Ettevõtjad hõikasid rahvast Martensi väljakule Pärnumaa maitsete laadale

Eile pärastlõunal võis Pärnu linna südames asuval Martensi väljakul osta Eesti erinevates piirkondades kasvatatud toitu, suhelda tootjatega ja osaleda õpitubades.

Merle Einola (vasakul) juhendab heade maitsete õpituba Foto Urmas Saard
Merle Einola (vasakul) juhendab heade maitsete õpituba. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Huvilised nägid, kuidas saab kohalikku toorainet kasutades hästi lihtalt tervislikult toituda.[/pullquote]Pärnumaa maitsete laat viidi ellu Pärnumaa maitsete aasta raames koostöös Eesti- ja Pärnumaa Toiduvõrgustikuga OTT – Otse Tootjalt Tarbijale. Pärnus toimib OTT juba neljandat aastat. „Koostöös Eesti talupidajate keskliidu ja OTTiga sai käima lükatud taluliidu karavan, mis nüüdseks jõudnud viiendasse punkti, Pärnusse. Kuna tänavu on Pärnumaa maitsete aasta, siis seda enam oli soov teha koostööd. Tavaliselt tuleb neljapäeviti kümmekond tootjat Martensi väljakule, aga sedakorda kasvas osalejate hulk koos üle riigi kohale tulnutega veerandsajani,” rääkis Mirjam Pikkmets, Pärnumaa maitsete naiskonna üks liikmetest ja Pärnumaa otse tootjalt tarbijale vabatahtlik, aga eelkõige palju tuntust ja tunnustust kogunud Mätiku talu väga toimekas pereliige. „Pärnumaa tootjaid tuli kohale 16, mis on väga arvukas esindatus maakonnast,” lisas Mirjam.

Sõõrikujuliselt reastatud müügilettide kõrval aus sinine telk, mille varjus alustas umbes veerand tundi enne kolme tegevust õpituba. Nelja pika laua taga võttis istet mitukümmend Eesti reisikorraldajat. Õpituba juhendas Merle Einola, kes on Pärnumaa maitsete töörühma liige ja toimetab mittetulundusühingus Roheliselt Värske Elu. „Propageerin mõlemal suunal tervislikku toitu ja kohalike talunike toodangut, mida inimesed toidulaual kasutavad”.

Ühe telgi katuse all töötas nelja laua ümber neli erinevat toodet valmistavat töötuba, kuhu Merlet jätkus võrdväärselt palju kõigi laudkondade jaoks.

Huvilised nägid, kuidas saab kohalikku toorainet kasutades hästi lihtalt tervislikult toituda. Natuke segati sisse ka võõramaiseid puuvilju, aga need retseptid on väga lihtsad. „Näiteks, kui lapsed on harjunud banaani, vaarika või maasika smuutiga, siis meie peitsime sellesse ka suvikõrvitsat ja kurki. Lisasime kiudaine rikast linajahu, mis korrastab seedimist ja sisaldab hästi palju omega rasvhappeid, mis jällegi ajutööks hea,” tutvustas Merle oma retsepti. „Lisasime ka idandatud toortatart. Täna on siin Tõrvaaugu mahe tatar, minu lemmikuid.”

Järgmise laua ääres töötas trühvlite töötuba, kus olid idandatud toortatra trühvlid. „Panime alusbaasina veidi datleid, lisasime seemneid, jällegi linajahu. Veeretasime tammejahu sees. Osad trühvlid olid kookose sees veeretatud. Hea magus suutäis ilma suhkruta,” selgitas Merle.

„Silmanägemise salatisse panime porgandit, leotasime tükeldatud aprikoose ja viskasime peoga pohlasid peale, et oleks ilus värviline. Suhkruvee asemel kasutasime hoopis meevett. Lahustasime vett ja valasime peale,” jätkas Merle õpitoas tehtu tutvustamist. „Et süda magusast liiga läägeks ei läheks, siis neljandas toas tegime suitsuvimma salatit. Suitsuvimma salatile lisasime sibulat, peterselli, võib ka muna panna. Kapteni talu suitsuvimma salatit serveerisime tänahommikusele koduleivale.”

Reisikorraldajatele korraldatud töötoa järel võisid õppepäeval osaleda linnakodanikud, muidugi ka kaugemad huvilised.

„Merle maitsed üllatavad alati,” ütles Mirjam, kes tunneb maitsete tegijat isiklikult palju aastaid.

Urmas Saard