Talvevalguse promenaadil ja jõuluaatriumis

Alates keskpäevast oli tänane Pärnu Rüütli tänav tavatult rahvarohkem, sest Talvevalguse promenaadiks nimetatud uulitsal võis märgata jõulukülale iseloomulikke tunnuseid.

Väikemees helistab jõulutaat Ärni kellukest Foto Urmas Saard
Väikemees helistab jõulutaat Ärni kellukest. Foto: Urmas Saard

Nagu eelnevalt lubatud, leidiski suurema otsimiseta jõuluvana üles. Jõulutaat Ärni istus Pühavaimu nurgal keset tänavat püsti aetud jõulupuu ees. Ärni toetus kergelt parema käega oma ametikepile ja vasakuga kõlistas hõbedahäälset kellukest, et oleks kõigile möödujatele paremini märgatav. Ühele poisikesele meeldis kellahelin nii väga, et soovis proovida kas temagi käes kõliseb see sama hästi. Väikemees tahtnuks selle päriselt endaga kaasa võtta, aga mõistis, et jõulutaadil läheb seda siiski rohkem tarvis. Igaüks, kes jõulutaadi juures seisatas, patsu lõi, luuletust luges või lihtsalt Ärni vastu aupaklik oli, sai maiustuse põske pista.

[pullquote]Elly ütles, et koob 113-ndat Kihnu troid[/pullquote]Elmu Sadulsepp keerutas sealsamas teiselpool tänava nurgal plaate. Jõulumuusika lähedusesse olid mõned kaupmehed oma lettidega välja tulnud. Võis isegi kohvilauda istuda. Kella üheks oodati esinema Janne Ristimetsa tantsustuudio lapsi ja tund hiljem rahvatantsurühma Tuurit-Tuurit.

[pullquote]Martensi väljaku kõrge lumekuhi ja selle tagant paistev Port Arturi jõulupuu meelitasid kaubanduskeskusesse sisenema.[/pullquote]Aga Ärni ei jäänud pikalt ühele kohale istuma ja läks mööda promenaadi jalutama, et teisi laupäevaseid jalutajaid tervitada, kõnetada ja ikka oma sügavatest taskutest maiustusi jagada. Korraks pillas ametikepi vastu tänavasillutist. Seepeale teatas, et kepi kukkumine tähendavat peatset lumesadu. Jääb vaid loota, et lähematel päevadel muutuvad Pärnu tänavad sama lumiseks nagu need pidavat olema näiteks Tartus või Türil. Seni tuleb Pärnu kesklinnas leppida üksnes mõne üksiku lumehangega, mis viimasest suurest lumelangemisest alles jäänud. Üks oli Martensi väljakul, teine Endla ees. Võibolla veel mujalgi.

Martensi väljaku kõrge lumekuhi ja selle tagant paistev Port Arturi jõulupuu meelitasid kaubanduskeskusesse sisenema. Üllatusena istus kõrge aatriumi klaaskatuse all olevas saanis jõulutaat Kulla, kes kutsus lapsi enda juurde. Samas liikus rohkelt Kihnu riietes nooremat ja vanemat rahvast.

Elly Karjam müüs Kihnu leiba ja saia ja müügist vaba hetke kasutas kudumiseks. Parajasti oli käsil järjekordse troi varruka kudumine. Elly ütles, et koob 113-ndat Kihnu troid.

Aatriumis andsid kihnlased kaks ilusat kontserti. Kohal oli kolmandik Kihnu põhikooli õpilasi, kes õpivad ka pärimusmuusikat. Lauldi, mängiti viiulit ja akordionit.

Urmas Saard