Jõgevamaa sädeinimene 2017 Malle Weinrauch: „Ikka vapralt edasi!”

Jõgevamaa sädeinimene 2017 Malle Weinrauch tunnustusmeenega. Fotod: Evi Rohtla
Jõgevamaa sädeinimene 2017 Malle Weinrauch tunnustusmeenega. Fotod: Evi Rohtla

Jõgevamaa Kodukandiühendus kuulutas Põltsamaa lossis toimunud kodanikupäeva tähistamisel  koostöös Jõgevamaa arendus- ja ettevõtluskeskusega Jõgevamaa sädeinimesteks 2017 kauaaegse Anna Haava nimelise Pala kooli direktori ja rahvatantsurühmade juhendaja Malle Weinrauchi ning senises Pajusi ja nüüdses Põltsamaa vallas tegutseva MTÜ Vägari eestvedaja Agnes Räägi. 

Malle Weinrauch ütles pärast tunnustamistseremooniat, et tunneb end pärast Jõgevamaa sädeinimeseks valmimist väga õnnelikuna.

„Igasugune märkamine ja meelespidamine mõjub positiivselt,” sõnas Weinrauch. !Soov, mida ma ülevas meeleolus kogukonnale ütlen on: ikka vapralt edasi!”

„Malle on tegus igas kogukonna ettevõtmises,” ütles Jõgevamaa Kodukandiühenduse juhatuse esimees Liia Lust. Ta lööb kaasa ühendustes Pala valla noored, Pala puhke- ja turismiarendus. Teda iseloomustab oskus teisi innustada.”

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev õnnitleb Agnes Rääki.
Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev õnnitleb Agnes Rääki.

Malle Weinrauch juhendab Pala kultuurimaja tantsurühmi: segarühma Tuuritajad , naisrühma Keerutajad ning Assikvere haridusseltsi naisrühma Assikvere Leedid.

„Huviringides osalemine on Palal õnnestunud tänu särtskale tanstujuhile,” märkis Jõgevamaa Kodukandiühenduse aseesimees Pille Tutt, kes on ka Rahvakultuurikeskuse Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist. “Malle teeneks on ka tantsurühmadele Kodavere kihelkonna rahvarõivaste muretsemine. Ta on olnud Kodavere murde konverentsi üks korraldajad.”

„Malle on fantastiline inimene ja tõeline maa sool, seda nii pedagoogiametilt kui ka oma olemuselt tervikuna,” lias Pala kultuurimaja direktor Margit Soieva.

Tänavu uue kooliaasta eel andis üle kolmekümne aasta Pala kooli juhtinud Malle Weinrauch direktoriameti üle koolijuhi konkursi võitnud Grete-Stina Haaristole, kes on praegu Eesti noorim koolijuht. Ta jätkab aga koolis matemaatikaõpetajana ja juhendab jätkuvalt paikkonna tantsurühmi.

Jõgevamaa sädeinimesed  maakonna kodukandi ühenduse juhatuse liikmete ja maavanemaga.
Jõgevamaa sädeinimesed maakonna kodukandi ühenduse juhatuse liikmete ja maavanemaga.

„Oma kogukonnas peame kõige olulisemaks kordaminekuks suur ökoloogilist jalajälge, mis tähendab, et kasutatud esemeid pole tavaks ära visata vaid need võetakse taas kasutuse,” lausus MTÜ Vägari juhatuse liige Agnes Rääk, kes samuti kuulutati Jõgevamaa sädeinimeseks 2017.

Agnes Räägi korraldatud õpitubades harjutakse näpuosavust erinevates käsitööstiilides. Rääk korraldab kogukonna inimestele ühiskülastusi teatritesse. Maakonnaülese projekti raames PRIA ja LEADERi toetusel sai tänavu teoks koolitusreis Prantsusmaale käsitöömessile.

Jõgevamaa sädeinimese nominendina tunnustati Pala kultuurimaja direktorit Margit Soievat, kes on Palal korraldanud kümme seenioransamblite  päeva. Tema juhendamisel tegutsenud ansambel Meelespea on esinenud erinevates Eestimaa paikades ning sealhulgas mitmetes hooldekodudes. Margit on tubli naiskodukaitsja, kelle eestvedamisel valmis film piirkonna naiskodukaitsjate tegevusest ja saavutustest.

Jaan Lukas