Uue alguse ootuses

Toomapäeval jõudis lugejateni aastast 1996 ilmunud ajalehe Sindi Sõnumid viimane number. „Aga küllap annavad, nii uue omavalitsuse tekkimine ja sellega kaasas käivad paratamatud muudatused, ka uut hoogu, värskeid ideid ja indu toimetajale, kes uueneva Tori valla ajalehte kokku panema hakkab,“ ütleb viimased seitse aastat linnalehte toimetanud Viktor Kaarneem.

Sindi Sõnumid Sindi muuseumis Foto Urmas Saard
Sindi Sõnumid Sindi muuseumis. Foto: Urmas Saard

Toomapäeval jõudis Pärnumaa ühinenud omavalitsustest esimesena oma ajalehe esimese numbri lugejateni toomiseni Lääneranna vald. Küllap järgnevad peatselt tema eeskujul teisedki.

[pullquote]Kas elanike arvult Pärnumaa suurima valla leht hakkab ilmuma hästi paksu kuulehena, veidi õhema nädalalehena või veelgi sagedamini, selle üle peaksid aru pidama ajakirjandust paremini teadvad asjatundjad.[/pullquote]21. detsembril polnud Tori vallas veel selgust, kelle poole oleks kõige õigem pöörduda ajakirjandust puudutavates küsimustes. Kuidas hakkavad uuest aastast Tori vallas sõnumid levima? Kas alguses üksnes elektrooniliselt valla kodulehel või ilmub juba jaanuaris ka midagi paberkandjal? Kes toimetab, kellele saata pressisõnumeid, keda kutsuda võimalikke huvipakkuvaid sündmusi kajastama või kellega üldse uuest aastast ajakirjanduslikus mõttes suhelda?

Need ja veel mõned arvamused on olnud viimaste nädalate küsimused, mille vastu ka Külauudiste lugejad, peamiselt küll Sindist, on elavat huvi tundnud. Kokku kogutud küsimused said esitatud Are vallavalitsuse sekretär-asjaajajale Terje Võsumetsale, kelle toimetada on loomisel olev Tori omavalitsuse koduleht.

„Sellele küsimusele, kellega ajakirjanduslikus mõttes suhelda ja keda kutsuda sündmusi kajastama, ma hetkel vastata ei oska,“ teatas Võsumets. Kui on uuele Tori valla kodulehele vaja teateid, sündmusi, kuulutusi või muud infot üles panna, siis võib need saata temale. Uuest aastast on e-posti aadress terje.vosumets@torivald.ee.

[pullquote]Esimene uudisnupuke uuele paberkandjal ilmuvale ajalehele ootab juba ära saatmist ja toimetamist.[/pullquote]Nagu loodab Kaarneem, et koostöö uue lehe toimetajaga sujub Sindi linna inimeste ja asutustega ka edaspidi endiselt hästi, usuvad sama ka teised senised Sindi Sõnumite lugejad. Kõige olulisemaks peetakse siiski seda, et liitunud omavalitsuste ühises ajalehes uudiste kogumaht, mis varem jaotus neljale kohalikule lehele, ei väheneks. Omavalitsuste liitumise üheks peamiseks esitatud eesmärgiks on olnud teenuste kvaliteedi parandamine ja kahtlematult puudutab see ka kõige otsesemas tähenduses uudisväärtust omavate uudiste võimalikult head kättesaadavust. Kas elanike arvult Pärnumaa suurima valla leht hakkab ilmuma hästi paksu kuulehena, veidi õhema nädalalehena või veelgi sagedamini, selle üle peaksid aru pidama ajakirjandust paremini teadvad asjatundjad. Uudiste, ülevaate lugude ja paljude muude artiklite puuduse all uus leht kindlasti kannatama ei pea, sest ainuüksi valla keskuses, Sindis, jätkub igale päevale küllaga väärtuslikku ainet, mida lugejatega sõnas ja pildis jagada.

Esimene uudisnupuke uuele paberkandjal ilmuvale ajalehele ootab juba ära saatmist ja toimetamist. Selle andis eile hommikul Sindi gümnaasiumi õpetaja Eneli Arusaare kätte 4.a klassis õppiv talvereporter Marcus.

Tuult tiibadesse tulevasele Tori valla lehele!

Urmas Saard