Rein Sikk: kirjutada võib Varba valla Päkakülast või Vändra metsast Pärnumaal

Kui palju seda veel mäletatakse, et kuraditosin aastat tagasi kutsus ajakirjanik Rein Sikk ellu Eesti Päevalehe rubriigi „Külauudised“, milles hakkasid ilmuma „Väikeste kohtade suured uudised“. Viis aastat hiljem sündis hea algatuse jätkuna iseseisev veebiuudiste voog Külauudised, mis kuulub Eesti Kodanikeajakirjanduse Seltsile.

Rein Sikk Foto Urmas Saard
Rein Sikk. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Miks mitte suur rottide ränne ja kolme peaga vasikas, tantsida oskavast kassist[/pullquote]Esimesed uudised polnud eriti pikad, piirdudes kõigest paarisaja kuni tuhande tähemärgiga. Praegu saab sellises mahus uudiseid väga edukalt levitada ka sotsiaalmeedia vahendusel, pealegi ülisuure kiiruse tõttu äärmiselt värskelt. Võib küsida, kas Facebook muudab seetõttu Külauudiste taolise veebilehe elus hoidmise mõttetuks. Vastus on lihtne: kuni jätkub toimekaid toimetajaid ja kirjasaatjaid, samuti lugejaid, püsib ka jätkamisel mõte. Seda arvamist toetab teadmine, et Külauudistele saabub pidevalt kutseid sündmuste kajastamisele rohkem kui napp vabatahtlike koosseis suudab ära teha. Mõnegi suure sündmuse igakülgseks kajastamiseks ei jätku ainult ühest inimesest.

Selleks, et 2010. a augustis alustanud veebileht oleks täidetud mitmekesisemate ja rohkem huvipakkuvate uudiste, pikemate ülevaate lugude ja muu põnevaga, saaksid oma panuse anda külakogukondade, seltside ja teiste ühenduste kirjasaatjad. Ei pea kirjutama pikalt. Seda enam, et tänapäeva infokülluses ei jätkugi aega kõige lugemiseks. Hea, kui jõuab pealkirja ja rasvaselt kirjutatud uudise päises oleva peamise sõnumi läbi lugeda. Hoopis kõnekam võib olla lühisõnumi juurde lisatud hea foto.

Nii nagu Rein Sikk kunagise „Külauudiste“ projektijuhina jagas kirjutamiseks põnevaid näiteid, kehtivad ajakirjanduse koolitaja soovitused sama hästi ka nüüd ja sobivad suurepäraselt Külauudistelegi. Näiteks uute ettevõtmiste rahastamine, nurgakivi panek, avamised, külla saabumised, rahvamaja või kiigeplatsi võõpamine, laadad, simmanid, näitused. Või nagu Sikk on pakkunud: „Miks mitte ka vinged ise ehitatud masinad, suur rottide ränne ja kolme peaga vasikas, tantsida oskavast kassist ning hiiglama pikast päevalillest rääkimata.“ Kuid samamoodi on käsitletavad kogukonna mured, mida saaks jõudumööda püüda leevendada.

Nii uudiseid kui fotosid võtame vastu elektrooniliselt aadressil info@kylauudis.ee. Ärge unustage lisada pildistaja nime ja lühikest selgitavat kirjeldust (ka fotol olevate inimeste nimesid). Soovitavalt pildistada võimalikult suure resolutsiooniga ja foto suurust ei peaks saatmise jaoks vähendama.

Urmas Saard

Samal teemal:

Rein Sikk teeb ajakirjanduslikku koolitust Tori valla inimestele Foto Urmas Saard

 

 

 

Toris kõneldi ajakirjanduse ja vallalehe tegemisest