Made Uiga: innukat algatust ei muuda miski olematuks

“Eesti Vabariik 100” üleriigilise tammeparkide rajamise avatalgul osalesid Sindi linna Ojakalda pargis sadade sintlaste hulgas ka Sindi gümnaasiumi õpetaja Made Uiga õpilased, kes neli aastat tagasi panid tammetõrud mulda.

Sindi gümnaasiumi õpetaja Made Uiga oma õpilastega, kellega ühiselt pandi neli aastat tagasi tammetõrud mulda ja kellega koos istutati Riigikantselei kingitud tamm uude Sindi tammikusse Foto Urmas Saard
Sindi gümnaasiumi õpetaja Made Uiga oma õpilastega, kellega ühiselt pandi neli aastat tagasi tammetõrud mulda ja kellega koos istutati Riigikantselei kingitud tamm uude Sindi tammikusse. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Joosep Ailiste: tulevikus saab siis Sindis rohkem pasknääre olema.[/pullquote]Tänased Sindi gümnaasiumi kuuenda klassi õpilased õppisid siis teises klassis, kui 2013. aasta sügisel kutsus Riigikantselei üles kogu riigis Eesti Vabariigi sajandaks juubeliks sadat tammikut rajama. „Ilusa ja auväärse projektiga liitus ka Sindi linnavalitsus koostöös Sindi gümnaasiumiga,“ meenutas Uiga. Esimese sammuna korjasid 30. septembril 2.a ja 2.b klassi lapsed ühes oma õpetajaga Kooli pargist kaks kaheksaliitrist ämbritäit tammetõrusid, mis viidi liiva sisse peidetult talvekorterisse.

„Järgmisel kevadel leidsid juba juurduma hakanud tõrud omale kodu kooli loodusõppelabori lillepottides, kust nad pidid jätkuval sirgumisel esialgul linna väikesesse puukooli ümber istutama ning tänavu püsiva elupaiga leidma,“ jutustas Uiga.

Seni, kuni tammed sirgusid, võis noorte tammede istutamise asukoha üle aru pidada. Kaaluti uue tammiku istutamist parki või linna peatänava, Pärnu maantee, äärse tammeallee uuendamist.

[pullquote]Heinamaast saab aastakümnete ja -sadade pärast Sindile võimas tammesalu[/pullquote]„Pärnu maanteel on allepuud mitmes lõigus hävinenud või väga halvas seisus. Minu idee oli küll allee rajada, kuid see olnuks keerulisem ja kulukam. Kuid park osutus ikkagi paremaks lahenduseks, sest need puud on alleele istutamiseks liiga väikesed,“ arutles Sirli Pedassaar Annast, Sindi omaaegne kauane linnaaednik, kelle eestvedamisel Sindi liitus Riigikantselei üleskutsega.

„Vahepeal aset leidnud inimliku eksituse pärast enamike istikute kasv katkes ja aastate eest kasvatama asutud taimi polnud eilsel kevadpühal võimalik Ojakalda parki istutada, aga head tahet ja innukat algatust ei muuda miski olematuks,“ sõnas Uiga. Lapsed said siiski aastate eest meeldiva kogemuse ja võisid eile Riigikantselei poolt kingitud tammeistikut istutades kogeda sümboolset sidet toonaste ja tänaste tammeistikute vahel. Uiga sõnul saab veel osadest laste kasvatatud istikutest asja ja loodetavasti leiavad needki tammed sobiva asukoha 80-aastaseks saanud Sindis.

Eile lausus EV 100 juhtrühma esimees Toomas Kiho, et tammikuks valitud heinamaast saab aastakümnete ja -sadade pärast Sindile võimas tammesalu, mis muudab natuke sedagi linna. „Tulevikus saab siis Sindis rohkem pasknääre olema. Lind, kes toitub peaasjalikult tammetõrudest,“ täiendas Kiho vaadet tulevikku Sindi gümnaasiumi suur ornitoloogiahuviline Joosep Ailiste, kes õpib praegu Sindi gümnaasiumi 5. klassis.

Urmas Saard

Samal teemal:

Harja ja veega küüritakse paigaldatud graniitkivi puhtaks Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi Tammepargi istutamiseks on suured ettevalmistused tehtud

Park rajatud Sindi gümnaasiumi poolt Foto Urmas Saard

 

 

 

Park rajatud Sindi gümnaasiumi poolt

Tammede istutamise kohad on Ojakalda pargis märgistatud Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindis hõigatakse rahvast tammesid istutama

Tammelehed Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindis Ojakalda parki rajatav tammik on kingitus riigi suurele juubelile