Kadrina laulis ja tantsis jõuluvanade ülemaalisele konverentsile

Jõuluvanade ülemaalise konverentsi toimumise paik Kadrina pakatas rohketest elamustest ja kohtumistest, mille täielikuks kirjeldamiseks napib sõnu.

Jõuluvanade moedemosntratsioon Kadrinas Foto Urmas Saard
Jõuluvanade moedemosntratsioon Kadrinas. Foto: Urmas Saard

Pärast seda, kui jõuluvanad Vohnja ja Hulja külastusretkelt tagasi tulid ja staadionil võistelnud taatide, -memmede ja päkapikkudega ühinesid, toimus huvikeskuse saalis koduste lastega kohtumine. Huvikeskuses olid avatud ka jõuluhõngulised töötoad ja noortekeskuses heategevuslik jõulukohvik. Kohviku tulu läks Kadrina kiriku soojapuhuri soetamiseks. Sealsamas jõulukohviku kõrval olevas letis sai õuejahedusest ruumi siseneja keha soojendada Haeska küla Tänava talu jookidega. Helina ja Margus Meripuu degusteerisid oma valmistatud jooke, mida eriti kiitsid Läänemaa jõuluvanad. Sortiment oli lai, aga piisas ka poolest topsikust pihlaka veini maitsmisest, et saada veidi sooja ja veenduda toote headuses.

Pikemalt tasub peatuda rõõmsameelsel jõulukontserdil, mis toimus vähemalt paarsada inimest mahutavas huvikeskuse saalis. Eeskava sisaldas kuraditosinajagu esinemisi, mis andis ülevaatliku läbilõikke Kadrina rahva mitmekülgsest isetegevuse heast tasemest. Kuraditosinale etteastele lisandus veel üks ootamatus ja pärast seda ei kiirustatudki enam saalist lahkuma enne kui punastes kuubedes ja seelikutes habemekandjad pääsesid Kadrina kultuurilembelise rahva haardest välja.

[pullquote]Kui süda soe ja mõtted head, siis küllap aasta tuleb hea![/pullquote]Kontserdil kõlasid Läsna-Loobu külakoori laulud “Advendiküünal”, “Jõulu eel” ja “Kelgusõit”. Dirigeeris Anneli Mäeots. Jõuluvanad hüüdsid müdisevas kooris vastuseks „Oo-ou!“ Paistis, et jõulutaatidel läksid silmad eriliselt sädelema Kadrina linetantsijate lavale tulekuga. Seitsmenda ja neljanda klassi rahvatantsurühmade vahele sobitus kenasti ka Anne Peäske juhatusel kirikukoor, kelle esituses kõlasid “On taevas tähti ju tuhandeid” ja “Uusaasta ööl”. Peäske vangutas pead ja lõi kahte kätt kokku ning ütles, et nii paljudele jõuluvanadele pole ta veel eales esinenud. Vahva oli Kadrina Segakoori lauldud Olav Ehala “Kuuse tegemise laul”. Kiidusõnu väärisid Brit-Katriin Murumägi ja Georg Eessaar tšellol, kelle musitseerimisel võis taas kuulda “Ave Mariat”. Küllap võinuks ka kogu eeskava ette lugeda, sest head muusikalist ja tantsulist elamust pakkusid kõik esinejad. Üksnes meeleline maitse võis erinevatel inimestel olla erinev. Muidugi oli väga lõbus ja lustakas näha naisrahvatantsurühma Omavahel, kes tuli ämbritega lavale. “Ühe lüpsi lugu” oli tõepoolest naljakas. Juhendaja on Egert Eenmaa. Kui kõigile juhendajatele kinkis üks jõuluvanadest kompveki, siis Eenmaa leidis ämbri põhjast kingituse ka jõulutaadile. Muidugi hüüdsid tänulikud taadid, memmed, päkapikud jälle kooris „Oo-ou!“

Viimasena palus kontsertkava tutvustaja Lisete Laisaar, Kadrina rahvamaja kunstiline juht, oma etteaste tegemiseks lavale jõulutaadid, -memmed, päkapikud. Ärni ettelugemise järel korrati jõuluvana vannet. Päris põnevaks läks jõuluvanade moedemonstratsioon, mida polnud varem vist mitte keegi näinud. Ärni juhtis tähelepanu saabastele, sokkidele, kuubedele, seelikutele ja kogu komplektile. Näiline sarnasus oli petlik. Igaüks oskas olla millegi poolest teistest eristudes ja uhkemana välja paista.

Jõuluvanade numbri järel tuli uuesti lavale segarahvatantsurühm Kahevahel, juhendaja Helena Mägi. Mõned taadid ja memmed ei suutnud endid tagasi hoida ja läksid samuti lavale jalgu vihtuma. See Kahevahel tantsijaid ei eksitanud, pigem isegi meeldis.

Kogu päeva veetis jõuluvanade konverentsi keskmes vallavanem Marko Teiva. Õnne Kiviperk, kellega sai Vohnjas pikemalt kohtutud ja kes laulis ning esines laval lüpsjana, ütles hiljem rahulikku jõuluaega soovides ilusa luulelise mõtte: „Kui süda soe ja mõtted head, siis küllap aasta tuleb hea! On kõik ju enda teha see, mis ootab uues aastas ees!“

Urmas Saard

Samal teemal:

Päkapikk Jan ja jõulutaat Olle lahkuvad Vohnja mõisast paljude laste kirjade ja heade muljetega Foto Urmas Saard

 

 

 

Jõulutaat Olle kiitis teatrikallakuga Vohnja Lasteaed-Algkooli

Jõuluvanade konverents on jõudnud Kadrinasse Foto Urmas Saard

 

 

 

Eestimaa Jõuluvanade Ühenduse XVII konverents liikus Kolu mõisast Kadrina alevikku

Jõuluvanad Valga raudteejaamas, teiste hulgas ka Ärni Foto Ärni isiklikust kogust

 

 

 

Kadrinasse kogunevad jõulutaadid ja -memmed