Sindist algas üleriigiline tammeparkide rajamine (suur pildigalerii)

Esimesed kolm tamme istutasid Sindi linna rajatavasse tammikusse Sindi gümnaasiumi õpilased Annabel Tamme (1a), Regon Rostin (1b) ja Liisa Rand (2a), keda abistasid riigisekretär Heiki Loot, “EV 100” juhtrühma esimees Toomas Kiho ja Tori abivallavanem Priit Ruut.

Helen Mihkelson, Janne Soosalu, Jüri puust ja Jana Malõh on kõik tammeistikud välja jaganud, jäänud on ükskens viimane Otti ootav istik Foto Urmas Saard
Helen Mihkelson, Janne Soosalu, Jüri puust ja Jana Malõh on kõik tammeistikud välja jaganud, jäänud on ükskens viimane Otti ootav istik. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Kringli järgi võib olla üsna kindel, et tammede istutamise talgul osales vähemalt üle 350 kätepaari[/pullquote]Tammepargid on riigikantselei kingitus saja-aastasele Eesti Vabariigile. Sindi järel rajatakse lähiajal kõigisse maakondadesse vähemalt üks tammik. Loot ütles, et koostöös Sindi elanike ja paljude teiste ettevõtlike inimestega jäetakse kogu Eestis rajatavate tammeparkide, -alleede ja -saludega ilus märk riigi ajalukku, millega tehakse väärikas kingitus Eestile.

Kiho sõnul saab heinamaale istutatud puudest aastakümnete ja -sadade pärast võimas tammesalu. Kiho kutsus lavale abivallavanema ja andis üle metalse läikega tahvli, millel on EV100 kujutisega visuaal ja selle kõrval tekst: Eesti 100 tamme – Ojakalda park. Ruut ütles, et plaat kinnitatakse Tori valla Kõrsa karjäärist toodud graniidile, mis on juba Pärnu maantee kergliiklustee servas püsti aetud. Teisel graniitkivil, mis asub sama teega ühel joonel, oli juba mälestustahvel paigaldatud ja sellelt võib lugeda: Eesti Vabariik 100 – park rajatud Sindi gümnaasiumi poolt – 01.05.2018.

Lisaks riigikantselei kingitud sajale istikule istutati Ojakalda pargi maamulda veel 14 tamme, mis oli pandud Pärnu laste ja noorte tugikeskuse laste poolt Lottemaale sirguma.

Istutasid perekonnad, klassid, seltsid, organisatsioonid, asutused, ka üksikisikud. Tamme istutasid ka Kaitseliidu naiskodukaitse liikmed, kes juba järgmisel päeval läksid suurõppusele Siil. Istutamise järel tantsiti kohapeal sündinud sõnade saatel või lauldi tammele laulujupikese. Peatselt 150. juubelit tähistaval Sindi laulukoori rahval paluti koguni päris mitu korda laulda. Sindi noortevolikogu tuli tamme istutama oma lipuga. Paljudele meeldis Sindi gümnaasiumi kivi juures ennast pildistada.

Istutamise järel pakuti rahvale kringlit, mille küpsetas Tammiste küla Pohlatare köök. Kringel kaalus 30 kg ja see lõiguti 350 tükiks. Aga sellest ei jätkunudki kõigile. Söödud kringli järgi võib olla üsna kindel, et tammede istutamise talgul osales vähemalt üle 350 kätepaari. Paikusel Silla külas tegutsev Sweet Desigh Catering OÜ kustutas morsiga janu.

Ott Lepland istutas pärast kontserdi lõppemist samuti tamme. Lepland ütles, et see oli tema elu esimene puu istutamine. Kõige lõpuks käisid Helen Mihkelson ja Janne Soosalu kõigi puude juurest läbi ning kaardistasid iga istiku vastavalt lipikule kirjutatud nimele. Teha jäi veel nõrkade puude tarvis toestik.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi gümnaasiumi õpetaja Made Uiga oma õpilastega, kellega ühiselt pandi neli aastat tagasi tammetõrud mulda ja kellega koos istutati Riigikantselei kingitud tamm uude Sindi tammikusse Foto Urmas Saard

 

 

 

Made Uiga: innukat algatust ei muuda miski olematuks

Harja ja veega küüritakse paigaldatud graniitkivi puhtaks Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi Tammepargi istutamiseks on suured ettevalmistused tehtud

Park rajatud Sindi gümnaasiumi poolt Foto Urmas Saard

 

 

 

Park rajatud Sindi gümnaasiumi poolt

Tammede istutamise kohad on Ojakalda pargis märgistatud Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindis hõigatakse rahvast tammesid istutama

Tammelehed Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindis Ojakalda parki rajatav tammik on kingitus riigi suurele juubelile