Millises maailma linnas soovivad inimesed töötada kõige enam?

Rahvusvahelisest uuringust, milles osales 366 139 töötajat 197-st erinevast riigist, selgusid linnad, kus talendid enim töötada sooviksid. Eestile lähim ihaldusväärne linn oli Helsinki, mis saavutas edetabelis 39. koha. Tallinn 70 ihaldusväärseima sekka ei jõudnud.

Helsingi Foto Urmas Saard
Eestile lähim ihaldusväärne linn oli Helsingi. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Eestist osales uuringus 3489 töötajat[/pullquote]The Boston Consulting Group ja maailma tööportaale ühendav liit The Network, kuhu kuulub ka Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee, ühendasid jõud ning korraldasid koostöös 2018. aasta jaanuarist aprillikuuni tööjõu liikuvuse uuringu Decoding Global Talent 2018. Enam kui 360 000 töötajaga uuringust selgus, et linn, kus töötajad üle maailma enim sooviksid töötada, on London – pea veerand (22%) töötajatest valisid parimaks töökohaks just Suurbritannia pealinna.

Järgnesid New York (16% vastanutest), Berliin ja Barcelona (mõlemad 15%), Amsterdam (14%), Dubai (12%), Los Angeles ja Pariis (mõlemad 11%), Sydney (9%) ning esikümne lõpetas Jaapani pealinn Tokyo (8%).

Eestile lähim ihaldusväärne linn oli Helsingi, mis saavutas edetabelis 39. koha. Tallinn 70 ihaldusväärseima linna sekka kahjuks ei jõudnud. „Rahvusvaheliste talentide meelitamine on vaieldamatult ka tööjõupuuduses vaevlevale Eestile oluline ja eesmärk viia Tallinn aastaks 2022 talentide silmis maailma ihaldusväärseima 70 sihtlinna sekka oleks piisavalt ambitsioonikas, kuid mitte püüdmatu eesmärk,“ ütles CVKeskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

Mis on rahvusvahelistele talentidele tööd otsides kõige olulisem?

Uuringust joonistus välja, et kolm kõige olulisemat omadust, mida rahvusvahelised talendid töö puhul hindavad, on head suhted kolleegidega, pandlik tööaeg ehk töö- ja eraelu tasakaal ning läbisaamine juhtidega ehk tugev juhtimiskvaliteet.

„Samad tegurid osutusid uuringu tulemusel kõige olulisemaks ka Eesti töötajatele, kuid pisut teises järjekorras,“ lisas Henry Auväärt. „Kõige olulisemaks peavad meie töötajad töökoha valikul võimalust ise oma aja üle otsustada ja väärtustavad seeläbi töö ning eraelu tasakaalu.“

Lisaks peavad tööotsijad töökoha valikul veel oluliseks võimalusi areneda, finantsilist stabiilsust, töökoha turvalisust, motiveerivat töötasu ja sedagi, et nende tööd tunnustataks. „Töötajate eelistused on aga ajaga pidevas muutumises – näiteks muutub töötasu olulisemaks kolmekümnendates eluaastates, mil inimeste finantsilised kohustused on üldjuhul kasvanud ja hakatakse looma ka perekonda,“ sõnas Henry Auväärt.

LISAMATERJALID

Maailma ihaldusväärseimate linnade edetabel, kus rahvusvahelised talendid töötada sooviksid:

1. London
2. New York
3. Berliin
4. Barcelona
5. Amsterdam
6. Dubai
7. Los Angeles
8. Pariis
9. Sydney
10. Tokyo
11. Madrid
12. Toronto
13. Viin
14. Abu Dhabi
15. Singapur
16. Melbourne
17. Brüssel
18. Zürich
19. Rooma
20. Washington
21. Miami
22. Genf
23. München
24. Vancouver
25. Chicago
26. Hongkong
27. Boston
28. Stockholm
29. San Francisco
30. Montreal

Rahvusvaheline uuring Decoding Global Talent 2018 korraldati käesoleva aasta jaanuarist aprillikuuni. Uuringu autoriteks on The Boston Consulting Group ja maailma suurimaid tööportaale ühendav liit The Network, kuhu kuulub ka Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee. Oma panuse vastuste näol andis 366 139 töötajat ja 6180 värbamiskonsultanti 197-st riigist. Eestist osales uuringus 3489 töötajat.