Rahvusvaheline “Kevade” Pärnus

Kui noorsootöötaja kolleegiga Noorusemajja jõudis, olid jäämurdmise mängud juba alanud. Kiire, Tootsi ja Teele asemel võis õpperuumis valida, kas istuda Vladimiri, Paolo või Joveta kõrvale. Grupi ees seisid Lauri ja Köstri asemel aga suure naeratusega Antonio ning Ieva.

Pärnu Nooruse Majas noorsootöötajatele suunatud rahvusvaheline treeningkursus Foto Uudo Laane
Pärnu Nooruse Majas noorsootöötajatele suunatud rahvusvaheline treeningkursus. Foto: Uudo Laane

Milliseks kujuneb meie ühine koolitee läbi mitte-formaalse õppe, ei kujutanud me sel hetkel veel ette. Selge oli see, et oma arusaamad Oskar Lutsu Kevades nähtud koolielust pidime me unustama. Aeg oli kirjutada ühiselt oma Kevade erasmus+ viisil.

13.-21. augustil toimus Pärnu Nooruse Majas noorsootöötajatele suunatud rahvusvaheline treeningkursus “DIY: Diversity and Inclusion fot Youth – Do it Yourself!“.

Koolitajateks olid Ieva Grundsteine Lätist ja Antonio Benaches koos juunior-koolitaja Helin Laanega Hispaaniast ning osalejateks 26 noorsootöötajat Eestist, Lätist, Leedu, Itaaliast, Sloveeniast, Slovakkiast, Hispaaniast, Rumeeniast, Bulgaariast. Igast riigist kolm kuni neli osalejat.

Euroopa Liidu Erasmus+ programmi vahenditest rahastatud projekti eesmärk oli suurendada noorsootöötajate teadmisi, kuidas kaasata noori ja edendada nende seas positiivseid väärtusi (tolerants ja austus erisuguste inimeste suhtes).

[pullquote]Suunata noori mõtlema, kuidas tunneb end Lible, kui teda tembeldatakse süüdlaseks ja muid aspekte, mis puudutavad sallimist, austust ja tolerantsi[/pullquote]Projekti jätkuna on iga osaleja kohustus koju naastes sellel teemal noorte seas teadlikkust tõsta ning dokumenteerida oma tegevused. Koolituse lõpuks valmistati ette ning mängiti läbi kaheksa reaalset koolituse lühendatud varianti, millele koolitajad põhjalikku tagasisidet andsid.

Peale üheksa päeva kestnud mitte-formaalset õppeprogrammi peaksid noorsootöötajad oskama selgitada: miks ei peaks inimesi kutsuma punanahkadeks või matsideks. Suunata noori mõtlema, kuidas tunneb end Lible, kui teda tembeldatakse süüdlaseks ja muid aspekte, mis puudutavad sallimist, austust ja tolerantsi. Hüvasti rahvusvahelised noorsootöötajad ja ikka pea püsti, julgelt ja rõõmsalt edasi!

Uudo Laane, Pärnu Nooruse Maja direktor