Neli Lõõtsavägilast kümne pilliga Sindis

Lõõtsavägilased Rasmus Kadaja, Tobias Tae, Andres Eelmaa ja Margus Põldsepp avasid Sindis käesoleva aasta suvekontsertide sarja linna seltsimajas.

Lõõtsavägilistega on Sindi seltsimaja trepil liitunud ka laulja Ilme Prenge ja seltsimaja juhataja Anneli Uustalu Foto Urmas Saard
Lõõtsavägilistega on Sindi seltsimaja trepil liitunud ka laulja Ilme Prenge ja seltsimaja juhataja Anneli Uustalu. Foto: Urmas Saard

Tänaseks kavandatud selle aasta esimene suvekontsert pidanuks linnarahva ootuste kohaselt toimuma Kiriku pargi varjuliste puude all. Paraku heitliku meelega ilm ei lasknud helitehnikat lageda taeva alla tuua, sest puudus teadmine, kas keset kontserti võib taas vihmasahmakas kaela sadada. Kuigi eelnevalt anti teada võimalikust kontserdi asukoha vahetusest, tekitas see ikkagi mõningast segadust. Osa inimesi kogunes parki, teised läksid aegsasti seltsimajja. Et ka pargis oodanud rahvas ansambli Lõõtsavägilased kontserdist päris ilma ei jääks, alustati esinemisega kümmekond minutit hiljem.

Noortest muusikutest sõnakam pilli- ja laulumees Andres Eelmaa ütles Lõõtsavägilasi tutvustades, et nende ansambel asutati 2013. aasta jõulukuul. Lõõtsavägilaste sünnipäevaks arvatakse siiski järgmise aasta 29. jaanuari, kui toimus ansambli esimene ametlik proovimäng. Ansamblis mängib kolm noorhärrat. Noorim on 13-aastane Tobias Tae (lõõts, järellaulja), vanuselt järgmine 15-aastane Rasmus Kadaja (lõõts, järellaulja) ja vanim 16-aastane Andres Eelmaa (lõõts, basskitarr, eestlaulja). Kolmekesi omandavad nad muusikalist vilumust ja teadmisi Karksi-Nuia Muusikakoolis, mille direktor on Margus Põldsepp. Tema on ka noormeeste juhendaja.

Peamiselt mängitakse rahva- ja pärimusmuusikat, aga peetakse lugu ka teistsugustest muusikastiilidest. Sindis esitati peamiselt rahvalikke viise. Kolme aastaga on jõutud esineda enam kui kolmesajal kontserdil. Viimane ülisuure kuulajaskonna ees esinemine toimus hiljuti lõppenud Viljandi pärimusmuusika festivalil. Samuti on esinetud Hiiu ja Viru folgil, aga ka Viljandi hansapäevadel koos Untsakatega.

[pullquote]12. 08. Vanad Sõbrad; 19. 08. Sindi muusikakool; 26. 08. Perebänd Rannarada.[/pullquote]Väärib märkimist, et Rasmus Kadaja saavutas üleriigilisel pärimusmuusika võistumängimisel Viljandis esimese koha lõõtspillide kategoorias ja 2015. aasta Võru lõõtspillide võistumängimisel noorte vanuseklassis esimese koha.

Ansambli eeskujudeks on Untsakad, Tuulelõõtsutajad, aga eriti just Väikeste Lõõtspillide Ühing tema algusaastate kõlavärvingus.

Lõõtsavägilased on pälvinud vaatamata oma suhteliselt lühikesele tegevusajale ka mitmeid auhindu: Viljandimaa Kultuurkapitali aastapreemia 2015 eduka muusikalise tegevuse eest; ERRS aasta tunnustuse „Lokulaud 2015“ (“Aasta kollektiiv”); Etnokulp 2015 (“Uustulnuk pärimusmuusikas”) ja Karksi valla kultuuripreemia 2014.

Sindi linna suvised kontserdid, loodetavasti edaspidi ikkagi Kiriku pargi vabas õhus, jätkuvad laupäeviti augusti lõpuni: 12. 08. Vanad Sõbrad; 19. 08. Sindi muusikakool; 26. 08. Perebänd Rannarada. Kõigi kontsertide algusaeg kell 13.00.

Urmas Saard