Sotsiaalkaitseminister tunnustas eakaid vabatahtliku töö eest

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva tunnustas täna Estonia teatri Valges saalis aktiivseid eakaid, kes on andnud olulise panuse kogukonna elu edendamisse. Tunnustuse sai 41 inimest üle Eesti.

Üle Eesti 41 tunnustuse saanud eakat vabatahtlikku Foto Olev Mihkelmaa
Üle Eesti 41 tunnustuse saanud eakat vabatahtlikku. Foto: Olev Mihkelmaa

[pullquote]45% 50-74 aastastest inimestest on valmis rohkem panustama ühiskonda[/pullquote]„Kõigil peavad olema võrdsed võimalused osaleda ühiskonnas ja elada inimväärset elu,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „On suur rõõm, et meil on Eestis nii palju aktiivseid vanemaealisi inimesi, kes teevad Eesti elu paremaks kõigile. Sel aastal peame oluliseks väärtustada kogukonnatöö edendamist. Soovime tunnustada inimesi, kes on oma piirkonnas silma paistnud ühistöö eestvedajana või aktiivse tegijana.“

Kogukonnatöö tegija aitab ühiste huvidega inimestel kokku saada, selgitab välja kogukonna vajadused ja paneb inimesed ühiselt tegutsema nende vajaduste lahendamise suunas. Nad võivad seda teha üheskoos oma praktilise tööga või mõeldes välja projekte ja uusi lahendusi, mis aitaks teatud sihtgruppe toetada.

Sotsiaalpoliitika üks prioriteet on vanemaealiste iseseisva toimetuleku, sotsiaalse ja tööalase aktiivsuse suurendamine, aga ka sotsiaalse tõrjutuse ennetamine ja vähendamine ning vanemaealiste kaasamine vabatahtlikku tegevusse. „Ka vanemaealiste jaoks on aktiivne vananemine oluline teema,“ ütles minister Iva. „Nad on valmis kaasa minema erinevate programmidega ning panustama ühiskonda oma aega, energiat ja teadmisi.“

Vanemaealiste ja eakate toimetuleku uuringu (2015) tulemused kinnitasid, et 45% 50-74 aastastest inimestest on valmis rohkem panustama ühiskonda. Soodustamaks vanemaealiste panustamisvõimalusi ühiskonnas, on eriti tähtis edendada vanemaealiste kaasamist vabatahtlikku tegevusse.

Sotsiaalministeerium koostöös vanemaealiste poliitika komisjoniga on alates 1997. aastast korraldanud iga aasta augustis ministri vastuvõtu, et tänada ja tunnustada silmapaistvaid ning ühiskonnaelu edendavaid vanemaealisi inimesi.