Rahvameditsiinis nimetatakse võilille elueliksiiriks

Eilsele ja tänasele päevale kavandatud Võilillefestival toimub Pärnumaal Kihlepa Neitsiraba Külastuskeskuses kaheksandat korda, et paljude aastate pingutusena kasvatada tublisti eestlaste “umbrohu-söömise-lembust”.

Kihlepa Võilillefestival Foto Urmas Saard
Kihlepa Võilillefestival. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Mitmeid vägevaid jooke võis kohapeal pruukida, aga ka puruna kaasa osta[/pullquote]Päris hulk aastaid üha enam terves riigis tuntust kogunud Kihlepa külamaja ümbrus andis külastajale märku olulisest muutusest, sest kõik pole enam jäänud endiseks. Selgus, et vanade ja ohtlike puude maha võtmisega on Eassalu-Neitsi Külaseltsi hallatav Kihlepa külamaja ümbrus võtnud täiesti uue väljanägemise. Ühe kännu otsas seisis pikka kasvu habemik, kes songleeris kergete kurikatega ja korraldas valjuhäälsete korraldustega parkimist. Suured pilliroost nukud teatasid saabunutele, et asutakse õiges kohas ja kõik on oodatud Võilillefestivalile. Külamaja seinale riputatud valge lina ja õuel lehvivad lipud meenutasid, et tänavu kuulutati maitseaasta maakonnaks Pärnumaa.

Võililleusku kuulutasid taimetark Mercedes Merimaa ja meisterkokk Peeter Pihel. Ingrid ja Janek piirdusid eesnime nimetamisega, aga nende ettevõtmist tutvustavaks ühisnimetajaks on Võilillekohv. Noorte pühendumus võilille ja mitme muu umbrohu jäägituks ära kasutamiseks oli muljet avaldav. Pilku püüdis ja ahvatles jooma nurmenuku limonaad. Mitmeid vägevaid jooke võis kohapeal pruukida, aga ka puruna kaasa osta. Lisaks võilillekohvile oli saada -takjaga, -tammetõruga ja kasepässiku vürtsitee Chaga Chai.

[pullquote]Kristi Lehtla õpituba jäi kuulajatele kitsaks[/pullquote]Kristi Lehtla õpituba jäi kuulajatele kitsaks. Lehtla ettekande teema oli „Söödavad umbrohud“. Tema ees oli kaetud laud mitut sorti „heinaga“. Rohkem ruumi oli õuel liikumiseks. Kuid näiteks võilille veini müügileti ääres püsis pidev järjekord. Kes proovimata kohe pudelit kaasa ei ostnud, neile pakkusid lahked müüjad väikese topka maitsmiseks. Maitsmise järel ei lahkunud mitte keegi pudelit ostmata.

Laste kasutada oli Valgeranna seikluspargist kohale toodud vabalangemise kiik. Et tõepoolest on Võilillefestivalil kesksel kohal võilill, seda kinnitasid paljude päid kaunistavad võilille pärjad.

Urmas Saard

Samal teemal:

RäimeFestil avatud Tõstamaa kooli noorte poolt loodud pop-up mõisa kohvik Foto Urmas Saard

 

 

 

RäimeFestil osteti värsket rahvuskala ja imetleti Kihnu Virvet

Maaeluminister Tarmo Tamm on andnud poolteisemeetrise kahvli terveks aastaks tarvitada Pärnumaa maitsete aasta 13-liikmelisele naiskonnale ja nende juhile Kadi Elmestele Foto Urmas Saard

 

 

 

Tarmo Tamm: pole kunagi varem nõnda maitsvat umbrohtu söönud