Oma legendi saanud Kuhjavere külas
tuleb taas teatrifestival

Küllike Veede Kuhjavere teatrikohvikus
Küllike Veede Kuhjavere teatrikohvikus

Eesootaval nädalavahetusel algab Viljandimaal Suure-Jaani vallas Kuhjaveres taas külateatrite festival. Hiljuti sai Kuhjavere küla ka oma legendi, mille autor, Järvamaal tegutseva Alburahva teatri dramaturg ja näitleja Küllike Veede põimis kokku vanadest tondijuttudest ja praegustest kohalikest oludest.

Küllike Veede avas Kuhjavere loo sünni telegitaguseid ka Külauudiste protaalile. Mis saab teoks aga  19-20 augustil toimuval Kuhjavere külateatrite festivalil, sellest rääkis  üks korraldajatest Kuhjavere Külaseltsi juhatuse liige  Urve Mukk.

Küllike Veede, paljud külad on saanud legendid juba ennemuistsetel aegadel, teatrifestivali korraldav Kuhjavere küla aga alles hiljuti ja tänu teile. Mis andis inspiratsiooni Kuhjavere loo loomiseks?

Loomulikult küla nimi. Ja festival. Kaugemate paikadega tekib see häda, et olusid tunned vähe ja kui kirjalikku materjali appi otsima hakkad, sünnib pigem midagi kodu-uurimuslikku. Sellisele ei tihka üleannetusi külge pookida. Nii et võtsin hoopis muistsed tondijutud appi.

Kuivõrd on Kuhjavere lugu üles ehitatud vanaaegsete legendide põhjal, kui palju on selle sünnis tänapäevast?

Lõbus peab olema, vähemalt luues. Harva, kui alustades on aimu, kuhu välja jõuad. Kuhjavere legendi juures muidugi vaikselt lootsin, et lõpuks külamaja sünnib, festivalid hakkavad  toimuma ja keegi osalistest suuremat viga ei saa. Tundub jah, et seekord on rohkem vana, kuigi enamasti  balansseerivad mu jutud päriselu ja muinasloo piiril. Vahel võin isegi foto lisada, sedavõrd päris on tegelane või toimumispaik, ja siis vupsab midagi täiesti jaburat hulka.

Legendi tegelastes võib vist ära tunda Kuhjavere külaelu eesvedajad Romeo ja Urve Muki…

Miks ka mitte? Kartmatu, hooliv ja tegus mees ning tark, julge ja armastav naine. Kirjutades ei olnud eesmärgiks, aga seda äratuntavamad tulid.

Esitasite koos teatriharrastajatega Alburahva teatrist Kuhjavere legendi Kuhjavere teatripäevade avasündmusel Kuhjavere teatrikohvikus. Kuidas legend vastu võeti?

Publik pidas lõpuni vastu. Oli ahe kogemus ja leidus tänuväärseid reaktsioone, millest kinni haarata ja mis esinemisele energiat lisasid.

Mõnigi legend hakkab ise edasi elama, kas Kuhjavere looga võib sama juhtuda, et tekib mitu erinevat variatsiooni?

Elame näeme!

Kas olete mõnele paigale veel legendi loonud? Kui teilt tellida kohalegendi, kas võtate tellimuse vastu?

Püüdsin kodulehel süsteemi luua. Luuletused. Näidendid. Jutud. Selge pilt. Aga kui kohalugusid eraldi välja tuua tahtsin, läks keeruliseks. Kipuvad sündima mingid halvasti lahterduvad legendilaadsed uusmuinasjutud. Jah, konkreetse kohaga seotud lugusid on kogunenud küll ligi poolsada.

Tellimuse peale mulle kirjutada ei meeldi. Sellega on kahtpidi. Ühest küljest võib idee sütitada, aga kohustus kammitseb. Paar tellimust on olnud, aga siis ma ei luba midagi. Tuleb, siis tuleb. Ühe tulemusega jäin täitsa rahule.

Et Alburahva teatri näitlejad on aktiivsed mitmes valdkonnas, siis seekord Kuhjavere teatrifestivalil ei esineta. Mitu korda on aga sel külateatrisündmusel käidud  ja millised etendused on saanud suurema menu osaliseks?

