“Liivatera ballaad” Avangard Galeriis

Pärnu Avangard Galeriis avatud Helena Keskküla näituse “Liivatera ballaad” uue video vaatamise järel esinesid Rüütli tänaval väikese kontserdiga Lee Taul koos Kalle Pilliga, kelle esinemise viimase looga liitus üllatuslikult ka Keskküla ise.

https://youtu.be/gD9-opYykDk

Helena Keskküla võtab vastu õnnitlusi ja lilli Foto Urmas Saard
Helena Keskküla võtab vastu õnnitlusi ja lilli. Foto: Urmas Saard

Eile õhtul Avangard Galeriis avatud Helena Keskküla näituse jaoks valminud video “Liivatera ballaad” jutustab merineitsist nimega Liivaterake, kelle inimesena maa peal käimise hinnaks on loobumine oma häälest. Näkineiu kõige suuremaks unistuseks on sõita autoga ja seepärast kogub mudelautosid, mida hoiustab plastikpudelites, nagu inimesed hoiustavad laevu klaaspudelites. Ühel päeval ta lähebki maa peale, et sõita päris autoga. Mõne aja möödudes hakkab Liivaterake siiski igatsema tagasi merekoju, kuhu pöördumine aga on ohtlik.

“Liivatera ballaad” on ühelt poolt kunstniku interpretatsioon meremüütidest. Teiselt poolt jutustab see kujundite keeles loo ühiskonnast, mida defineerib kinnismõte, et kõik peab täitma rahva iibe kasvu eesmärki. Nii peavad video kangelased unistuste elluviimise nimel riskima hääle kaotamisega. Nõnda lähevadki Keskküla video kangelased hirmutavale saatusele julgelt käsikäes vastu käsikäes, teades, et lõpuks ei jää neist järele muud kui merevaht.

Näituse koordinaatori Rebeka Põldsam selgitab, et Helena Keskküla videod ongi tihti kui dramaatilise lõpuga muinasjutud, mis toovad kontrastselt esile päriselu intriigid ja hirmud. Seeläbi sõnastab ta looming tabavalt video, performance’i, laulude ja installatsioonidega võtmeküsimusi suhtlemisest, unistustest ja ideaalidest. Tema seni ilmselt tuntuim video on “Pseudoreaalsus” (2016), mis jutustab loo inimestest, kelle tegelikkused ei kohtu, kuigi pealtnäha elavad nad samas aegruumis.

Näituse avamisel astusid kontserdiga üles Lee Taul koos Kalle Pilliga ja San Hani. Avangard Galerii ukse kõrvale oli püstitatud valge katus, mille all kergest materjalist bassein. Vett selles siiski polnud, aga esinejad tundsid endid hästi ka kuivas basseinis musitseerides. Lee ja Kalle lisabala esitamise ajal liitus nendega ka “Liivatera ballaadi“ looja ning ühiselt esitati laulu „Pärlipüüdja“, mis hästi sobitus ka nähtud videoga. Eriti sõnad: „Kas tõesti näen ma viirastust / näkineid seal kullases rüüs / tal päiksepärg on ehteks peas / ja kõnnib nõtkelt lainte peal / Samas vahtu kaobki ta / talle järgi sukeldun ma pea ees, / leidsin ma, leidsin ma, pärli tõelise veest“. Järgmisena esines San Hani.

Kunstnik Helena Keskküla (sündinud 1992) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia skulptuuri ja installatsiooni eriala ning täiendanud end Viini Kunstiakadeemias. Keskküla on esinenud mitmete isiknäitustega ning osalenud grupinäitustel Tallinnas ja Pärnus. Mullu esines ta esmakordselt etendusega “+1” Maria Arusoo kureeritud NU Performance festivalil “CORPORATE OCCULT_let’s talk about the body baby”.

Näitus jääb avatuks kuni 30. augustini. Ühtlais on samal ajal galeriis avatud Leonhard Lapini juubelinäitus “Masinad”.

Urmas Saard