Piltuudis Eesti ETNO 2017 kontserdist

Viljandi pärimusmuusika festivali teisel päeval oli teist korda taas Kirsimäe laval Eesti ETNO 2017, mille moodustasid rahvusvahelise muusikakollektiivi 75 muusikut maailma 16 erinevast asukohast.

https://youtu.be/B0Vb4l9Cr8M

Eesti ETNO 2017 Kirsimäel Foto Urmas Saard
Eesti ETNO 2017 Kirsimäel. Foto: Urmas Saard

Üleilmset kirevust tekitasid ühiselt väga paljude Eesti noortega Uus-Meremaa, Austraalia, India, Alžeeria, Tuneesia, Kameruni, Portugali, Šoti, jt maade esindused. Kuna esinema tulevad igal suvel uued muusikud, siis moodustub kõigil kordadel äärmiselt ootamatu, omanäoline ja põnev seltskond. Sama mitmekülgseks kujuneb esinejate kava: Erinevate maade traditsioonilised laulud ja pillilood õpitakse kahe nädala jooksul selgeks muusikalaagris. Pulbitseva innukusega mängurõõm pääseb valla igal Eesti ETNO kontserdil, andes kütkestavalt võimsa energialaengu kõigile kohalviibijatele.

Nii juhtus ka tänavu Kirsimäel, kus muusikud esinesid ennast unustavalt ja rahvas elas kaasa valjude hüüete ning tantsuga.

Viljandi folgi alaline külastaja Katre Kaseleht ütles, et ETNO on mõnusalt rahvusvaheline ja dünaamiline. „Iga aastaga on üha enam inimesi seda kontserti leidmas ja nautimas. Klassikaline sabatants “folgiuss” saab mõnusa hoo sisse ja rõõmu jätkub festivali lõpuni. Orkestrimõõduline jämmimine. Õpilased ja juhendajad löövad koos lahti pilliloo ja seda energiat ei saa kuidagi tagasi hoida. Isegi publikus leidub kaasalööjaid. Ja igal aastal ma mõtlen, et tahan ka,” rääkis Kaseleht, kes oli taas pärimusmuusika festivalil koos oma kolme ja poole aastase Sänni Leega.

Urmas Saard