Sindi Rocki ettevalmistused linna laululaval

Sindis üritatakse 1983. aastal avatud laululava uuesti kasutusele võtta ja anda 1969. aastal alguse saanud Sindi Rockile senisest suurem mõõde.

Mirko Reiman, Sindi abilinnapea Foto Urmas Saard
Mirko Reiman, Sindi abilinnapea. Foto: Urmas Saard

Hillar Sojonen on meenutanud, et kui talle anti ilma pikema mõtlemise ajata projekteerida Sindi laululava, terendanud noore arhitekti nägemuses Sydney ooperiteatri kujundiks loodud „purjed“, mille autoriks oli taanlane Jørn Utzon. Üks veeäärne rajatis püsib tänini kenasti oma kohal. Kümmekond aastat noorema ehitusega pole nii hästi läinud.

Vaatamata viletsale seisundile peab Sindi linnavalitsuse kultuuri- ja haridusnõunik Mart Tõnismäe rajatist pärast mõningast kõpitsemist siiski sedavõrd tarvitamiskõlblikuks, et 26. augustil peetakse legendaarne Sind Rock just selles paigas.

Sindi abilinnapea Mirko Reiman ütles, et tööd on tehtud viimased paar kuud. Põhikonstruktsioonid on hästi ehitatud ja peavad veel vastu isegi vandaalitsejate rammule. Toore jõuga on purustatud kividest laotud seinasid. Tekitatud risu on minema veetud. Eelmise kuu keskpaigas valas Sindi firma Ambroosius OÜ laululava esisele uue serva. Tantsupõrandana kasutatud murenenud betoonpind asendatakse ajutise lahendusena kinnitallatud freesasfaltiga.

Täna värvisid Sindi gümnaasiumi õpilasmaleva noored kiviseinasid. Paraku on ka remonttööde ajal käidud õhtu- või öötundidel lõhkumas ja nii peab muist purustusi uuesti üles laduma, rääkis Reiman. Juuli lõpul kujundasid noored ühiselt Pärnu Kunstikooli direktori Kristel Kallauga kavandid laululava seinte kaunistamiseks. Reimani sõnul maalitakse nahkhiiri ja töödega tahetakse alustada eelseisval laupäeval. Esinejate jaoks paigaldatakse lava ette teisaldatavatest moodulitest koosnev põrand. Tagaseina ääres tõstetakse põrandat trummari ja tema instrumentide paigutamise jaoks.

Üheaegselt parandustöödega käib ka ümbruse korrastamine. Sindi Kommunaali juhtaja Heli Ruus korraldab pargipuude esmahooldust vastavalt Reimani juhistele. Reiman on linnaaedniku kogemustega spetsialist. Kuivanud või lihtsalt ohtlikuks muutunud oksad saetakse maha. Ruus näitas üht sedavõrd pehkinud tamme, mille pidi ohutuse tagamiseks kohe langetama. Laululava ja publiku istumise ümbrus on kenasti niidetud.

Jõe ääres valmistati ette lõkkeplatsi, kuhu tulevad ka tuleinstallatsioonid, sest samaaegselt rockkontsertiga korraldatakse ka iidetulede süütamist nõnda nagu viimased paarkümmend aastat on muinastulede ööd tähistatud.

Praeguse kava kohaselt esinevad Sindi Rockil ansamblid Empty Mind, Tankist, DND, Howling Sky, Intact, roki legend Syrius ja folk metal lipulaev Metsatöll. Rokiajaloost jutustab ja keerutab plaate Elmo Sadulsepp. Tõnismäe arvates võiks Sindi Rock kasvada järgmistel aastatel mitmepäevaliseks rahvusvaheliseks festivaliks.

Urmas Saard