Valaste joa vaatamine nõuab ettevaatlikust

Ladoga järve ja Ölandi saare vahele tekkinud Balti klindi kõige kõrgem osa asub Ontika pankrannikul, kust Valaste oja langeb püstloodis 30,5 meetrit madalamale.

Valaste juga septembris Foto Urmas Saard
Valaste juga septembris. Foto: Urmas Saard

Eesti kõrgeim juga asub Ida-Viru maakonna Kohtla valla Valaste külas. Astangule paigaldatud selgitavale tahvlile on kirjutatud, et Valaste juga kirjeldas kohalik saksakeelne ajaleht juba 1840. aastal kui maailmaimet. „Rekordiline, 30-meetrine kõrgus on joale mõõdeti 1998. aasta augustikuise suurvee aegu, kui suvelõpu veemöll oli puhastanud joaaluse varingurusust ja uuristanud pehmesse liivakivisse kuni kolme meetri sügavuse hiiukirnu,“ saab tahvlilt lugeda pisut vigaselt kirjutatud teksti, mis siiski täiesti arusaadav. Veel saab teada, et varasemad ja hilisemad mõõtmised on andnud joa kõrguseks 26-28 meetrit. Allpool jätkub juga 10-15 meetrise kosena.

Joaastangus paljanduv maapõue läbilõige näitab miljonite aastate eest ladestunud kivimeid. Kui veevaesel ajal näeb üksnes erinevate kihtide vahelt immitsevat põhjavett, siis septembri lõpupoolel oli vett looduse ilu nautimiseks piisavas koguses. Paraku ei pääse külgedelt väga hästi vaatama. Keerdtreppi saab kasutada väga lühikeses osas ja aastate eest ehitatud vaateplatvorm on trepist täielikult ära lõigatud.

1997. aastal läbi viidud arhitektuurivõistlusel esimese koha saanud Ilmo Liive projekti alusel valminud platvorm paikneb selliselt, et vaataja näeks paljandi keskkohta. Kuuldavasti on EAS otsustanud Valaste trepistiku ja matkaraja ehitamist toetada. Kui kaugel hetkel tegemiste järjega ollakse, seda ei õnnestunud matkapäeval teada saada.

Juga käiakse uudistamas ka olemasoleva trepi vastaspoolelt, kus liikumine nõuab erilist ettevaatlikust ja soovitavam oleks selles paigas viibimisest üldse hoiduda. Teada on mitmeid õnnetuid kukkumisi. Vaateplatvormilt kukkus inimene alla tänavu märtsis, aga õnnetusi on juhtunud Valaste joal mitmel korral varemgi. Tänavu aprillis kinnitas valitsus Ontika maastikukaitseala piiride, kaitse-eesmärkide ja kaitsekorra muudatused, mis võimaldavad muu hulgas vaateplatvormi taastamist ja annab täiendava põhjuse uuesti minna Valaste juga imetlema.

Urmas Saard