Rahvatantsupedagoog Richard Tõnnuse mälestusnäitus Pärnus

Pärnumaal tähistatakse legendaarse rahvatantsupedagoogi Richard Tõnnuse 100. sünniaastapäeva tema elutööd tutvustava näitusega.

Richard Tõnnus
Richard Tõnnus

1. septembril möödub rahvatantsujuhi ja -uurija Richard Tõnnuse sünnist 100 aastat. Sel puhul paneb Tantsupeomuuseum koos Anna Raudkatsi tantsuseltsiga üles tema elutööd tutvustava näituse.

Richard Tõnnuse elutööd tutvustav näitus avatakse 1. septembril, algusega kell 14:00 Pärnu Kolledži raamatukogus. Näitus on külastajatele tasuta ja jääb avatuks kuni 30. septembrini.

Näitusel eksponeeritakse aastatel 1955-1978 Richard Tõnnuse poolt koostatud ja käsitsi kokku pandud Pärnus tegutsenud Anna Raudkatsi nimelise tantsukollektiivi Teovakkasid ehk kroonikaraamatuid.

Samuti on näitusel võimalus näha legendaarsete rahvatantsujuhtide Anna Raudkatsi, Ullo Toomi ja Alfred Raadiku vahakujusid.

Richard Tõnnus oli rahvatantsupedagoog ja skaudiliikumise eestvedaja. Ta sündis 1. septembril 1918 Tallinnas. Alates 1937. aastast on juhendanud rahvatantsurühmi Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Tõnnus oli Pärnu rahvakunstiõhtute üldjuht ja võistluse „Tantsime võistu Tuljakut“ algataja ja peamine korraldaja. Tema käe all on õppinud sajad tantsijad.

Eesti Skautide Malevas on teda autasustatud Teenete diplomiga, Noorte Punase Risti hoolsusmärgiga, väliseesti skautide Tammetähega ja 1939. aastal Vabariigi Presidendi poolt Punase Risti teenetemedaliga.

1992. aastal anti talle kui võimlemis- ja rahvatantsujuhile ning rahvatantsu uurijale Ullo Toomi nimeline aastapreemia.

Richard Tõnnus suri 19. jaanuaril 1997.

Roland Landing
Anna Raudkatsi tantsuseltsi juhendaja, tantsulooja