Kylauudis.ee

on kodanikualgatuse korras sündinud infoportaal, mis vahendab kodukandi uudiseid ja elulist infot inimeselt inimesele. Loe lähemalt!

ENFRDEESFILVVRO

Kaastööd ja kirjad
palume saata e-posti aadressil info@kylauudis.ee

Nädala mõte

"Pilk üle õla ja sammuga edasi."

Vaata nädala mõtete arhiivi!

Viimased uudised

Arhiiv

Sõbrad, toetajad

august 2018
E T K N R L P
« juuli   sept »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Briti “pop-up saatkonnad” Eestis

Paide kuuenda Arvamusfestivali esimesel päeval avas Suurbritannia Ühendatud Kuningriigi Suursaatkond Eestis nn “pop-up saatkonna“ linna keskväljakul, kus oli püsti pandud Briti sümboolikaga tähistatud telk, vestluskaaslasteks asesaadik Alison Beckett ja paar sõjaväelast.

Alison Beckett (keskel), Briti saatkonna asesaadik Foto Urmas Saard

Alison Beckett (keskel), Briti saatkonna asesaadik. Foto: Urmas Saard

järgmised „pop-up saatkonnad” toimuvad saartel

Tänavu korraldab Briti saatkond üle Eesti ürituste sarja, millega tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ning Eesti ja Suurbritannia vahelise sõpruse 100. aastapäeva.

Briti saatkonna pressiesindaja Julia Amor meenutas, et käesoleva aasta 10. jaanuaril kuulutas suursaadik Eestis Theresa Bubbear välja läbi aasta vältava ürituste sarja, mis peab jõudma kõigisse Eesti maakondadesse. Selle raames korraldatakse virtuaalnäitust Briti Kuningliku Mereväe toetusest Eesti Vabadussõjas, aga kuulutatati välja ka koolilastele mõeldud konkurss, mille auhindadeks on kutsed tänavusele kuninganna sünnipäevapeole. „Me näitame valikut laste töödest, mis meile üle Eesti saadeti. Lapsed on joonistanud ja meisterdanud puutöid. On ka videosid tehtud,” rääkis Amor. „Me soovime suhelda iga maakonna inimestega, kuulata neid ja rääkida meie elust ning tööst. Pakume erilist torti, mis on kujutatud vastava sümboolikaga.”

Paljudele inimestele jagatud kingikotis oli Briti sümboolikaga suur läikivate kaantega märkmik, pehme tupsuga pastapliiats, magnetkinnitusega märk ja tilluke šokolaad. Sõduritelt võis saada ühismissioonidel osalenud riigilippudega kummist kaevõru.

Amor ütles, et järgmised „pop-up saatkonnad” toimuvad saartel. Järgmise nädala kolmapäeval viibitakse Saaremaal ja neljapäeval Hiiumaal. „Septembris läheme Narva. Edasine plaan vajab veel täpsustamist. Pärnusse jõuame ilmselt oktoobris.”

1918. aasta 12. detsembril saabus Suurbritannia sõjalaevastik Tallinna alla. Admiral Edwin Alexander-Sinclaire´i juhtimisel tõi Briti kergeristlejate eskaader endaga ühes hulgaliselt relvi, laskemoona ja muud varustust, et kindlustada merelt Vabadussõja ajal Tallinnale julgeolekut. Brittide saabumine pealinna avaldas olulist mõju Vabadussõja käigule. Eesti sõjalaevastiku esimene dessant Briti eskaadri toetusel algas 23. detsembril. Ka edaspidi osales eskaader dessantide maabumise kindlustajana.

Urmas Saard

Comments are closed.