Maaeluminister toob 2018. aasta toidupiirkonna suure rändkahvli Pärnumaale

Reedel, 4. mail toimub Pärnumaal Reius 2018. aasta toidupiirkonna avaüritus, kus maaeluminister Tarmo Tamm annab pidulikult üle 2018. aasta Eesti toidu piirkonna tiitli ja osaleb avaõhtusöögil. Tiitliga kaasneb rändauhind, milleks on vineerist rändkahvel.

Tarmo Tamm
Tarmo Tamm, maaeluminister

Kohaliku toidu tutvustamiseks hakatati Maaeluministeeriumi eestvedamisel alates 2016. aastast valima Eesti toidupiirkondi. Esimesel aastal kandis seda nimetust Hiiumaa, mullu Peipsimaa. Maaeluministeerium kuulutas konkursi 2018. aasta Eesti toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks välja eelmise aasta oktoobris. Kokku laekus konkursile neli taotlust, millest toidu- ja turismivaldkonna ekspertidest koosnev komisjon valis välja 2018. aasta tiitlikandjaks Pärnumaa.

Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp selgitas toona, et seekordne konkurss oli väga tasavägine ja kõik neli konkursile esitatud taotlust sisaldasid head programmi ning plaani, kuidas oma piirkonda toidu kaudu esile tõsta ning kohaliku toiduga tegelevate ettevõtjate vahel koostööd edendada. „Saaremaa, Läänemaa ja Vana-Võromaa tegid kandideerimisel ära suure ja tunnustamist väärt töö ja me ootame neid aasta pärast taas kandideerima,“ märkis Raudsepp.

„Pärnumaale viib toidupiirkonna tiitli värskete ideedega hea programm, tugev meeskond ning kogu maakonda kattev plaan siduda tervikuks nii Pärnu linn kui ka väljapoole jääv maapiirkond, toidusündmused ja kohalikud tootjad nii linnas kui ka maal, sealhulgas Kihnu saarel ja Soomaal. Kõik see kokku loob külastaja jaoks väga mitmekihilise sihtkoha ja palju avastamisrõõmu,“ ütles Raudsepp.

Koos toidupiirkonna tiitliga antakse üle ka 1,5 meetri pikkune rändkahvel. Eesti toidupiirkonna tiitel annab turismi- ja toiduasjaliste võimaluse toidukultuuri kaudu aasta jooksul Pärnumaad aktiivsemalt tutvustada, töötada välja uusi toidusündmusi, tooteid ja teenuseid. Maitsete aastaga saab seostada üritusi, mida korraldatakse 2018. aasta maist kuni tuleva aasta mai alguseni, mil toidupiirkonna tiitel rändab edasi järgmisele piirkonnale.

Urmas Saard