Pärnumaa otsib toidumeenet

2018. aasta on Pärnumaa maitsete aasta ning selle raames otsib Pärnumaa oma piirkonnale iseloomulikke toidumeeneid. Toidumeenete konkursile kutsutakse osalema kõiki, kes Pärnumaal midagi toodavad või kasvatavad.

Kadi Elmeste tutvub Pärnumaal toodetavate veinidega, mille rohkust on märgatud üleriigiliseltki Foto Urmas Saard
Kadi Elmeste tutvub Pärnumaal toodetavate veinidega, mille rohkust on märgatud üleriigiliseltki. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Oma lemmiku toidumeenete seast valib ka maaeluminister Tarmo Tamm.[/pullquote]Pärnumaa maitsete aasta projektijuhi Kadi Elmeste sõnul soovitakse Pärnumaa toidumeenete konkursi abil leida piirkonnale iseloomulikke tooteid, mida oleks külastajatel tore kingitusena kaasa võtta. „Nii saame väärtustada kohalikku toidupärandit, laiendada Pärnumaa maitsete levikut ning innustada ettevõtjaid panustama tootearendusse,“ sõnas Elmeste.

Pärnumaa toidumeenete konkursi auhinnafond on 2000 eurot, mille eest ostetakse võidutöid ja parimad tooted saavad pärjatud tiitliga „Pärnumaa parim toidumeene”. Oma lemmiku toidumeenete seast valib ka maaeluminister Tarmo Tamm.

Et parimad tooted saaksid vääriliselt tunnustatud, valitakse toidumeeneid neljas kategoorias: parim toidumeene, parim joogimeene, parim leib ja uudistoode, mis on spetsiaalselt konkursi jaoks loodud.

Toidumeene peab olema müügivalmis ja sobivalt pakendatud (va uudistoode) ning nõuetekohaselt märgistatud. Koos toidumeenega tuleb esitada info toote koostise ja tooraine päritolu kohta.

Konkursil osalemiseks tuleb 4. septembriks esitada kaks tootenäidist Pärnu turismiinfokeskusesse aadressil Uus tn 4 (avatud esmaspäevast pühapäevani kell 9.00-18.00). Leib ja muud lühikese säilivusega või toatemperatuurist erinevaid tingimusi vajavad tooted palume tuua kohale 4. septembril. Võitjad kuulutatakse välja Pärnumaa Lõikuspeol Maria Talus 8. septembril.

Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. 2016. aastal kandis tiitlit Hiiumaa, 2017. aastal Peipsimaa.

Pärnumaa maitsete aasta on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020“, mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine, avatud toidutööstuste nädal ja avatud talude päev. Pärnumaa maitsete aastat rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020.

Pärnumaa maitsete aasta on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

Kertu Kärk
Maaeluministeeriumi nõunik