Jaak Känd loeb Nullpunktis luulet kogu maailmast

Jaak Känd, kelle mütsi serval selgitav sõna „Jutumees“, pole mitte üksnes väga heas tähenduses suur ja alati oodatud jutumees, vaid ka suurepärane luuletuste lugeja, keda kuuldud väljapool Pärnutki.

Jaak Känd Pärnu Nullpunktis Foto Urmas Saard
Jaak Känd Pärnu Nullpunktis. Foto: Urmas Saard

Rüütli tänavalt Jekateriina kiriku suunas diagonaalselt üle Lastepargi sammudes märkab terane silm kõnniteeplaadil märgistust, mis märgib XVII – XIX sajandi Pärnu kindluslinna geograafilist keskpunkti. Samas paiknes Uus turg. Nüüd asub Rootsi-aegse turuplatsi ühes nurgas Nullpunkti nimeline kohvik, mille kõrval mõnus istuda, tuttavatega kohtuda ja kolmapäeva õhtuti kuulata ühe mehe vahendusel luule valikut tervest maailmast.

Eile õhtul luges Jaak Känd Nullpunktis eesti ja teiste poeetide luulet juba üheksandat korda ning lubab sellega jätkata kuni augusti lõpuni. Tänavu suvel harjutab Känd sarnaste avalike esinemistega ühtlasi ka Euroopa meistrivõistlustel osalemiseks. Kolmapäevaseid etteasteid nimetab ta “Luulesiiditeeks”. Luulehuvilised pärnakad mäletavad, et esmakordselt kuuldi teda taolises formaadis vabas õhus esinemas Hommiku tänaval Kolhethi restorani ees, paar nädalat ühte jutti, kõigil päevadel lõuna paiku.

Ettelugemiseks valitud värsid kuuluvad autoritele, kellel on samal päeval või viimase seitsme päeva sees olnud sünnipäev. Eile kuulsid põliste pargipuude varjus istuvad inimesed 19 autori loomingut: August Sang, Rudolf Rimmel, John Ashbery, Triin Tasuja, Juku-Kalle Raid, August Stramm, Lavinia Greenlaw, Jürgen Rooste, Ernst Jandl, Bei Dao, Amin Kamil, Percy Bysshe Shelley, Tauno Rahnu, Nikolai Baturin, Laur Tamm, Alfred Tennyson, Astrid Ivask, Dick Allen, Juris Kronbergs. „Neist 5 olid minu teada esmatõlked eesti keelde: Ashbery; Stramm, Greenlaw, Kamil, Allen,“ ütles Känd, kes sageli teeb ise need esmatõlked. „Seekord oli ka eestlasi meeldivalt palju ja minu lemmikuteks loomulikult Sang ja Rimmel, Astrid Ivask ja poeet par excellence Jürgen Rooste.“

Känd ei loe luuletusi lihtsalt ridamisi ette. Ta annab iga autori kohta ka selgitusi ja tõstab esile olulist. Ta ütles, et uustõlgituist on muidugi kõrge klassiga 90-aastaseks saanud ameerika luuletaja John Ashbery, kes võitnud kõikvõimalikke kirjandusauhindu, 1976 ka Pulitzeri preemia. „Samuti väärib esile tõstmist 55. sünnipäeva tähistanud inglise poetess Lavinia Greenlaw, kelle loomingusse, niipaljukest kui internetist leidsin, lausa armusin.“

Sang on olnud talle armas pikemat aega. „Teist temasarnast riimijat mu meelest eesti luules pole olnud.“ Rimmelit nimetab Känd Rimmeliks tema sensuaalsuses, kirgliku ja otseütlevana. „Tore leid oli praegune tuntuim hiina luuletaja Bei Dao, keda on hästi vahendanud 10 aastat tagasi ilmunud kogumikus “Lumearmee” Lauri Kitsnik ja arbujate kaaslane Laur Tamm. Olin Tamme nime kuulnud, aga tema ainsas luulekogumikus “Pinumaa”, millega debüteeris 86-aastaselt! Polnud varem pihku sattunud. Seda lugedes sattusin kui võluväel arbujate aega ja Tartu kuulsasse KoKoKo-sse,“ kommenteeris Känd ettekantud loomingut ja loometöö tegijaid.

Kändu tänas ja kiitis suurepärase luulepõimiku esitamise eest ka soome laulja Riita Leivo, kes sattus luulelembelist meest kuulama täiesti juhuslikult. „Minu eesti keele mõistmine on küll väge väheldane, aga ma nautisin kuuldud hääletämbrite vaheldumist ja selgesõnalist ilmekust, mis andis üksikutele arusaadavatele sõnadele omanäolise ning hästi arusaadava tähenduse,“ selgitas Leivo.

Riita Leivo ja Kari Pulakka musitseerisid enne ja pärast luulepõimiku esitamist. Nad on Pärnus koos ansambli Sysmä teiste liikmetega, kellega ühiselt esinetakse Augustiunetusel.

Urmas Saard

Samal teemal:

Timo Dreimann, Krista Nõmm, Jaak Känd ja Liina Hansen Pärnu Koidula pargis Foto Urmas Saard

 

 

 

Siurulaste mõtetes Koidula juures

Timo Dreimann, Liina Hansen ja Jaak Känd Sindi linnaraamatukogu ukse ees Foto Urmas Saard

 

 

 

Luule võib ilma viisistamata kõlada nagu laul

Jaak Känd Viljandi Lossimägedes muinasjuttu vestmas Foto Urmas Saard

 

 

 

Morpho liblika müstiline puudutus Viljandi ordulinnuse varemete kohal