Väärikad hindasid linnapeakandidaatide väärikat esinemist

Täna kogunesid Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajad erandlikult kontserdimajja, mis mahutab Tervise konverentsisaalist kordades rohkem inimesi. Tavapärast loengut ei peetud, aga selle asemel astusid väärikate ette seitse Pärnu linnapeakandidaati:

Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajad erandlikult Pärnu kontserdimaja suures saalis Foto Urmas Saard
Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajad erandlikult Pärnu kontserdimaja suures saalis. Foto: Urmas Saard

Andres Metsoja, Kadri Simson, Kalev Kaljuste, Krista Nõmm, Mart Helme, Romek Kosenkranius ja Toomas Kivimägi.

Kuus kandidaati ootasid aegsasti poodiumi ees lavale kutsumist. Puudu oli veel üks. Poole minuti hilinemise järel, kui juba esimesi kutsuti vastavalt eesnime tähestikulisele järjestusele laudade taha, jõudis viimasena kohale ka Toomas. Juba varem sosistas Aime, et mees korraldab kontserdimaja ees parkimist. Hilisemas vestluses ütles Toomas, et aitas üht hädasse sattunud naisterahvast auto parkimisel. „Tegelikult otsin pidevalt võimalust, et igal päeval vähemalt ühe heateo teha,“ kuulsin temalt.

Linnapeakandidaatide väitlust juhtis Pärnu Postimehe arvamustoimetuse ajakirjanik Kalev Vilgats, kes kõiki osalejaid tundis sedavõrd hästi, et võis neid eesnime pidi kõnetada. Küsimused olid juba varem väärikate poolt sõnastatud, aga väike võimalus jäeti ka saalist küsimisele.

Ajalehe Postimees 60+ olevat hästi kirjutanud väärikatest vanaduspäevadest. Kandidaatidel paluti samuti selles kaasa rääkida. Sellele küsimusele vastamiseks sai viimasena sõna Mart, kes pälvis ka kuulajate poolse esimese tugeva aplausi.

Jutuks võeti Läänemere kunstisadam. Toomase arvates on kunstisadam Mark Soosaare väga äge idee. Kadri hindas Marki täie lugupidamisega, et ta lahkus riigikogust ja pühendas ennast täiel määral kunstisadamale. Romek oli alles täna vestelnud Margiga sellel teemal, et tuua Uue Kunsti Muuseum samuti kunstisadama maapealsesse hoonesse.

Päriti aru, miks Pärnu linnatänavad on vastu talve üles kaevatud ja miks ei alustata tänavate remondiga suvel? Pärnu on suvituslinn ja ei taheta suvekülalisi häirida. Siiski võiks remondiga alustada kusagil poolest suvest, leidsid kõik vastajad. Krista kaitses praegust linnapead, et on võimaluste piires hästi tänavate remonti korraldanud. Ka tema teenis kuulajate heakskiidu.

Väärikad soovivad bussiliikluses intervallide vähendamist. Paarkümmend minutit olevat liiga pikk ooteaeg. Romek ei välista võimalust bussiliikluse tihendamiseks. Tema arvates võib intervall olla tulevikus ka 15 minutit ja mõnel juhul koguni 10 minutit.

Muret tekitab kodanikes linnasaun. Krista selgitas, et senise Karja tänava sauna asemele tuleks ehitada uus hoone Ülejõele. Andres peab mõttekaks koostööd spaadega, mida on Pärnus väga palju. Kalevi arvates võiks uus saun paikneda jõe ääres. Toomas naljatas, et sauna võib ka keset jõge rajada, et oleks mõlemale linna poolele ühtviisi hästi kättesaadav.

Kadri rõhutas vajadust rääkida nüüd juba Suur Pärnust, mille juurde hakkavad kuuluma ka Paikuse, Audru ja Tõstamaa vallad, mitte ainult senisest Pärnu linnast.

Inimesed tahtnuks otse saalist esitada veel pärast pooleteise tunni möödumist väga palju küsimusi, aga ette antud aeg ja moderaatori kindlakäeline juhtimine selleks võimalust ei jätnud. Väärikate hinnangul väitlesid kandidaadid väärikalt, üksteise suhtes lugupidavalt, pidevalt heatahtlikult naeratades ja kannatlikult konkurentide selgitusi kuulates.

Järgmine väärikate ülikooli kogunemine toimub taas Tervise keskuse saalis ja loengu peab välisministeeriumi nõunik Jüri Trei, kes räägib Eesti autonoomiast ja Maapäevast.

Urmas Saard

Samal teemal:

Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajad Foto Urmas Saard

 

 

 

Õppiv minister esines õppivatele väärikatele

Mari Suurväli esitab Kultuurikatlas Sven Mikserile kutse esineda Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajatele Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnu kolledži väärikate ülikool keskendub riigi juubelile