Saskia Alusalu purjetab trennilainel uuele hooajale vastu

Lähiregiooni suurima rulluisusündmuse ehk Tartu Rulluisumaratonini on vähem kui kolm nädalat. Aastase vahe järel tuleb stardijoonele ka meie parim kiiruisutaja Saskia Alusalu. Puhusime uisupiigaga natuke juttu olümpiale järgnenud keerisest, rulluisutamisest ja uue kiiruisuhooaja ettevalmistustest.

10. Tartu Rulluisumaraton 21.08.2016 / foto: Ardo Säks
Pildil Saskia 2016 a Tartu Rulluisumaratonil. Foto: Ardo Säks

Saskia, Pyeongchangi taliolümpiast on möödas ligi pool aastat. Kuidas olümpiale järgnenud periood Sul möödunud on?

Väga kiirelt. Kevadel oli palju kutseid ja igasuguseid üritusi. Nüüd viimasel ajal on asi rahunenud ja olen olnud rohkem trennilainel. Umbes nädala eest jõudsin tagasi esimesest jäälaagrist, mis toimus Saksamaal Inzellis. Enne Tartu Rulluisumaratoni on aga uus jäälaager, kust tagasi jõuan paar päeva enne Tartu Rulluisumaratoni. Ajastus pole super ning võib-olla on rullidel siis natuke raskem olla, aga pole vast hullu.

Palju Sa reaalselt suvel puhanud oled?

Puhkust pole väga olnud. Pärast kolmenädalast Inzelli laagrit sain kaks täielikku puhkepäeva. Trennijärgselt kuhugi järve olen aga ikka hüpanud. Tore, et Eestis on vahelduseks nii-öelda päris suvi!

Ühelt poolt on olümpiale järgnenud melu olnud kindlasti väsitav, kuid teisalt on eduga olümpial kaasnenud ka palju hüvesid, nagu näiteks uute sponsorite leidmine, või kuidas?

Arvasin, et asi läheb veelgi lihtsamaks, aga muidugi olen ma kõikidele praegustele ja uutele toetajatele väga tänulik. Jah, väsitav oli igasuguste valikute tegemine ja vahepeal oli mul ikka väga tihe graafik. Aga samas, see mida inimesed tänaval, poes või lihtsalt kirjakasti ütlevad, seda on küll väga tore kuulata olnud. See, et ma olen inimeste arvates neile pakkunud palju häid emotsioone, annab juurde motivatsiooni ja paneb mõistma, et tegelen õige asjaga.

On siis tänu olümpiaedule uueks hooajaks valmistumine ka finantsiliselt lihtsam? On sul nüüd tänu sellele näiteks suurem taustatiim?

Kõike ei ole võimalik päevapealt saavutada. Mul on nõuandjad. Näiteks konkreetset mänedžeri mul ei ole. Olen harjunud palju ise tegema ja asju korraldama ja praegu see niimoodi toimib. Mul ei ole olnud sellist plaani, et hakkan kõike päevapealt ümber korraldama. Kogu hooaja eelarve ei ole veel koos, see protsess on alles töös. Ehk on aga võimalik nüüd mingeid hüvesid senisest enam saada, näiteks rohkem füsioteraapiateenust või võimalust võtta treener rohkematele võistlustele kaasa.

Uus kiiruisuhooaeg (kestab oktoobrist märtsini) ei ole enam mägede taga. Milline näeb välja kiiruisutaja hooajaks ettevalmistus?

Kuna see on nii raske ja laktaatne ala, siis lihtsalt jääle minna ilma ettevalmistuseta oleks liiga raske– arvan, et kolme päevaga oleksin piltlikult öeldes surnud. Ettevalmistuses on väga suur roll rattasõidul. Ehk siis aeroobse põhja laon rattal. Näiteks praeguse seisuga on mul sel aastal kuskil 4000–5000 kilomeetrit koos. Olulised on muidugi ka jõutreeningud ja imitatsiooniharjutused kiiruisutaja asendis, igasugused hüpped jms. Ja natuke olen ikka rulluisutanud ka.

Ehk siis rattasõit ja jõusaal on ettevalmistuses olulisemal kohal kui rulluisutamine?

Jah, võib küll nii öelda. Imitatsiooniharjutused on oma olemuselt jääl uisutamisele palju lähedasemad. Kui ma aga käin üksi rullidega sõitmas, siis teen seda tihti kiiruisutehnikaga – siis on rullitamine minu seisukohalt kasulikum.

Kuivõrd erinev on just tehniliselt rulluisutamine jääl uisutamisest?

Kõrvalt vaadates tunduvad need kaks küllaltki sarnased. Ja töös olev lihaskond ongi väga sarnane. Erinev on see, et rulluisutamises on iga tõuge reaalselt tõuge – seal on jõu osakaal suurem. Jääl ei ole aga ainult toore jõuga midagi teha. Kui sa ei tõuka küljele õige ajastusega, siis seda tõuget praktiliselt ei olegi. Jääl on tehniline osapool olulisem.

Oled peatselt saabuval Tartu Rulluisumaratonil osalenud kokku kuuel korral ning kahel korral saavutanud teise koha. Tunamullu tulid ju muide teiseks valgevenelanna Marina Zueva järel, kellega sa mäletatavasti heitlesid olümpiafinaalis. Kas seekord tuleb võit ära?

Kindlasti lähen endast parimat andma. Loomulikult mulle meeldib, kui võistlustel läheb võimalikult hästi. Aga nagu enne ütlesin, siis ettevalmistus rulluisumaratoniks ei ole ideaalne, sest jäält tulles on natuke raske kohe rulluiskudele ümber harjuda. Igal juhul lähen aga nautima sealset melu, sest tegu on tõesti laheda üritusega!

Mis ootab Sind ees pärast rulluisumaratoni?

Septembris on mul Itaalias viimane rattalaager ja pärast seda lähen pikemalt Eestist eemale, et teha jääl algavaks hooajaks viimane spetsiifilisem ettevalmistus.

Millised on Sul uue kiiruisuhooaja põhieesmärgid?

Distantside osas ei plaani ma mingeid muudatusi. Sarnaselt eelmisele aastale teen kaasa 1500 ja 3000 meetri sõitudel ning mõistagi ühisstartides. Nagu ikka, tahan alati saada kiiremaks, paremaks ning saavutada häid tulemusi. Mingid kohaliste eesmärkide numbrid on mul peas küll olemas, aga need jäävad minu enda teada.

*

26. augustil toimuval Tartu Rulluisumaratonil on kavas 42, 21 ja 10 km distantsid. Rullipeo soodsaim registreerimisvoor lõppeb juba esmaspäeval, 6. augustil. Lisainfo ja registreerimine SIIT.

Tanel Rungi
Turundus ja kommunikatsioon
MTÜ Klubi Tartu Maraton