Seto Külävüü kostipäeva peetakse kuuendat aastat

Sel korral toimub Seto Külävüü kostipäev 11.-12. augustil üle Setomaa ja kohvikuid võib leida Mikitamäest Luhamaani. Ühtekokku osaleb käesoleva aasta kostipäeval kuusteist kodukohvikut, nende seas nii vanu tegijaid kui täiesti uusi tulijaid.

Rikka Ivvani Tatrik pakub maitsvaid tatraroogasid Foto Harri A Sundell
Rikka Ivvani Tatrik pakub maitsvaid tatraroogasid. Foto: Harri A. Sundell

[pullquote]Ühiseks teemaks on sõir[/pullquote]Külastamist väärivad kindlasti kõik, sest menüüd on ahvatlevad ja kultuuriprogrammi peaks leiduma igale maitsele. Samuti on palju mõeldud laste peale, nii on pere pisematel samuti tegevust. Riigikogu liige Inara Luigas peab sel aastal neljandad korda kodukohvikut. Küsimusele, miks ta seda ikka ja jälle teeb vastas ta nii: „Vaadake mind, minu olemusse on sisse kodeeritud armastus hea toidu vastu, eriti suur armastus seto toidu vastu.“

Kohvikute pidajad on kevad-suvel mitu kokkusaamist ja koolitust teinud. Ikka selleks, et tekiks tunne ühise asja ajamisest. Sel aastal on kohvikud kokku leppinud, et ühiseks teemaks on sõir. Seega tasub sõira igalt poolt küsida. See võib olla menüüs eelroana või talupoes müügis. Kuna iga perenaise toiduvalmistamise käekiri on erinev, võib üle Seto Külävüü ilmselt 16 erinevat sõira leida. Kuid menüüdes on veel palju sellist, mis omane ainult Setomaale. Kindlasti saab maitsta mitmeid kalaroogasid, erinevaid pirukaid, maitsvaid kooke ja jooke.

Setomaal ollakse külaliste vastu lahke ja pakutakse alati head ning paremat. Et külaline ennast siin koduselt tunneks, võib mitmes kohvikus kuulda pillimängu ja näha toredaid esinemisi. Võimalus on osaleda töötubades ja kuulata talude tekkimise või kordategemise lugusid. Huvitavat meelelahutust jätkub kõigile.

Kostipäeval saab kohvikuid külastada 11.augustil kell 12.00-20.00 ja pühapäeval ehk peräpütüpäiväl kell 11.00-16.00. Lisainfo ürituse kohta: http://www.visitsetomaa.ee/seto-kulavuu-kostipaiv ja www.facebook.com/visitsetomaa.

Seto Külävüü kostipäeva korraldamist toetab Eesti-Läti piiriülese koostöö programm.

Olete oodatud Setomaale põnevale maitsete rännakule!

Meelike Kruusamäe
MTÜ Seto Küük, kostipäeva eestvedaja