele ja avastustele ning alles seejärel hinnetele ja eksamitele.”

Ene Tomberg, Lastekaitse liidu president, soosis oma sõnavõtus igasugust õpilaste omaalgatust. „See on ju normaalne,” kinnitas Tomberg. „Teile õpilased, kes te iga päev koolikeskkonnas viibite, on lausa kohustus teha ettepanekuid õppetöö üldiseks korralduseks. Just teie saate muuta igapäevast koolipäeva eriliseks,” selgitas Tomberg.

Sõnavõttudele järgnevalt allkirjastasid Koolirahu lepingu Pärnu linnapea, haridus- ja teadusminister, MTÜ Lastekaitse Liit, Eesti õpilasesinduste liit ja MTÜ Tore.

Pidulikule tseremooniale järgnes kontsert. Lavale astusid kaks Pärnu bändi. Esimesena esines pool tundi soul-funk muusika lipulaev Steps To Synapse ja teisena tormilist rockmuusikat viljelev uus bänd Echolove. Ansambleid tutvustanud kultuuriklubi Tempel juht Andres Tölp ütles, et Echolove on esimest korda laval, kuigi sama koosseisu liikmed on juba varemgi mitmetes erinevates ansamblites musitseerinud.

Ansamblite laval vahetumise ajal luges Tölp kooliaasta algusele ja Koolirahu välja kuulutamisele sobiva luuletuse, mille pärnakas Jaak Känd oli mõni hetk varem värskelt loodud värsid Facebooki üles riputanud.

Minister Mailis Reps sõbralike maskottide keskel Foto Urmas Saard
Minister Mailis Reps sõbralike maskottide keskel. Foto: Urmas Saard

Ega enam koolipahu
praegu meie kooli mahu!
Täna on ju koolirahu …

Aga teise koolitahu
avab homme koolikahu-
päine jorss, kes koolivahu-
kustutiga kooli lahu-
tama oma koolipahu
soove tuleb… KOOLIRAHU!

Lastekaitse Liit jagas helkureid, millele oli kirjutatud “Kiusamisest vabaks”. Aga mõnede kohalviibinute arvates võinuks õpetajaid ja õpilasi palju rohkem Rüütli platsile koguneda.

Urmas Saard

Samal teemal:

Rüütli plats Pärnus Foto Urmas Saard

 

 

 

Koolirahu kuulutatakse välja Pärnus