Rakveres kuulutati Aasta Jõuluvana 2017 tiitli saajaks Anti

Esimesel adventpühal jõudis Ülemaaline jõuluvanade konverents Rakvere keskväljakule, kus jõulutaat Ärni ettelugemisel andsid jõuluaja vannet lapsed, emmed, issid, vanaisad, vanaemad, ning punakuubedes ja -seelikutes habemekandjad. Tavapäraselt kuulutati välja ka Aasta jõuluvana.

Aasta Jõuluvana 2017 on jõulutaat Anti Foto Urmas Saard
Aasta Jõuluvana 2017 on jõulutaat Anti. Foto: Urmas Saard

Eestimaa Jõuluvanade ühenduse korraldatud Ülemaaline Jõuluvanade konverents hakkas paraadrongkäigus liikuma Rakvere teatri õuelt. Mida lähemale linnaväljakule jõuti, seda rohkem rahvast oli saabujaid tervitamas.

[pullquote]Anti oli oma toredate abilistega jõuluvanade konverentsi Lääne-Virumaa poolne koordineerija[/pullquote]„Et jõuluvanade konverents saaks toimuda, peab olema valmis vande andmiseks,“ kuulutas jõulutaat Ärni avatud jõuluvanade liikuva postkontori põrandal seistes. Esmalt pöördus Ärni armsate laste poole ja palus korrata tema öeldud sõnu: „Olen tubli. Aitan ema ja isa. Jõulu ajaks valmis peas mul juba jõulusalmid. Piparkooke valmistan ma terve mäe, et siis jõuluajal seda kaugelt näeks.“

Emmed kordasid Ärni järel: „Luban hoolas pereema olla, et saaks jõulud meile tulla. Korda panen sokid sallid, puude külge sätin ehte pallid.“ Isad pidid ütlema, et toovad jõuluks kuusepuu. „Hoolitsen, et korras oleks kõik see muu.“ Vanaisad lubasid panna jõuluõhtul vorstid särisema, küünlatule värisema. „Luban olla hästi traks ja sülle võtta lapselaps.“

Jõulutaatide ja -memmede tõotus oli pikem ja muu hulgas kinnitasid nad, et 17. Ülemaalise Jõuluvanade konverentsi delegaatide nimel tõotatakse enda ja taeva ees ja Rakvere rahva ees saata sõnamurdmise korral topelt kingikoti.

[pullquote]Piparkooke valmistan ma terve mäe, et siis jõuluajal seda kaugelt näeks[/pullquote]Ärni selgitas, et igal aastal kuulutatakse välja ka Aasta jõuluvana. Piduliku tseremoonia läbiviimise au anti jõulutaat Arrele, kes tunnistati tunamullu Jõhvis ja Ida- Virumaal toimunud XV Ülemaalisel Jõuluvanade konverentsil Eestimaa Jõuluvanade ühenduse poolt Aasta Jõuluvanaks 2015. Möödunud aastal andis Arre rändauhinnaks oleva raudkepi Aasta jõuluvanale Taadule. Kuna temal polnud võimalik tänavu isiklikult tiitlit üle anda, täitis seda tähtsat rolli taas jõulutaat Arre.

Jõuluvanade konverentsi liikmete hääletuse tulemusena kinnitas Eestimaa Jõuluvanade ühendus käesoleval korral Aasta Jõuluvana 2017 aunimetuse vääriliseks jõulutaat Anti. Selle tiitli pälvis ta juba teist korda. Anti oli oma toredate abilistega jõuluvanade konverentsi Lääne-Virumaa poolne koordineerija. Esimest korda sai ta selle nimetuse aastal 2009. Muidugi tõstsid seepeale taadid ja memmed oma ametikepid kõrgele üles ja hõikasid “Oh-oh-ohooo”.

Keskväljakul päeva lõpetades kinkis Ärni lastele väikseid kuuski, millega varem piirati esinemise ala. Siis roniti kuuse installatsiooni treppidele ja sätiti endid ka kuuse ette ühispildi tegemiseks. Juba viiendat aastat on Rakveres isemoodi kuusepuu. Selle installatsiooni autor on linnakunstnik Teet Suur. Tema tegemisele osutas abi Rakvere ametikooli õpetaja Raiko Kaasik.

Urmas Saard

Samal teemal:

Jõuluvanade moedemosntratsioon Kadrinas Foto Urmas Saard

 

 

 

Kadrina laulis ja tantsis jõuluvanade ülemaalisele konverentsile

Päkapikk Jan ja jõulutaat Olle lahkuvad Vohnja mõisast paljude laste kirjade ja heade muljetega Foto Urmas Saard

 

 

 

Jõulutaat Olle kiitis teatrikallakuga Vohnja Lasteaed-Algkooli

Jõuluvanade konverents on jõudnud Kadrinasse Foto Urmas Saard

 

 

 

Eestimaa Jõuluvanade Ühenduse XVII konverents liikus Kolu mõisast Kadrina alevikku

Jõuluvanad Valga raudteejaamas, teiste hulgas ka Ärni Foto Ärni isiklikust kogust

 

 

 

Kadrinasse kogunevad jõulutaadid ja -memmed