Päev Sindi hoovimüügi päeval

Sindi hoovimüügi päevade esimene päev on õhtusse jõudmas ja kõige hilisemale ajale avatuks jäänud koduväravadki sulgumas. Neist mitmed jätkavad veel pühapäeval ja nendega liituvad uued kauplejad. Hoovimüük pole üksnes raha loovutamine tarviliku kauba eest, vaid uudne võimalus kohtuda väikese kogukonna meeldivate inimestega ning üllatuda korduvalt oma kodulinna aedade ilu võlust.

Sindi hoovimüügi päevade esimene päev Foto Urmas Saard
Sindi hoovimüügi päevade esimene päev. Foto: Urmas Saard

Pikal tänaval elav perekond Piiriste pani oma koduväravasse pilkupüüdvalt kutsuva reklaami juba esmaspäeval. Hille hoolitseb Sindi linnaruumi peenarde eest. Pole siis ime, et koduaed näeb välja nagu liigirohke botaanikaaed, mida on kujundatud juba kaheksa aastat. Esimene ostja on kohal juba veidi enne kümmet. Naerataval Hillel on kõik juba aegsasti külaliste vastu võtmiseks valmis. Abikaasa Toomas on teda igal sammul abistamas. Hea kondiitrioskuseid valdav Hille õde Heili Tähepõld toob äsja ahjust võetud hõrgutisi kohvikusse. Ostja on õnnelikult rahul, et saab oma iluaeda täiendada nelja uue taimega. Müüja näib veelgi õnnelikumana ja katab esimesele tasuta kohvilaua.

Tahtmine on võimalikult palju müügikohti külastada. Seepärast ei võimalda aeg kõikjal liiga pikalt paigale jääda, kuigi kaup on aus, müüjad toredad ja valmis sinuga pikemalt kui tavakaupluses vestlema. Mõni maja vahet on siledale kiviparketile tõstetud rõivaste valiku jaoks pikem stange ja Ilme Prenge tulnud maja perenaisele appi asjatundlikult kaupa soovitama. Näib, et mitmed müügihoovid pole ainult ühe pere ettevõtmine. Ühinetakse ühisele tegevusele ka sõpruskonniti.

Kolmandas kohas sunnib kiirustaja käiku aeglustama eemalt paistev erkoranž maja Jõe tänaval. Gerli Mets müüb koos abikaasaga otse tänaval riietest välja kasvanud laste rõivaid. Mööbel ja kodutehnika on leidnud juba uue omaniku, sest tegi ka ise tublit eelreklaami.

Jaama tänava korterelamus elav vanaproua tõi oma kraami Kiriku pargi servale, kus rahvast rohkem liigub. Weltmeister on kindlasti mõnegi akordioni mängija unistus. Kas sellise pilli ostusooviga ostja ka päeva lõpuks Weltmeistriga kohtub, jääb esialgul teadmata.

[pullquote]raekoja tagaküljel kõrgest trepist üles minnes asub postkast, kuhu tasub lasta Sindi linna vaadetega postkaardi[/pullquote]Aeg lendab kiirel sammul. Keskpäeval antakse raekoja juures start kepikõndijatele. Mart Tõnismäe, Sindi linna haridus- ja kultuurinõunik ja hoovimüügi päevade ellu kutsuja annab kogunevatele inimestele teada, et raekoja tagaküljel kõrgest trepist üles minnes asub postkast, kuhu tasub lasta Sindi linna vaadetega postkaardi. Aga mitte valge lehena, ikka täidetult. Postkaardile tuleb märkida iga läbitud müügipunkt. Pühapäevasel loosimisel läheb arvesse iga kaart isegi juhul, kui mõned kraamipoed läbimata jäänud. Pühapäeval kell 16 loositakse sealsamas välja Sindi linnavalitsuse kappidest pärit väärtuslik kraam.

Selgituste jagamise ajal laenutab Sirje Soovik keppe neile, kellel endil pole. Paljudel on ka endil olemas. Üksikud eelistavad siiski ilma keppideta rännakule minna. Teiste hulgas noorim osaleja, aasta ja nelja kuu vanune Harold Kukk. Vanim osaleja sammub keppidega. Sintlane Linda Meier sai nädal tagasi 91-aastaseks ja püsib endiselt heas sportlikus vormis. Ta on suureks eeskujuks oma tütrele Sirjele ja kõigile teistele endast noorematele. Kõige kaugemalt saabunud kepikõndijad elavad Soome põhjapoolseimas linnas Rovaniemis. Üks suviselt riides Sindi jõulumees teatab, et temagi on käinud sealses Lapimaa keskuses. Teisel suviselt riides jõulumehel on olnud suvi sedavõrd tempokas, et pole jõudnudki punast kuube maha ajada ja nii kõnnib lausa topelt riietega ringi.

