Tele2 kogus vanade mobiilidega diabeedihaigete laste toetuseks 8000 eurot

Möödunud aasta lõpus tegi Tele2 oma klientidele üleskutse tuua tagasi oma vana telefon ja annetada vana seadme eest saadud raha TÜ Kliinikumi Lastefondile diabeedihaigete laste toetamiseks. Ettevõte lisas igale annetusele omalt poolt juurde sama suure summa ning täiendavalt jõulukingituste raha.

Foto pressiteategaTele2 müügi- ja turundusdirektori Kristjan Seema sõnul sai annetuste kogumise teema väga palju positiivset vastukaja. “Rõõm on näha, kuidas inimesed algatusega kaasa tulevad. Nii mõnigi Tele2 klient oli kogunud kokku mitukümmend telefoni ja tuli meie esindusse eesmärgiga heategu teha,” lisas Seema ja ütles, et Tele2 jätkab Lastefondi toetamist edasi EV100 raames püsiprojektiga, kus ettevõte annetab iga müüdud lisaseadme pealt 0,10 eurot Lastefondile.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Saar avaldas suurt tänu ja rõõmu, et Tele2 on võtnud taolise olulise temaatika oma südameasjaks ning jätkab diabeedihaigetele lastele vajalike uue versiooni insuliinipumpade soetamise toetamist. “Nimelt soovitavad raviarstid osadele diabeedihaigetele lastele erakorraliste tingimuste puhul kõige uuemat pumpa ja transmitterit, mida Eesti Haigekassa ei kompenseeri ja mille maksumus on ligi 3500 eurot,” nentis Saar. Ta tõi välja, et uusimate ja täiuslikemate insuliinipumpade soetamist toetatakse neil diabeedihaigetel lastel, kelle peres on rohkem kui ühel lapsel 1. tüübi diabeedi diagnoos, rohkem kui ühel inimesel 1. tüübi diabeedi diagnoos, kelle eest vastutab üks lapse vanematest või üks lapsevanem töövõimetu ja töötu.

Et lapsed, kes vajavad toimetulekuks just kõige uuemaid pumpasid, need endale saaksid, kompenseerib Lastefond seadme maksumusest 2050 eurot. Ülejäänud osa aitab katta Eesti Laste ja Noorte Diabeediühing (1100 eurot) ja 10% pumba maksumusest on pere omaosalus.

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku endokrinoloog dr. Aleksandr Peet rääkis, et lapsevanematel on diabeeti põdevate laste puhul peamine hirm veresuhkru kukkumine ehk hüpoglükeemia teke. Peet nentis, et perioodiline mõõdukalt madalate veresuhkrute esinemine on sisuliselt vältimata nähtus, küll aga kardetakse selliseid hüpoglükeemiaid, mis lõppevad teadvuse kaotusega või krampidega. “Elu 1. tüübi ehk lapseea diabeediga meenutab tihti noateral kõndimist – pidev balansseerimine madalate ja kõrgete veresuhkrutasemete vahel, millel kõigel on omad tagajärjed,” iseloomustas ta.

Peet selgitas, et kõige uuema versiooni insuliinipumba ning transmitter Minimed 640G põhiline väärtus on hüpoglükeemiate riski oluline vähendamine. “Lisaks sellele, et need pumbad mõõdavad pidevalt veresuhkrut ja oskavad selle põhjal ennustada veresuhkru kukkumist, on nende eelis võrreldes vanemate mudelitega see, et nad lülitavad insuliini manustamise välja veel enne seda, kui madal veresuhkru tase saabub, ennetades sellega mitmeid hüpoglükeemia episoode.” Peedi sõnul on see ääretult suur väärtus diabeeti põdevate laste vanematele, kuna see vabastab neid pidevast murest ja pingest, andes võimaluse rahulikumalt magada ja mitte karta, et lapse veresuhkur öösel märkamatult kukub ja laps jääb pikalt abita. “Uue versiooni pumpadest on eeskätt abi väga väikeste laste puhul, kes enamasti ei oska veel oma madalast veresuhkrust märku anda, lastele, kellel esinevad ootamatud ja väga kiired veresuhkru languse episoodid või pered, kus on rohkem kui üks diabeeti põdev laps,” lisas ta.

Peedi hinnangul võiks ideaalis olla taoline pump kõikidel lastel, kellele pumpravi ühel või teisel põhjusel on parim võimalik diabeedi raviviis. “Paraku ei pea Eesti Haigekassa taoliste võrdlemisi kallite seadmete ostmist põhjendatuks,” nentis ta. “Lapsevanemate ning tegelikult ka lasteaiakasvatajate ja kooliõpetajate närvikulu on aga raske, kui üldse võimalik, rahaliselt hinnata.”

SA TÜ Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi lastehaiglate juures tegutsevaid heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku üle kolme ja poole miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks sellel aadressil. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile info@lastefond.ee.

Samal teemal:

Foto Urmas Saard

 

 

 

Sinu kasutu mobiil võib aidata diabeedihaigeid lapsi