Kylauudis.ee

on kodanikualgatuse korras sündinud infoportaal, mis vahendab kodukandi uudiseid ja elulist infot inimeselt inimesele. Loe lähemalt!

ENFRDEESFILVVRO

Kaastööd ja kirjad
palume saata e-posti aadressil info@kylauudis.ee

Nädala mõte

"Pilk üle õla ja sammuga edasi."

Vaata nädala mõtete arhiivi!

Viimased uudised

Arhiiv

Sõbrad, toetajad

mai 2018
E T K N R L P
« apr   juuni »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Tori kaupluse ehitusel toimuvad arheoloogilised väljakaevamised

Mai alguses ümberehitusele läinud Tori kaupluse juures askeldavad Tartu ülikooli osteoarheoloog Martin Malve juhendamisel kuus vajaliku ettevalmistusega abilist, kellest pooled on üliõpilased.

Tori kaupluse ehituse juures toimuvad arheoloogilised väljakaevamised Foto Urmas Saard

Tori kaupluse ehituse juures toimuvad arheoloogilised väljakaevamised. Foto: Urmas Saard

Valdavas enamuses on inimesed maetud kirstudega, pead lääne suunas, nagu tollel ajal kombeks oli

Omaaegse kihelkonnakalmistu kohale ehitati 1962. a hoone, kus alguses tegutses Tori sovhoosi söökla ja hiljem asus samale pinnale kauplus, mida nüüd on asunud uuendama ja laiendama Vändra tarbijate ühistu.

Matuste arheoloogiliste eeluuringutega alustati 2016. a suvel, kui oli otsustatud asuda kultuurimäelstiste kaitsevööndis poe juurdeehituse projekteerimisele. Planeeringuala on 3294 ruutmeetrit. Malve ütles, et väljakaevamised jätkuvad nüüd juba kolmandat aastat ja selle käigus on avatud 120 matust. Praegu on maantee servas avatud 5 x 10 meetri suurune ala, kus leiti 20 matmist. Valdavas enamuses on inimesed maetud kirstudega, pead lääne suunas, nagu tollel ajal kombeks oli. Kalmistu võis olla kasutusel umbes kolm sajandit, täpsemalt 16. kuni 18. sajand, arvab Malve. Seepärast ka üksteise peale matmised ja paiguti luustike segamini asetus.

Osteoloogia ehk luuõpetus hõlmab arheoloogia haru, mis uurib luid ja luukude. Saadud uurimuste tulemusel saab teha rohkelt olulisi järeldusi. Malve sõnul on pooled maetutest surnud alaealistena. Hambakaarjase esinemine annab teada, et inimesed sõid rohkelt teraviljatoite, süsivesikuid. Paljud liigesed on olnud tugevalt kulunud jne.

Haudadest on leitud münte, peamiselt Rootsi ööre. Leidude hulgas on ka ehteid: sõlgi ja sõrmuseid, mis valmistatud vase sulamist.

Käimasolevate väljakaevamistega alustati esmaspäeval, 21. mail. Vahepeal minnakse paariks päevaks Valjala kiriku juurde tööd tegema. Pärast seda jätkatakse taas Toris. Kui pikalt tööd Tori kaupluse juures kestavad, ei teadnud Malve veel täna öelda. Ehitaja sooviks kaupluse suve lõpuks siiski valmis saada.

Urmas Saard

Comments are closed.