Automudelismi juhtrajasõidu EM 2018 tekitas rõõmu ja pisaraid

24.-25. märtsil peeti Sindis Eesti Meistrivõistlused juhtrajasõidus. Kohale tuli võistlejaid Tallinnast, Sauelt, Haapsalust, Äksist, Sindist ja Jõõprest. Kokku veidi alla 40 võistleja.

ES-24 juuniorid Reimo Põhjakas, Benno Bert Põldäär, Ranno Põhjakas – lühem ja noorem tegi pikematele ja vanematele ära Foto Karmen Mets
ES-24 juuniorid Reimo Põhjakas, Benno Bert Põldäär, Ranno Põhjakas – lühem ja noorem tegi pikematele ja vanematele ära. Foto: Karmen Mets

[pullquote]Meistritiitli medalit vastu võttes ütles Kaiar, et õnnelik ta selle võidu üle seekord ei ole![/pullquote]Aktiivsemad tulid treeninguteks kohale juba reedel peale lõunat ja harjutamine kestis hiliste õhtutundideni. Laupäeval alustati juba kell 7.30, sest võistluspäev tõotas tulla väga pikk. Tavakohaselt alustasid noored N-14 klassi sõitjad. Esmalt treening, siis tehniline komisjon, kvalifikatsion ja võistlus. Meilt olid selles klassis väljas Karin Mets ja Sebastian Roosaar. Kokku osales selles klassis 12 võistlejat. Vahetult enne treeningsõidu lõppu kadus Sebastiani mudelil kiirus. Vahetasin küll kiiruga mootori harjased, mis on tavaline põhjus, kuid seekord sellest abi ei olnud ja nii pidigi Sebastian võistlema”lonkava” mudeliga. Võistlust alustas Sebastian B grupis ja Karin A grupis. Enne viimast sõitu oli Sebastiani edu lähima jälitaja ees 4 ringi ja hoidis veel kinni finaalikohast, kuid viimane sõit oli lausa õudusunenägu. Sõiduvigu tuli lausa ridamisi ja finaalikoht jäi lõpuks 7 ringi kaugusele. Karin seevastu tegi oma eelsõidu korralikult ja platseerus finaali probleemideta. Finaalis sõitsid teistelt eest ära Äksi poisid Rasmus Blitner ja Kaur Erik Tamm. Karin hoidis 4-5 positsiooni, kuid suutis end kokku võtta ja lõpuks tõusta 3. kohale. Esimene medal juhtrajasõidus! Kolm paremat:

1. Rasmus Blitner, Äksi – 407 ringi
2. Kaur Erik Tamm, Äksi – 400 ringi
3. Karin Mets, Jõõpre – 391 ringi

PR-24 klassis osales 32 võistlejat. Meie poolt osalesid Karin Mets, Sebastian Roosaar, Andy Aron ja Karmen Mets. Kvalifikatsioon läks ootuspäraselt ja meie omadest startisid Sebastian D grupis, Karin C grupis ja Andy ning Karmen A grupis. Seekord oli Sebastiani mudel isegi liiga kiire, sest võitluse käigus oli näha, et mudeli valitsemisega on tal raskusi ja sellest tingituna tuli palju sõiduvigu, aga kogemused kuluvad kindlasti tulevikus ära! C grupis pidas Karin maha tasavägise duelli Äksi noormehe Kaur Erik Tammega. Esimese sõiduga sai Karin kaheringilise edumaa, kuid järgmistes sõitudes möödus Kaur Erik Karinist. Viimase kolme sõiduga suutis aga Karin omakorda mööduda Kaur Erikust ja võitis selle grupi kaheringilise edumaaga. See tähendas seda, et Karin oli tulnud Eesti meistriks PR-24 klassis noorte arvestuses, aga üks rosin ootas veel ees. B grupis sõitsid veel mõned juuniorid ja kui B grupp oli lõpetanud, selgus, et ainult üks juunior oli suutnud Karinit edestada. Seega Karinile selles klassis lisaks veel juunioride arvestuses 2. koht ja hõbemedal! A grupis pääses algul juhtima Margus Jõgilaine Karmeni ees, Kaiar neid seiramas mõneringilise kaotusega. Temale kuklasse hingamas Andy. Viienda sõidu lõpuks suutis Karmen seisu Margusega võrdsustada ja edasi läks väga põnevaks. Pingelisest duellist väljus Karmen võitjana viieringilise edumaaga ja esimest korda Karmenile meistritiitel selles klassis üldarvestuses. Kaiari ja Andy vahelise väga pingelise lahingu võitis seekord Kaiar üheringilise eduga!! Kolm paremat:

Noorte arvestuses:

1. Karin Mets, Jõõpre – 412 ringi
2. Kaur Erik Tamm, Äksi – 410 ringi
3. Benno Bert Põldäär, Haapsalu – 399 ringi

Juunioride arvestuses:

1. Mikk Bauer, Haapsalu – 415 ringi
2. Karin Mets, Jõõpre – 412 ringi
3. Benno Bert Põldäär, Haapsalu – 399 ringi

Üldarvestuses:

1. Karmen Mets, Jõõpre – 480 ringi
2. Margus Jõgilaine, Haapsalu – 475 ringi
3. Kaiar Tammeleht, Saue – 465 ringi

N – 14 kvalifikatsiooni ootel Foto Karmen Mets
N – 14 kvalifikatsiooni ootel. Foto: Karmen Mets

Laupäeva lõpetas F1-32 klass. Osales 17 võistlejat, mis on omamoodi rekord. Kvalifikatsioon läks ootuspäraselt. Karin Mets Startis B grupis ja Andy ning Karmen A grupis. Seekord Karini sõit ei sujunud kuidagi ja lõppprotokolli viimane 17. koht. A grupis alustas hästi Kaiar ja läks Karmeni ja Andy ees juhtima. Teises sõidus aga oli kuulda, et Kairi mudeli ülekanne ei tööta korralikult. Vanameister oligi sunnitud hullema vältimiseks mudeli rajalt maha võtma ja ülekannet kohendama. See võttis niikaua aega, et Karmen ja Andy pääsesid temast mõõda, kuid mitte väga kaugele! Kaiar alustaski pingelist tagaajmist. Viienda sõidu lõpuks oligi Kaiar Andy kinni püüdnud ja algas armutu heitlus 3. kohale. Neid kahte kimbutas tõsiselt Ants Volmerson Äksist. Kuna Karmen sõitis seda klassi väga stabiilselt, siis jälitajad talle ohtlikuks ei saanud. Vanameister pani aga seekord oma kogemused maksma ja võitis 2. koha kolmeringilise edumaaga Andy ees. Andy omakorda suutis selja taga hoida Antsu. Vahe võistluse lõpuks ainult 0,4 ringi! Kolm paremat:

Juunioride arvestuses:

1. Benno Bert Põldäär, Haapsalu – 363 ringi
2. Ranno Põhjakas, Tallinn – 357 ringi
3. Hanna Alviine Kaptur, Äksi – 345 ringi

Üldarvestuses:

1. Karmen Mets, Jõõpre – 430 ringi
2. Kaiar Tammeleht, Saue – 425 ringi
3. Andy Aron, Sindi – 422 ringi

Pühapäeval alustas ES-32 klass. Osales 15 võistlejat. Kvalifikatsioonisõitude järel platseerusid Karmen ja Karin B gruppi ja Andy A gruppi. Karmeni mudel ei saanud õiget hoogu sisse ja nii saigi ta lõppkokkuvõttes kirja 6 koha. Karin võistles selles klassis esimest korda, pidas vapralt lõpuni vastu ja autasuks 3. koht juunioride arvestuses. A grupis vahetasid Andy Kaiar ja Margus poole võistluseni liidrikohti, kuid teises pooles hakkas Kaiar edumaad suurendama ja sõitis jälitajatel eest ära. Margus omakorda sai teise poole alguses kolm ringi edu Andy ees, kuid tehnilne rike kuuendas sõidus sai saatuslikuks. Remondiks kulus ca 11 ringi ja seda edu Andy enam käest ei andnud. Kolm paremat:

Juunioride arvestuses:

1.Rasmus Blitner, Äksi – 463 ringi
2. Benno Bert Põldäär, Haapsalu – 424 ringi
3. Karin Mets, Jõõpre – 422 ringi

Üldarvestuses:

1. Kaiar Tammeleht, Saue – 515 ringi
2. Andy Aron, Sindi – 505 ringi
3. Margus Jõgilaine, Haapsalu – 496 ringi

Open-12 klassis startis 11 võistlejat. Kvalifikatsioonist pääsesid nii Andy kui ka Karmen A gruppi, kus põhilised sündmused ka toimusid. A grupis küttis korraliku sauna ülejäänutele Andy, edestades järgmist 24 ringiga. Heitlus teisele ja kolmandale kohale oli väga tasavägine. Karmen ja Reio vahetasid pidevalt kohti. Kaheksandaks sõiduks oli seis praktiliselt võrdne. Karmenil väike eelis, kuna sõitis 4.rajal. Reio seevastu lõpetas võistluse 8. rajal, mis ei ole kerge sõita. Lõpuks suutis Karmen oma oskused maksma panna ja võitis 2. koha kaheringilise edumaaga Reio ees. Kolm paremat:

Juunioride arvestuses:

1. Mikk Bauer, Haapsalu – 471 ringi
2. Marko Suitsberg, Haapsalu – 452 ringi
3. Rasmus Blitner, Äksi – 449 ringi

Üldarvestuses:

1. Andy Aron, Sindi – 541 ringi
2. Karmen Mets, Jõõpre – 517 ringi
3. Reio Lõhmus , Haapsalu – 515 ringi

[pullquote]Tagant tulnud Kaiar ei suutnud oma mudelit pidurdada õigeaegselt ja Karmeni mudel sai külje pealt korraliku matsu nii et raam purunes.[/pullquote]Võistluse lõpetas kõige kiirem ja võimsam klass ES-24. Osales 16 võistlejat. Kvalifikatsioon ebaõnnestus Andy´l, kes platseerus B gruppi. Karmen sõitis ennast kenasti A gruppi. B grupis võttis Andy oma ja võitis selle grupi veenva eduga järgmise ees. Lõplikult pidi asjad paika panema A grupi sõit. Ette rutates võib öelda, et panigi! Peale esimest sõitu tõusis liidriks Kaiar Karmeni ja Andy ees. Teises sõidus vajas vanameistri mudel väikest kohendamist ja Karmen sai liidrpositsiooni oma kätte. Oli näha, et Karmeni mudel oli Kaiari omast 0,1-0,2 sekundit kiirem ringi peale ja seitsmenda sõidu alguseks oli Karmeni edu Kaiari ees 13 ringi. See oli piisavalt turvaline edumaa võitmiseks kuni…. Seitsmenda sõidu keskel oli Karmenil väike kokkupõrge kaasvõistleja mudeliga ja sõitis rajalt välja. Tavaliselt kohendab mehaanik mudeli tagasipanekul alati juhiku harju, kuid seekord jäi see tegemata ja juba järgmises kurvis sõitis Karmen uuesti rajalt välja. Tagant tulnud Kaiar ei suutnud oma mudelit pidurdada õigeaegselt ja Karmeni mudel sai külje pealt korraliku matsu nii et raam purunes. Raam sai küll teibiga kokku lapitud, aga see ei aidanud midagi. Mudel ainult kulges rajal. Karmen suutis siiski sõidu lõpetada, aga läbi pisarate! Kuna tagaajajad ei olnud eriti kaugel, siis mõõdusid Karmenist veel mõned sõitjad ja nii jäigi Karmen lõpuks viiendaks. Selline see spordiala juba kord on! Kolm paremat:

Juunioride arvestuses:

1. Benno Bert Põldäär, Haapsalu – 497 ringi
2. Reimo Põhjakas, Tallinn – 479 ringi
3. Ranno Põhjakas, Tallinn – 475 ringi

Üldarvestuses:

1. Kaiar Tammeleht, Saue – 558 ringi
2. Andy Aron, Sindi – 555 ringi
3. Margus Jõgilaine, Haapsalu – 540 ringi

Ilmselt jäi Kaiaril midagi hinge kripeldama, sest meistritiitli medalit vastu võttes ütles ta, et õnnelik ta selle võidu üle seekord ei ole!

Johannes Mets

MTÜ Sindi Muelisport
Sindi ANK tehnikaringi juhendaja.