Tema siis täpselt keskpäeval käsutabki kõik kepikõndijad Presidendi kella alla nähtamatu punase joone taha ühte viirgu. Annab head sõnad teele kaasa ja sõnajärje üle Soovikule, kes esmalt viib seltskonna muruplatsile. Veerand tundi soojendusharjutusi ja teele.

Viiral elav Este Maidle on pärast poolt päeva kauplemist tulemusega väga rahul. Ütleb, et teda on külastanud ligemale poolsada inimest, koos kepikõndijate grupiga. Viimaseid on umbes 15 ümber. Päeva muudab eriliseks seegi, et isegi nastik näidanud ennast päris esimest korda perenaise õuemurul. Vastu jalutavad Sindi Raadio noormehed. Kaur Kasemaa kutsub Vahtra tänavale, kus tema õde on avanud hoovimüügi ja -kohviku. Küll tahaks minna, aga kõikjale korraga ei jõua.

[pullquote]Raba tänaval elav Liivia Enn tunneb igast külastajast sedavõrd suurt rõõmu, et pakub kõigile tasuta tassi kohvi.[/pullquote]Raba tänaval elav Liivia Enn tunneb igast külastajast sedavõrd suurt rõõmu, et pakub kõigile tasuta tassi kohvi. Tema tõi oma müügikraami juba õhtul välja. Magamiseks jäi tal ilmselt vähe aega. Koos Liiviaga õnnestus öösel poole kahe ajal jälgida öökuninganna õide puhkemist. Hommikuks oli õis närbunud. Suureõieline kuukaktus ehk öökuninganna on põnev Põhja-Ameerikast ja Kesk-Ameerikast pärinev ronivate vartega taim, kellel kaktuste ilmas ühed suuremad õied, mis avanevad üksnes öösiti. Liivia ütleb et järgmistel öödel on kohe veel õisi avanemas ja kutsub seda imet taas vaatama. Toanurgas kasvav taim on 16 aastat vana. Õuel on müügis viieaastane öökuninganna. Liivia arvutab ja arvab, et tema müüki on käinud uudistamas ja oste tegemas kaugelt üle poolesaja inimese. Tulised munapirukad ja kuum kohv maitsevad hästi. Jalad löövad pikast käimisest pisut tuld ja kiusatus on jäädagi tema jutustusi kuulama.

Viimaks saab kiusatusest võitu ja teekond jätkub Pärnu maanteel. Otsin valget pintsakut, aga seda pole kusagilt võtta. Polnud isegi mitte Pärnu linnas. Huvi tekitab vana roostetanud vene mootorratas. Ringi tänava lõpus on uhke portselani valik. Mõnel killud väljas, aga see ainult suurendab väärtust. Tegemist portselannõudega mõnel juhul koguni ülemöödunud sajandi keskpaigast.

[pullquote]Sildile kirjutatud jutt lubab need ilma raha maksmata endale võtta.[/pullquote]Üks silt teatab sealsama lähedal, et hoovimüügi päev toimub pühapäeval. Ringi tänaval on veelgi tarvilikku kraami, ka ehitusmaterjali, torusid ja muud vajalikku. Mõnedest majadest on kas paar saapaid, külmik või midagi muud otse tänava äärde tõstetud. Sildile kirjutatud jutt lubab need ilma raha maksmata endale võtta.

Märkamatult on suurele ringile kulunud kuus ja pool tundi. Postkaardile on kirjutatud tosin läbitud müügikohta. Küllap on neidki, kes poole lühema ajaga paar korda rohkem suutsid, eriti auto või jalgrattaga liikujad. Aga kaks kätt nii öelda püksitaskus jalutada on samuti ütlemata hea puhkepäeva elamus koduses Sindis.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi hoovimüügi päevadeks ollakse valmis Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi esimesed hoovimüügipäevad juba käesoleval nädalavahetusel

Sirje Soovik ja Mart Tõnismäe peavad nõu kepikõnni ettevalmistamise asjus Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi hoovimüügi päevade ettevalmistused täies hoos

Sindi hoovimüük Foto Urmas Saard

 

 

 

Hoovimüük ehk kirbuturg otse sintlaste kodudes