RäimeFestil osteti värsket rahvuskala ja imetleti Kihnu Virvet

Seitse päeva tagasi Tahkuranna golfikeskuses suure pidulikkusega avatud Pärnumaa maitsete aasta jõudis Lao sadamas toimuvale traditsioonilisele Eesti rahvuskalale pühendatud RäimeWestile, mida uudistasid sajad silmapaarid.

RäimeFestil avatud Tõstamaa kooli noorte poolt loodud pop-up mõisa kohvik Foto Urmas Saard
RäimeFestil avatud Tõstamaa kooli noorte poolt loodud pop-up mõisa kohvik. Foto: Urmas Saard

Suuresti olid esindatud saared: Hiiumaa, Muhu, Saaremaa, muidugi ka Kihnu. Samuti võis tänaste kauplejate hulgas märgata inimesi Peipsi veerelt ja Tartu kandist, enesest mõistetavalt Tõstamaalt, kus festival aset leidis.

MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht Raili Mengel ütles, et juba kolmandat aastat on RäimeFestil avatud Tõstamaa kooli noorte poolt loodud pop-up mõisa kohvik. „Miks just Tõstamaa kooli poolt? Sellepärast, et MTÜ Eesti Maaturism korraldab Tõstamaa koolis maaturismi õpet ja me soovime alati anda noortele ellu kaasa praktilisi kogemusi. Talve jooksul kogume natuke rohkem teoreetilisi teadmisi ja kevadeti RäimeFesti ajal näitame juba, mida oleme õppinud,“ rääkis Mengel. Kuna on Pärnumaa maitsete aasta, siis kaasati ka Liivi Lahe Kalanduskogu tegevjuht Esta Tamm. Tema juhendamisel õpivad noored kuidas Pärnumaa maitseid parimal viisil pakkuda. „Tänagi on meil koduleival Annika poolt esimest korda elus tehtud räimerullid. Alati valmistatakse Tõstamaa kuulsat keeksi, väga maitsev on kodusaial tehtud vimmaäkine. Kõik-kõik on kodukootud ja südamega tehtud eestimaised maitsed,“ selgitas Mengel.

Palju liikus rahvast, kelle kilekottides ja ämbrites oli näha värsket räime. Kai ääres seisis kaks paati räimelastiga ja järjekord ei paistnud kahanevat.

Meelelahutuskava oli mitmekesine. Esinesid rahvatantsijad ja muusikud. Vanad Sõbrad Margus Siilak ja Oskar Tominga astusid rohkem kui korra lavale. Üheksakümnene armastatud rahvalaulik Kihnu Virve või kodanikunimega Virve Elfriide Köster tahtnuks lavale jääda kauemaks kui tema teised head kaaslased. Vaatajate-kuulajate seas seisnud Aime Nikopensius hoidis Virvele pöialt, et rahvalaulikul jätkuks tervist ka juulikuus.

[pullquote]Eesti toidu viib Minskisse Liivi Lahe Kalanduskogu, kes korraldab kalatoitude valmistamise õpitoa[/pullquote]„Kuna Eesti tähistab tänavu sajandat juubelit, siis tähistatakse Minski kutsel 19.-21. juulil meie riigi sünnipäeva ka Valgevenes,“ teadis Aime rääkida. Pärnu abilinnapea Marko Šorin kinnitas kuulduse õigsust. Tõepoolest sõidavad kahe või kolme bussiga Minskisse koos Kirmase (kus tantsib ka Šorin), Lüdigi koori ja Saxoniga ka Kihnu Virve ning tema pereansambel. Samuti lähevad kaasa siinsed maitseelamused, sest Eesti toidu viib Minskisse Liivi Lahe Kalanduskogu, kes korraldab kalatoitude valmistamise õpitoa.

Lao kalasadamas paluti minna ka kõrval asuvasse Munalaiu reisisadamasse, kus oli sildunud Pärnu kodusadamast saabunud Jenny Kruse. Huvilistel avanes võimalus teha merereisi vanal ajaloolisel ja ainulaadsel purjekal. Jenny Kruse ees, sadamakai ääres küpsetati Prantsusmaa meistirte juhendamisel krõbedaid pannkooke. Pannkookide pannil ümberpööramiseks nende õhku lennutamine oli omaette vaatemänguline elamus. Aga sama head elamust pakkus ka nende samade pannkookide ära söömine.

Kellel suurel RäimeFesti alal kõmpimisest jalad ja teised liikmed kippusid väsima või kangestuma, said anda ennast massaažibussi massööri hoolde.

Urmas Saard

Samal teemal:

Maaeluminister Tarmo Tamm on andnud poolteisemeetrise kahvli terveks aastaks tarvitada Pärnumaa maitsete aasta 13-liikmelisele naiskonnale ja nende juhile Kadi Elmestele Foto Urmas Saard

 

 

 

Tarmo Tamm: pole kunagi varem nõnda maitsvat umbrohtu söönud