Hästi meeldejääv oli Henry laulmine ja alpakafarm

Rohelise Jõemaa Koostöökogu eestvedamisel toimunud kuues ühepäevakohvikute päev „Kaks kohviringi ümber Soomaa“ pakkus sadadele kodust väljunud inimestele meeldivat maitseelamust ja mitmekülgset meelelahutust.

Kersti Kullimaa, ühepäevakohviku Kersti Maiused perenaine Are Huvikeskuses Foto Urmas Saard
Kersti Kullimaa, ühepäevakohviku Kersti Maiused perenaine Are Huvikeskuses. Foto: Urmas Saard

Kaunis kevadpäev, uudishimu ja soov uuteks kohtumisteks väikeste kogukondade toimekate inimestega ahvatles kohvikute ringile minema ka Tori valla kultuurinõuniku Mart Tõnismäe, kes nõustus lahkesti oma neljarattalist abilist jagama siinkirjutajaga. Pea 80 kilomeetri pikkusel ringil jõudis nelja ja poole tunniga külastada seitset ühepäeva kohvikut. Mitmel juhul pidi kohvikute headuse kõrval kogema üllatusi, mis võtsid sõnatuks.

Tõrvatilk mees

Laupäeval, 23. märtsil Sindist Tori aleviku suunas teekonda alustades tegime esimese peatuse Randivälja külas. Varajaste külalistena takseerisime Klaara-Manni Puhke- ja Seminarikeskuse uhket peahoonet, kui äkki maja külgmisele uksele ilmus sädeleva naeratusega ja suurt helkjat nuga käes hoidev Kadi Ruumet. Kohe meenus mullusuvine kohtumine Kurgja talumuuseumis, kus sõin isukalt Kadi valmistatud torti. Kurgjal anti tublile aednikule kätte Pärnu Postimehe noore ettevõtja eripreemia.

Laupäeval võinuks jääda päeva lõpuni kohvilauda istuma, sööma porgandikooki, kruubitrühvlit ja muud heast paremat. Aga enne sprotivõileibadega kostitamist kutsus Kadi ema Katrin mehed meepurkide juurde. Olen ammu ilma kuulnud, et tilk tõrva rikkuvat meepoti. Aga nüüd pakuti suisa tõrvamet. Mee rikutust ei tuvastanud meist kumbki. Maitse oli küll harjumatu, aga ikkagi sama põnev kui äädikapuu ja astelpaju mesi, mida samuti proovisime.

Tõrvamee mekkimine tekitas tahtmise Klaara-Mannilas midagi veelgi iseäralikumat kogeda. Seda me ka saime. Kadi viis meid üle tee asuvasse kirikusse, mille valmimise aasta olnud 1868. Paraku hakkas vene valitsuse aegne kolhoos pühakojas vilja jahvatama ja ruumi hoidlana kasutama. Randivälja külaseltsing on nüüdseks andnud kirikuhoonele uue sisu. Kadi jutust saime teada, et puiduettevõtja Vello Saal pani laguneva kiriku taastamisele käed külge. Mees uuendas oma rahadega välisseinad, aknad, katuse, torni. Siinsest paikkonnast pärit mehe surm peatas küll suure ettevõtmise, aga tema pärandit meenutavad lisaks rohketele remonttöödele istepinke asendavad sadakond puutünni. Kirikus toimuvad kontserdid ja muud kultuurisündmused. Kes julges väga järsu tõusuga treppi kasutada, sai ka tornist ümbrust vaadata.

Jõesuu sai külamaja

Jõesuu uue külamaja ametlik ja pidulikum avamine toimub 3. juunil, aga ühepäeva kohvikute päeval oli sellegi maja uks esmakordselt kõigile külastajatele avatud. Aro Saar, MTÜ Viira Arendusseltsi liige, tutvustas valminud maja ruume ja rääkis kui kehvas seisus maja enne taastamist oli. Õnneks saadi majavammist jagu. Tiia Kass on seltsi esimees, kes nimetas taastamise maksumuseks ümmarguselt 230 000 eurot. Leader programmist saadav toetus on 60% ja endise Tori valla osalus oli 40%. Katusealusel korrusel jätkub ruumi  kangastelgedele ja õmblustöödeks. Esimese korruse suures saalis saab tantsida, laulda, võimelda ja mälumänge korraldada. Ühes ruumis avatakse keraamika töötuba.

