Hiie vägi koguneb Eesti Rahva Muuseumis

Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda teatab, et laupäeval, 1. detsembril kogunevad hiiesõbrad Tartusse Eesti Rahva Muuseumi. Jakob Hurda saalis algab kell 13 kümnes pidulik Hiie väe sündmus.

Eesti Rahva Muuseum Foto Urmas Saard
Eesti Rahva Muuseum. Foto: Urmas Saard

Maavalla Koja kirjutaja Andres Heinapuu annab teada, et kavas on tervitused ja sõnavõtud, Hiite kuvavõistluse võitjate autasustamine, hiiesõbralike ettevõtmiste tunnustamine ja aasta Hiie sõbra väljakuulutamine. Oodatakse väliskülalisi, pidutuju lisab Mooste Rahvamuusikakool ning laulu lööb Lüü-Türr.

Müügil on Maavalla sirvikalendri 40. kujunduselt uuendatud ning sisulttäiendatud ja parandatud juubeliväljaanne ning Ahto Kaasiku uus raamat „Pühapaikade teejuht“.

Ajalooliste looduslike pühapaikade jäädvustamiseks ning tutvustamiseks mõeldud Hiite kuvavõistlus toimus tänavu kümnendat korda. Peaauhinna sai Margus Vilisoo foto eest „Taevane sügavik jääkirme all“ Saaremaa Kaali küla Pühajärvest. Uurali rahvaste auhinna sai udmurt
Nikolai Anisimov pildi eest „Eru karon – poiste meesteks vastuvõtmise püha“. Veel jagati 17 eriauhinda.

Hiite Maja sihtasutus tunnustab tänukirjadega hiiesõbralikke tegusid, et väärtustada pühapaikade hoidjaid ning aidata kaasa looduslike pühapaikadega seotud loodus- ja kultuuripärandi edasikestmisele. Tänavu antakse välja 12 tänukirja.

Tunnustatavate hulgas on Viljandimaa Vanamõisa kogukond, keda tänatakse Tammemäe hiie hoidmise eest, Maanteeameti projektijuhti Siim Remmelgast ja metsatöölist Erki Piiri tänatakse Põlva maakonna ristipuude hoidmise eest ning loodusfotograaf Arne Aderit kümne aasta jooksul hiite kuvavõistluse hindamiskogus osalemise eest.

Hiie sõbra aunime annavad Maavalla Koda, Hiite Maja SA ja EVT Põlisrahvaste SA isikule või asutusele, kellel on pühapaikade hoidmisel erilisi teeneid. Mullu valiti Hiie sõbraks pühapaikade uurija, hoidja ja tutvustaja Ahto Kaasik. Varem on Hiie sõbraks kuulutatud filmimees Rein Maran (2015), Purtse hiiemäe hoidja Kaja Toikka (2014), Hiiemetsa küla hiies asuva Kanepkaula kivi kaitsjad Helmi Kaljurand, Tambet Torpan ja Tarmo Kasikov (2013), ristipuude hoidja Marju Kõivupuu (2012), Lehmja hiiemetsa kaitsja Mari-Ann Remmel (2011), Maardu hiiemetsa kaitsja Jaanus Hiis (2010), Paluküla Hiiemäe kaitsjad Arvi Sepp, Toivo Sepp ja Lembi Välli (2009) ning Muhumaa pühapaikade hoidja Martin Kivisoo (2009).

Hiie väe sündmust korraldavad Hiite Maja SA, Maavalla Koda ning TÜ looduslike pühapaikade keskus. Sündmus on avalik, kõik huvilised on teretulnud ja sissepääs tasuta.