Y’s Men Soome-Balti järgmine konverents toimub Pärnus

Teist aastat järjest peeti Lahtis rahvusvahelise ühenduse Y’s Men (Ineternational Men’s Club) Soome ja Balti riikide piirkondlik aastakonverents, kus Eestit esindas Pärnu Y-klubi.

Haamri kopsatusega kinnitatakse, et järgmine Y's Men Soome ja Balti riikide piirkonna konverents toimub Pärnus Foto Urmas Saard
Haamri kopsatusega kinnitatakse, et järgmine Y’s Men Soome ja Balti riikide piirkonna konverents toimub Pärnus. Foto: Urmas Saard

Y´s Men liikumine on seadnud oma tegevuse sihiks kristlike eluhoiakute väärtustamise ja levitamise, mille üheks kandvaks osaks on abivajajate toetamine,“ selgitas Eesti piirkonna juht Piia Karro-Selg, keda siiski palju rohkem teatakse ennekõike Raeküla Vanakooli Keskuse juhatajana. Pärnumaal ongi Pärnu Y-klubi kujunenud Raeküla Vanakooli keskuse ja Pärnumaa kasuperede ühenduse alaliseks koostööpartneriks. Augustiunetusel osales klubi heategevusloterii ja heategevusliku kohvikuga Pärnu Maarjakodu katuse remondi raha korjamisel. Maarjakodu on intellektipuudega inimestele asutatud gurpikodu, kelle tegevust tahab Y’s Men abistada palju suuremalt, kui seda ühekordne tegevus võimaldaks.

Esmalt asutati Y’s Men klubi 1920. aastal Toledos, mis on linn Ameerika Ühendriikide Ohio osariigi Lucase maakonnas. Vabatahtlikest koosneva liikumise algataja ja eestvedaja oli kohtunik Poul William Alexander (8. detsember 1888 – 29. juuni 1967). Aastal 1922 asutati Y’s Mens klubide rahvusvaheline assotsiatsioon. Poul William Alexander töötas aastatel 1922 kuni 1924 selle rahvusvahelise ühenduse presidendina ja direktorina kuni aastani 1929.

Vabatahtliku tegevuse juhtmõtteks on valitud ütlemine: „To Acknowledg the Duty that accompanies Every Right“ (õigustega kaasnevad ka kohustused). Karro selgitas, et kristliku mõttelaadi rõhutamine ei tähenda siiski vajadust kuuluda mõnda kristlikku kogudusesse. Ta ütles heasüdamlikul naeratusel, et ka paduuskmatud leiavad Y´s Men liikumises vabatahtlikena oma koha, kui nende tegutsemise sihiks on heatahte vaimsus.

Praegu leidub üle maailma 1500 klubi, mis tegutsevad ühtekokku 27 000 liikmega 65 riigis.

[pullquote]Euroopas asutati esimene klubi Tallinnas 1928. a[/pullquote]Euroopas asutati esimene klubi Tallinnas 1928. a. Eestis taastus liikumine uuesti 1993. a, kui majanduses valitsesid rasked ajad. Tollel aastal otsustas seltskond inimesi, kellest enamuse moodustasid Pärnu Raeküla linnaosa elanikud, astuda rahvusvahelise heategevusorganisatsiooni Y´s Men International liikmeks.

Euroopas tegutsev Y’s Men on jaotatud viieks piirkonnaks: Lisaks Soome ja Balti riikidele Kesk- ja Lõuna-Euroopa, Taani, Norra ja Venemaa. Soomes on üheksa klubi, Baltikumis kaheksa, neist Eestis kaks, Pärnus ja Tallinnas.

Liikmelisus on avatud kõigile inimestele ja religioonidele tingimusel, et austatakse Kristuse õpetust. Liikmeskonda võivad võrdväärselt meestega kuuluda ka naised (Y’s Men and Y’s Women). Näiteks Pärnus ongi naised ülekaalukalt enamuses nagu mitmel pool mujalgi. Ühendusel on oma lipp kolmnurkse sümboolset tähendust omava kujutisega ja oma hümn.

Toimekalt pikk konverentsipäev leidis aset laupäeval, 16. septembril, Lahti Risti kiriku lähedal asuvas kiriklas ja jätkus hilise õhtuni Vesijärvi järvel sõitval laeval Vellamo, mille pani liikuma ahtris asuv suur sõuratas. Ka eelmisel aastal toimus jätkukonverents samal järvel, ainult teise laeva pardal. Järve pindala on 111 km2 ja 25 km pikk, keskmine sügavus 6 m, sügavaim koht 42 m.

Laeval tutvustasid pärnakad oma klubi tegevust ja lätlased meenutasid veerand tundi kestnud pildigaleriiga möödunud aastal toimunud Euroopa konverentsi vana Liivimaa pealinnas Võnnus.

Pühapäeval kutsuti konverentsist osavõtnud hommikusele jumalateenitusele Lahti Risti kirikusse. Kaasaegse põneva arhitektuuriga sakraalhoone arhitekt on Alvar Aalto, ehitis valmis 1978. a. Kiriku keldrikorrusel asub konverentsisaali kõrval ka suur kohvik, kus kirikulised saavad ühiselt kohvitassi juures vestelda. Y’s Men kogunemine lõppeski koos teiste kirikulistega ühise kohvitamise ja mõttevahetuste keskustelus.

Soome-Balti piirkonna järgmine konverents toimub 2018. a septembris Pärnus. Ülemaailmne konverents tuleb järgmisel aastal kokku Lõuna-Koreas.

Urmas Saard