Jõesuust tagasiteel peatusime Tori rahvamaja juures, kuhu oli kahe bussiga sõidetud Tallinnast. Rahvamaja oli uudistajaid sedavõrd täis, et loobusime trügimisest ja võtsime suuna Suigu seltsimajja. Suigus oli avatud nii kohvik kui seebi valmistamise töötuba, aga tutvustati ka kohalikku elu. Ühel riiulil ootasid „Suigu lood ja legendid“ raamatuhuvilisi. Viiu Tamlaga võis vestelda Suigu argipäevast suure Tori valla tänastes ettevõtmistes.

https://www.youtube.com/watch?v=ODrViu8SbDA&feature=youtu.be

Vaimustas Henry laulmine

Are Huvikeskusesse tahtsime jõuda õigeks ajaks, et saada osa kontsertkavast, kus esinesid ümbruskonna taidlejad: lauljad ja tantsijad. Pealegi oli veel eelmisel päeval Vilja Alamaa isiklikult palunud ikka neid ka külastada. Kiitsime Kersti Maiused kohviku head kohvi ja maitsvat sefiirikorvikest, mis võistles sellel päeval väljakuulutatud Parima Rohelise Jõemaa Piirkonna Maitse 2018 auhinnale. Üldse võistles parima maitse auhinnale ühtekokku üheksa kohvikut. Parajasti, kui tahtsime lauast tõustes kohviku perenaist Kersti Kullimaad veelkord tänada, kiirustas ta suurde saali, et kuulda oma poja esinemist. Henry Sarapuu, Are kooli 6. klassi õpilane läheb aprillis James Blunt ’i looga „I feel good“ Lätti rahvusvahelisele lauluvõistlusele ja novembris sõidab sama lauluga esinema Leetu. Noorhärra juhendaja on Endla Murd.

Alpakafarmis

Kai Ødegårdstuen Kännu talu alpakafarmis Foto Urmas Saard
Kai Ødegårdstuen Kännu talu alpakafarmis. Foto: Urmas Saard

Ülisuurt elamust tekitas riigi suurim alpakafarm, mis asub Niidu küla Kännu talus. Peale alpakade on farmis veel Kameruni kääbuskitsed, Ouessanti minilambad, angoora küülikud, kanad, muidugi ka koer ja kass. Neidki südamlikke loomi külastas pealinna rahvas mitme bussiga. Elukaaslased Kaja Varmison ja norralane Kai Ødegårdstuen kasvatavad ühiselt kuuendat aastat alpakasid. Loomad toodi Eestisse Inglismaalt.

Kaasa võetud toitu loomadele anda pole lubatud. Kaja tõi suure kausiga õhukesteks viiludeks lõigatud porgandeid, mida külastajad võisid oma näppude vahelt alpakatele sööta. Kai pani suuremad viilud huulte vahele ja alpakad võtsid ettevaatlikult otse peremehe suust. Ka elava loomuga koer asetas esikäpad aedikule ja seisis laste ning teiste külalistega ühtses rivis, et olla alpakatega võimalikult lähedases silmsides.

Farmi kohviku uksest sisse astudes tervitas Leelo Lusik hiliseid saabujaid veidi mureliku meelega, sest sajad varajasemad külastajad olid leti päris tühjaks ostnud. Uhkustundega näitas ta suurel maakaardil paljusid geograafilisi asukohti, kust kaugustest nende kohvikut on külastatud. Hiljuti käisid külalised Koreast.

Ühepäevakohvikute sulgemise paiku, veidi enne nelja jõudsime tagasi Sinti. Sindi seltsimaja olevat külastanud esmakordselt umbes pooled. Kõik esmakülastajad olnud tõsiselt üllatunud, et väikelinnas nõnda suure saaliga hoone.

Urmas Saard

Samal teemal:

Kersti Kullimaa, OÜ Kersti Maiused omanik Foto Kersti Kullimaa

 

 

 

Peresaun kõige kiiremale tasuta ja „Kaks kohviringi ümber Soomaa“