Kadrina Saunanaise pink võib olla maailma ainus

Kui seni on avatud mälestuspinke auavalduseks muusikutele, heliloojatele, kirjanikele, sportlastele ja teistele ühiskondlikult väljapaistvatele isiksustele, siis Kadrina Saunaklubi (KSK) juhatuse liige Rein Sikk peab tõenäoliseks, et kinnitamata andmetele toetudes tuleb pidada Kadrina Saunanaise pinki täiesti ainulaadseks terves maailmas.

Kadrina saun käidi seestpoolt harjade ja lappidega üle Foto Rein Sikk
Kadrina saun käidi seestpoolt harjade ja lappidega üle. Foto: Rein Sikk

[pullquote]Võtsime kaks lähestikku kasvanud kaske maha ja asetasime ühe saareplangu kändudele[/pullquote]Käesolev aasta pole juubelihõnguline mitte üksnes kümnendat kevadet Teeme Ära talgute korraldajatele. Tänavu oktoobris täitub 10 aastat päevast, kui mittetulundusühinguks muudetud Kadrina saunaklubi asus OÜ Kadrina Kommunaali asemel ise oma kodualeviku sauna päris ametlikus vormis majandama, kuigi toimetati abistavalt juba hulk aega varemgi. Seega on juubeliaastaks valitud kingitus ja auavaldus kõigiti õigeaegne tegu.

[pullquote]Naised tulid appi vaskplaati kinnitama[/pullquote]„Pingi looja või loomisele õhutaja oli Andres Nukk, KSK juhatuse liige, KSK direktor, aktiivne toetaja, susija ja pusija,“ mäletas Sikk. Nukk ise polnud kuidagi selle jutuga päri. „Võtsime kaks lähestikku kasvanud kaske maha ja asetasime ühe saareplangu kändudele. Naised tulid appi vaskplaati kinnitama,“ selgitas vähese jutuga Nukk ja kiitis saunasõprade ühist mõtet.

Saunanaise pink Foto Rein Sikk
Saunanaise pink. Foto: Rein Sikk

Tähtis on osundada, et KSK ei teinud täna Saunanaise pingi näol esimest kingitust. Väärib märkimist, et 17-aastane KSK sõpruskond on kinkinud Kadrina kirikule orelivile, koolile suusarajamasina, rahvamajale kultuuritoole jne. Lisaks sellele on hingelt ja ihult tõelised saunafännid andnud oma kogukonnale palju muudki kasulikku.

„Palju suurem töö kui pingi tegemine oli tänane 50 tihu saunapuude tegemine, aga seegi sai nii kui niuhti saetud, lõhutud ja riita laotud,“ ütles ladusama jutuga Sikk. Ühtekokku vihtus Eesti vanima järjepidevalt tegutseva sauna juures tööd teha 30 meest, viis vinget naist ja viis ülitublit last. Kaugeimad talgulised tulid kohale kogunisti Järva-Madiselt. Erikiituse pälvis Raido Nagel eriti pika saega saabumise eest ja eritänu sai osaks Rein Kriksile puulõhkumismasina laenutamise eest.

Saungi käidi seestpoolt harjade ja lappidega üle. „Eriarmastus kõigile naistalgulistele, kes sauna seestpoolt särama panid ja saunamuuseumi akendelt iga viimase kui tolmukübeme hävitasid,“ kiitis otse talgute keskelt sõnumite edastaja.

Urmas Saard

Samal teemal:

Talgute järel avatakse sauna ees Sauna tänaval Saunanaise Pink Foto Rein Sikk

 

 

 

Kadrinas avatakse Saunanaise pink

Kadrina saun Sauna tänava ääres Foto Rein Sikk

 

 

 

Saunasõprade kuumad puutalgud Kadrinas Sauna tänaval