Vaba Rahva Laul Paide Vallimäel

Taasiseseisvumise päeva eelõhtul peetakse Paide Vallimäel seitsmendat korda Vaba Rahva Laulu, mille ettevalmistusega alustati üsna varsti pärast Intsikurmus toimunud peo ajalooks saamist.

Vaba Rahva Laul Intsikurmus Foto Urmas Saard
Vaba Rahva Laul Intsikurmus. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Tunnustuseks laulupidude Vaba Rahva Laul traditsioonile on üritus võetud Eesti 100 sündmuste hulka[/pullquote]Laulupeo väsimatu korraldaja Ülo Kannisto kirjutab sotsiaalmeedias järjepidevalt ettevalmistuste kulgemisest: esitab küsimusi, peab nõu, lisab teateid ja laseb kommentaariumis inimestel ka omavahel arutleda. Suhtumist Vaba Rahva Laulu on erinevat. Guido Kapp ütleb näoraamatus: „Vabadus kui selline – see on ju müüt ja samas ka vabast rahvast.“ Pärnakas Sirli Küber arvab seevastu, et inimest teebki vabaks see, kui ta laulab sügavatest väärtustest, oma rahvast, maast, ühtehoidmisest, sellest mida usub siiralt oma südames ja mis teda kannab raskustest läbi. „Ma olen kahel korral Vaba Rahva Laulul end vabaks laulnud, lähen veel suurima hea meelega,“ kinnitab Küber.

Tunnustuseks laulupidude Vaba Rahva Laul traditsioonile on üritus võetud Eesti 100 sündmuste hulka. Eelseisvat laulupidu juhib taas Veikko Täär, juba kolmandat korda. Osalevad lauljad Marko Matvere, Siiri Sisask, Koit Toome, Boris Lehtlaan, Valter Soosalu, Oliver Leppik jt. Laulab ka Nele-Liis Vaiksoo, kellel eriline side Paidega. Samuti astub üles saate «Su nägu kõlab tuttavalt» kuuenda hooaja võitja Valter Soosalu oma lauludega ja dirigeerib ka lauljaid. Lauljaid saadab Urmas Lattikase ansambel. Ühislauluna tuleb esitusele „Jää vabaks Eesti meri“.

Kannisto loodab laval näha üle tuhande koorilaulja. Jõululaupäeval tundis ta head meelt, et juba oli enda osalemisest teada andnud üle pooletuhande koorilaulja. „Registreerimine pole siiski õieti veel alanudki, seda vahvam!“ 4. jaanuaril ütles ta täpsustavalt, et kirja on pandud 30 koori ja lauljate arv läheneb 600-le. „Kui mõne koori laulja leiab siit selle info ja tema koorini pole teade jõudnud, võtke ühendust Ülo Kannistoga, kes kohe saadab koorile vastuse.“ Oktoobris uuris korraldaja, kas Stig Rästa laul võiks kõlada isamaalisel laulupeol Paide Vallimäel? Näiteks kooride esituses koos solistiga?

On ka teistsuguseid muresid: „Paljusid nõukogu-aegseid laule häbenetakse laulda. Aga teame ju, et sel ajal osati luua väga ilusaid laule. Siin on mõtlemiseks ja arutamiseks laul „Olgu jääv, meile päike“. Mõned minu sõbrad jätavad laulupeole tulemata, kui seda laulu kavas ei ole… ! Aidake ja avaldage arvamust! Laulus pole ühtegi kommunismi ega muud “punast” mõtet sees. Saaremaa valsis on vähemalt kuldtärniga nooruke sõjamees… Aga laul kogu aeg ülipopulaarne!“

Tulles vastu paljude laulusõprade soovile muudeti laulupeo algus paar tundi varajasemale ajale. Alustades kell 18.00 on paljudel lihtsam koju jõuda.

Urmas Saard

Samal teemal:

Vaba Rahva Laulul esinejad valmistuvad Intsikurmu õhtuseks etteasteks Foto Urmas Saard

 

 

 

Olen vist ikka ka eestlane

Ülo Kannisto laulupeol Foto Marika Kannisto

 

 

 

Ülo Kannisto: saame ühislaulmise väes natuke paremateks inimesteks

Vaba Rahva Laul Keila lauluväljakul Foto erakogu

 

 

 

Põlvas toimub suvel kuues iga-aastane laulupidu Vaba Rahva Laul