Aastal 2012 tegime Kuhjaverega esimest korda tutvust. Ehk sellepärast tollest korrast ka kõige eredamad mälestused. Publik rõkkas, kohalikul helimehel oli tegu teksti jälgimisega, nurga tagant nägime, kuidas õlad vappusid. Tuul lükkas laval sirmi ümber ja näitlejad tõstsid seina püsti muigamisi seda loo sisuga sidudes. “Võõras mees majas” oli tookord repertuaaris. Kokku oleme käinud siin neljal korral, lisaks viimatine festivaliväline külastus. Igast korrast on jäänud mõni tujutõstev mälestus.

Teatrifestivale peetakse Eestis mitmes paigas. Milles seisneb Kuhjavere festivali fenomen?

Siin on nii küla kui ka teatrit. Kohalikke kohtab palju. Romeo oma toreda turbaniga. Telklaagrid ja teistmoodi tunnustamised. Loeb ka publiku arvamus.

Teater – nii dramaturgitöö kui ka näitlemine – on teie hobi. Töötate aga õpetajana, kus ja mida õpetate?

Töötan Albu koolis ja õpetan seda, kuidas vähemate tõrgetega, rohkemate võimalustega, võimalikult edukalt ja õnnelikult elus hakkama saada. On selline aine.

Surra-Murra suveteater Tori vallast  - ainuke lastetrupp 2017. aasta festivalil
Surra-Murra suveteater Tori vallast – ainuke lastetrupp 2017. aasta festivalil

Kuhjavere Külateatrite festivali korraldaja ja külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk, mitu truppi esinema tuleb? Kes on uustulnukad, kes kauaaegsemad olijad?

Lõplikuks etenduste arvuks jääb 13. Selline tore kokkusattumus, et 13. festivalil 13 ülesastumist. Algselt oli kirja pannud end 16, siis aga tuli äraütlemisi, aga saime jälle ka mõne lisaks. Avinurme Suveteater (lavastaja Mari Oolberg) on olnud meie külaliseks kõik festivaliaastad. Tabivere teater E.H.K. (lavastaja Esta Sokk) avab oma esietendusega meie selleaastase festivali. Paljud, aastatega aina paremaks muutunud näitetrupid Tänassilmast, Võhmast, Sulbist, Krabilt, Jõesuust, Suure-Jaanist tulevad taas. Lavale tuuakse omaloomingut, aga ka Liivest, Smuuli, Kruusvalli ning palju teisi põnevaid autoreid. Kava saab vaadata www.kuhjavere.ee või Facebookist Kuhjavere küla alt.

Kas  sündmuse avab Kuhjavere külavaven Romeo Mukk, kes kehastub lasteraamatust tuntuks Väikeseks Mukiks?

Kuna külavanema nime saab seostada muinasjututegelase Väikese Muki nimega, siis oleme seda ära kasutanud ja avamist teatraalsemaks teinud. Nii ka seekord.

Festivali pikaaegne patroon, nüüdne manalamees Kalju Komissarov Heimtali mõisa teatrikohvikus
Festivali pikaaegne patroon, nüüdne manalamees Kalju Komissarov Heimtali mõisa teatrikohvikus

Kuhjavere Külateatrite festivali kauaaaegne patroon oli legendaarne teatrimees, professor Kalju Komissarov. Kas temal on mantlipärija?

Festivali kauaaegset patrooni ja võimsat teatrilegendi on sel tasemel võimatu asendada, kuid Kalju Komissarovi õpilased on samast puust kui ta ise ja kannavad samu väärtusi. Juba eelmisel aastal jäi Komissarovil haiguse tõttu tulemata ja tema soovitusel annab tagasisidet ning suhtleb truppidega Helena Kesonen. Ta lõpetas sel aastal TÜ Viljandi kultuuriakadeemia cum laude ja on seotud Setumaal Taarka pärimusteatriga. Kalju Komissarov on jätnud sügava jälje nii korraldajatele kui osalenud truppidele ning seetõttu on Kuhjavere Teatrilehes palju meenutusi suurest teatrimehest.

Milliseid preemiaid jagatakse?

Jääme oma tava juurde, et preemiaid jagatakse publiku arvamuse põhjal. Tunnustust saavad parimad trupid, mees- ja naisosatäitjad, antakse välja palju eripreemiaid ning lisaks veel kolleegipreemiad, kus trupid tunnustavad üksteist.

Küsis Jaan Lukas