Päev, mis muutis Eesti ajalugu

Pühapäeval, 19. augustil meenutati Pilistveres sündmusi 30 aastat tagasi sealsamas Eesti geograafilises keskpunktis. Kõne all oli omaaegses Nõukogude Liidus võimumonopoli omanud ainupartei kõrvale uue erakonna loomine.

Lagle Parek, Aldo Kals, Rein Vanja kivikangru ees Foto Kerstin Käärik
Lagle Parek, Aldo Kals, Rein Vanja kivikangru ees. Foto: Kerstin Käärik

[pullquote]Ürituse keskseks tegelaseks oli Pilistvere kirikuõpetaja Hermann Kalmus[/pullquote]Jutt on Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Parteist, tänasest Isamaast. Hoolimata sagedastest vihmasagaratest oli üle Eesti kohale sõitnud arvukalt kunagi erakonna hälli juures olnud vabadusvõitlejaid ja teisi huvilisi. Päev oli sisustatud mälestustseremooniaga kivikangrul ja surnuaias, jumalateenistusega kirikus ja poliitilise mõttevahetusega kiriklas. Ürituse keskseks tegelaseks oli Pilistvere kirikuõpetaja Hermann Kalmus ja kaasalööjateks kõnelejatena omaaegsed ja praegused poliitikud Lagle Parek, Tunne Kelam, Jüri Adams, Helir-Valdor Seeder jt.

Rahvusriigid ja Euroopa Liit üleilmastuvas maailmas oli keskne jututeema, aga lähenevate Riigikogu valimiste taustal räägiti palju tehtust ja tegemist vajavast.

Aldo Kals ja Rein Vanja Petserimaa mälestuskivi juures Foto Kerstin Käärik
Aldo Kals ja Rein Vanja Petserimaa mälestuskivi juures. Foto: Kerstin Käärik

Kuid mõni tähtis teema, nagu riigi territoriaalne terviklikkus, võib varju jääda. Et see nii poleks, pani Tartu Rahu Põlistamise Selts ühele maakondlikule mälestuskivile, mille okastraadiga plaadil tekst “Petserimaa, represseeritud maakond“ põleva küünlalaterna ja kivikangrusse poetasime uhmrikivile sarnanenud murekivi. 23. augustil avatavat Maarjamäe memoriaali ja septembris tähistatavat soomepoiste mälestuspäeva silmas pidades, kirjutasime sellele varsti kustuva, kuid südamest tuleva igavese teksti – Petserimaa soomepoisid ja metsavend Viktor Rumjantsev (1921-1949).

Täname selle rahvusliku ürituse korraldajaid Isamaa erakonna ridadest! Tänusõnad pilistverelastele, tänu kellele on seal okupatsiooni üle elanud üks neljast tervena säilinud Vabadussõja mälestusmärkidest!

Aldo Kals

Samal teemal:

ERSP asutamise ajast

 

 

 

Kahe nädala pärast möödub 30 aastat ERSP sünnist

One thought on “Päev, mis muutis Eesti ajalugu”

  1. Ma ei saanud ise kahjuks kohale minna, kuid lugesin nüüd seda artiklit. Muidugi oli päeva keskseks tegelaseks praegune noor ja tubli kirikuõpetaja Hermann Kalmus, kuid minu suureks üllatuseks ei leidnud ma siit pastor Vello Salumi nime. Ta on praeguseks meie hulgast lahkunud, kuid kahtlemata kuulub talle nii kivikangru algataja roll kui ka suur osa ERSP loomisest. Meil oli selllest temaga mitmel korral juttu. Juhtusin just sel päeval Pilistveres olema ja Vello Salum palus mind süüa tegema. Ma ei mäleta, et oleks toitlustatud kogu seda rahvahulka. Kiriklasse lõunastama jõudis äsjaloodud partei tuumik.

Kommenteerimine on suletud.