Muusik Villu Talsi: külades on eriliselt meeldiv publik

Praegu üle-eestilisel tuuril oleva ansambli Curly Strings mandoliinimängija Villu Talsi märkis, et selles kontsertsarjas jõuab bänd ka paikadesse, kus üldiselt harva esinetakse. Ta kiitis küladesse kogunenud muusikasõprade kogu hingest kaasaelamist ja külalislahkust, mis sageli väljendub ka kodus valmistatud toidu või omakasvatatud aed- ja puuviljade kinkimises.

Ansambel Curly Strings Foto Curly Strings
Ansambel Curly Strings. Foto: Curly Strings

Villu Talsi sõnul varub Curly Strings piisavalt aega ka kontserdikülastajatega suhtlemiseks. Nii saavad autogrammid jagatud ja ühispildid tehtud.

Kuidas muusikutele ülikuumad ilmad mõjuvad?
Päris raske on laulda ja mängida, kui päike laval näkku või selja taha paistab. Siis tuleb lihtsalt esineda ja higistada. Ilusate ilmadega käivad aga inimesed palju ringi ja külastavad sageli kontserte, mis on väga vahva.

Mitu kontserti ansambli Curly Strings tänavusest suvetuurist on juba toimunud?
Kui ma ei eksi, siis minu arvates seitse (Intervjuu toimus 1. augustil). Kokku koosneb tuur kolmekümnest kontserdist.

7. augustil ootab ees kontsert Sadala rahvamajas. Kuidas suhtute seitsmesse kui õnnenumbrisse?
Seitse on tõesti tore number. Curly Stringsi suvetuur sündis aga tänu „EV 100“ külade programmile. Otsustasime riigile kingituse teha kontsertidega paikades, kuhu me tavaliselt ei jõua. Käivitus Curly Stringsi külade tuuri projekt, millest kogukondade esindajad kinni haarasid ja teatasid huvist meid esinema kutsuda. Kontsertide kuupäevad pandi aga paika marsruuti ja ajagraafikut silmas pidades. Küllap avastavad kaugemalt tulnud inimesed paikades, kus meie kontserdid, mõndagi huvitavat. Kindlasti tasub positiivse uudishimuga ringi vaadata ka Sadalas.

Kuidas publikut külades iseloomustate?
Kontserdile elatakse vahetult kaasa. Tihti küsitakse, kuidas on moosekandi elu, kas me ikka vastu peame. Ollakse hästi sõbralikud. Mõnikordki saame kingituseks hoidiseid ja moose. Eks kõige paremini maitsevad värsked köögiviljad, marjad ja puuviljad, mis vahetult peenralt või puu otsast võetud.

Kui võtaksime näiteks väljasõidukohaks Tartu, siis mis on kaugeim küla, kus tuuril esinete?
Ma polegi mõõtnud, kas kaugemal on Saaremaa või Hiiumaa esinemispaik, aga ehk hoopiski Ruhnu. Me jõuame ka sinna.

Milline on energia kogumise ja väsimuse vahekord pärast kontserti?
Energiat saab juurde. Kui aga pillid kotti paned, siis – nagu minu vanaisa ütles – tunned, et täna on ikka tööd tehtud küll.

Kahtlemata on suvetuurile eelnenud proovid, kuid kas olete sellele sündmusele koos abikaasa ja ansambli lauljatari Eeva Talsiga ka kodust aega kulutanud?
Vahel peab kodus ikka ka muusika ja musitseerimisega seonduvaid teemasid arutama. Kui mees ja naine õhtul kokku saavad, siis küsivad nad teineteiselt sageli, kuidas tööl läks. Vahe on aga selles, et meie töötame Eevaga ühes kontoris.

Ansambel Curly Stings loodi aastal 2013, niisiis viis aastat tagasi. Kas Eeva ja teie olitegi muusikakollektiivi loojad?
Me oleme asutajaliikmed. Idee sünnile aitas kaasa ka Emil Oja, kes on muusikaettevõtja ja Ameerika pärimusmuusika suur fänn. Ansambli loomist soosis seegi, et parajasti olid kõigil koolid lõpetatud.

Kas proua Eeva Talsi on ka ansambli liider?
Püüame võrdsed olla. Kui on aga erinevad arvamused, siis oleme kokku leppinud, et viimaseks sõnaks jääb Eeva seisukoht. Tema hääl on siis kaalukam kui teiste oma. Tema teab, mis on ansamblile kõige parem, see on vist elementaarne?

Kuidas autogramme jagatakse?
Meil on fännitelk, kus pärast kontserti autogramme jagame. Kontrabassimängija Taavi Niiler jagab bändi liikmetele markerid autogrammide kirjutamiseks. Telgis ja selle ümbruses saab ka ühispilte teha. Oleme võtnud plaani ühe kontserdi päevas, et oleks aega ka kohalike inimestega võimalikult palju suhelda.

Sadalas aitab Curly Stringsi kontserti sisustada ka Jõgeva pärimusmuusikaansambel Tuustar. Kas on ka teisi selliseid näiteid? Saab ehk ka ootamatult lavale tulla?
Kehra kontserdil soovis esineda kohalike tütarlaste ukuleeleansambel. Nad olid meie loo väga hästi ära õppinud. Esinemised tuleb aga eelnevalt kokku leppida.

Mida soovite öelda usutluse lõpetuseks?
Pidage palavusele vastu. Tulge kontserdile ja meil tuleb väga vahva pidu.

Jaan Lukas