Tori kompleks ja kaks Maaeluministeeriumi hallatavat muuseumit viidi ühtse juhtimise alla

Maaeluministeeriumi hallatavad riigiasutused Carl Robert Jakobsoni Talumuuseum ja Eesti Põllumajandusmuuseum ning Tori hobusekasvanduse kompleks jätkavad uuest aastast tegevusi ühise sihtasutuse Eesti Maaelumuuseumid all. Eesti Piimandusmuuseumi funktsioonid antakse üle SA-le Eesti Piimandusmuuseum.

Carl Robert Jakobsoni Talumuuseum Foto Urmas Saard
Carl Robert Jakobsoni Talumuuseum. Foto: Urmas Saard

“1. jaanuarist jätkavad Eesti Põllumajandusmuuseum, Carl Robert Jakobsoni Talumuuseum ja Tori hobusekasvanduse kompleks tegevust ühise sihtasutuse all,” ütles maaeluminister Tarmo Tamm. “Uuel organisatsioonil on võimalus valdkonna tegevusi ühiselt tervikuna planeerida ja arendada,” lisas Tamm.

“Tänu sihtasutuse asutamisele suureneb organisatsiooni majanduslik võimekus ning asutus saab paindlikuma ja asutusekesksema juhtimismudeli. Ühtlasi aitab loodav sihtasutus säilitada hobumajanduse pikaajalisi traditsioone Toril ning hoogustab hobumajandussektori arengut,” lisas Tamm.

Käesoleval aastal on algust tehtud sihtasutuse arengukava koostamisega, kinnitatud sihtasutuse struktuur, alustatud hoonete ja rajatiste projekteerimist ning investeeringute teostamiseks vajalike toetuse taotluste koostamist. “Sihtasutuse loomisel on juba esimesi positiivseid tulemusi. Hea näide on sel sügisel alustatud hobuprogramm, mis on suunatud Tori põhikooli 5. klassi õpilastele,” tõi minister Tamm välja.

Sihtasutuse juhtorganid on nõukogu ja juhatus. Lisaks moodustatakse sihtasutuse juurde nõuandev kogu, mis koosneb kohalike omavalitsuste ja teiste huvitatud osapoolte, sh ministeeriumi ning hobumajandussektori esindajatest.

Sihtasutuse asutamisel ei muudetud asutuste füüsilist paiknemist. Asutus võttis üle eespool mainitud Maaeluministeeriumi hallatavate riigiasutuste ülesanded, milleks on Eesti põllumajanduse ajalooga seotud materjali kogumine, säilitamine, uurimine ning vahendamine hariduslikel, teaduslikel ja elamuslikel eesmärkidel.

Eesti Piimandusmuuseumi funktsioonid antakse alates 2018. aasta 1. jaanuarist üle Sihtasutusele Eesti Piimandusmuuseum. Kuna tegemist on piirkondlikult olulise kultuuriasutusega, siis üks SA Eesti Piimandusmuuseum asutajatest on Järva vald (endine Imavere vald).

SA-le Eesti Maaelumuuseumid anti üle ka Eesti Põllumajandusmuuseumi ja Carl Robert Jakobsoni Talumuuseumi valduses olev riigivara, mis asub Tartu ja Pärnu maakondades. Tori Hobusekasvanduse liitmine sihtasutusega Eesti Maaelumuuseumid tagab kompleksi efektiivsema majandamise ja jätkusuutliku arengu. 10. mail toimunud Vabariigi Valitsuse istungil otsustati eraldada omandireformi reservfondist 1 905 000 eurot Tori hobumajanduskeskuse taastamiseks ja väljaarendamiseks.

Triin Heinaste
Maaeluministeeriumi avalike suhete osakond