Tahkuranna Liha & Suits müüb Leivaka sooja leiba

Pärnu Kaubamajakas avatud Tahkuranna Liha & Suits müügiboksist saab ostja lisaks väiketootja omatoodangule osta õhtupoolikutel ka ahjusooja leiba-saia ja mõnda muudki.

Tauno Värk, Tahkuranna Liha & Suits asutaja ja eestvedaja Foto Urmas Saard
Tauno Värk, Tahkuranna Liha & Suits asutaja ja eestvedaja. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Oleme väiksed ja uhked selle üle mis meil on ja kindlasti jäämegi selle juurde[/pullquote]Alates tänasest kaupleb Tahkuranna Laadi külas lihatooteid valmistav väiketööstus Kaubamajakas oma müügiletiga, mille ostja leiab hõlpsasti üles Energia tänava äärse parkla küljelt kaubanduskeskusesse sisenedes. Väikeettevõtte asutaja ja eestvedaja Tauno Värk ütles, et Tahkuranna bränd hakkas tuntust koguma tänavu jaanuaris kui saadi veterinaarametilt vajaliku tunnistuse. Nende toodangut aitab ühena esimestest müija Tallinna maantee alguses tegutsev Leivakas, kes asus väikeettevõtjana tööle samuti jaanuaris. „Mais hakkasime oma tooteid müüma ka uuenenud Pärnu Vanal turul ja Balti jaama turul. Kolmanda, aga esimese täiesti teistsuguselt läbimõeldud kontseptsiooniga kauplemise avasime nüüd Kaubamajakas, kus lisaks lihasaadustele müüme ka lahtist Hispaania veini, Võiste Riina köögis keedetud ketšupit, Lõuna-Eestis valmivaid Maidu lihakastmeid ja Leivaka pagari küpsetatud leibasid ning saiasid.

„Veini ostame otse maaletooja käest suures tetrapakendis. Kuna pudelihind jääb ära, tuleb see lõpptarbijale soodsama hinnaga. Ise ehitasin vaadi koos pumbaga,“ selgitas Värk. Ka müügiboksi disainis ta ise. Omapärane on väikestest kastidest kokku laotud lagi. „Disainimiseks võtsin eeskuju lõunamaade lihapoodidest, mis on kujundatud koduselt mõnusana.“

“Oleme väiksed ja uhked selle üle mis meil on ja kindlasti jäämegi selle juurde,“ lausus Värk oma väiketööstuse peamistest müüginimetustest kõneldes. „Näeme, et ainult nii on võimalik pakkuda kaupa ilma vajaduseta lisada toodetesse igasuguseid küsitava väärtusega lisandeid, mida tavaletis pakendite pealt võib lugeda. Üldjuhul on kogu Mendelejevi tabel esindatud. Meil mittemidagi sellist ei ole. See on meie nišš ja meie kliendid hindavad puhast toodet.“ Värk selgitas, et nende toodang on suunatud väiksemale tarbijaskonnale, kes hindab kvaliteeti ja on valmis selle eest pisut kõrgemat hinda maksma. Siiski on hinnad vastuvõetavad ka väiksema sissetulekuga ostjatele.

[pullquote]Ramoti arvates peavadki väikeettevõtjad omavahel kokku hoidma, üksteist toetama ja omavahelist koostööd arendama[/pullquote]„Me ei tahtnud, et oleks ainult lihalett. Värskelt lõhnavad soojad leivad ja saiad seovad hästi suitsetatud lihasaaduste aroomi,“ leidis Värk, kui kiitis suurte pagari kogemustega Ralf Ramotit, kes riskis asutada samuti oma väikese tööstuse. Ramoti arvates peavadki väikeettevõtjad omavahel kokku hoidma, üksteist toetama ja omavahelist koostööd arendama.

Täna jõudsid esimesed leivad ja saiad Papiniidu suurimasse kaubanduskeskusesse kella nelja paiku ja nii hakkavat see olema kõigil päevadel, välja arvatud pühapäev, kui Leivakas puhkab.

Kaubaga varustatuse eest kannab hoolt müügijuht Priit Sarikas ja letis teenindab ostjaid Anna-Maria Wysocka.

Urmas Saard