Rääma oma päev peetud

Pärnu Rääma linnaosa rahvas tähistas täna oma esimest kogukonna ühistegemist meelelahutusliku kava, ekskursioonide, laada ja kohvikutega.

Mats von Kartohvel Nooruse Maja suveaia laval Foto Urmas Saard
“Mats von Kartohvel” Nooruse Maja suveaia laval. Foto: Urmas Saard

Nooruse Maja suveaia väravas tervitas esimesena pikemat kasvu noorhärra ja kutsus kohe seiklema. Auhinnadki olid ahvatlevalt juba lauale vaatamiseks välja pandud. Rääma linnajaos toimuva mobiilse seiklusmänguga võis alustada maja õuealalt. Etteantud vihjete põhjal pidi leidma 10 asukohta ja vastama küsimustele. Paraku jäi esimene põnevusretk läbimata, sest puudus internetiühendusega taskutelefon, mis mõistnuks ka QR-koodi lugeda. Veel sain lahkelt noorhärralt teada, et just olid suupilliklubi Piccolo Pelimaanid oma ütlemata vahva esinemise lõpetanud. Aga suupillimängijate järel astusid lavale uued esinejad ja meelelahutust jätkus ka hilisematele saabujatele.

Väravast paremat kätt kutsus kollane värv ja küpsevate pannkookide lõhn lähemale minema. Reformierakonna Pärnu linna toimekas seltskond jagas tasuta pannkooke. Kolme sorti moosi laotati heldelt koogile, maasika moos oli vist kõige magusam. Jane Metsal olid ka lapselapsed abis. Pisike tüdruk hoidis käes tumepunaseid roose. Vanaemal olevat homme sünnipäev. Küsisin, kas kõik räämakad? Ei ühtegi, aga Rääma oma päevale olid ju peale räämakate ka kõik teised toredad inimesed kutsutud. Isegi naaberlinnast Sindist sõideti perekonniti kohale.

Suveaia lava ees olid kõik istekohad hõivatud. Uus vana teater tuli suveaia lavale esietendusega „Mats von Kartohvel“, mille on kirjutanud Dajan Ahmet ja lavaküpseks seadnud Aire Koop. Ühevaatuseline lugu viis vaatajad tagasi ülemöödunud sajandisse. Lustilugu lähemalt jälgima jäädes meenus kohtumine Nooruse Maja direktori Uudo Laanega Pärnu hansapäevadel, kus ta kutsus kindlasti vaatama lõbusat janti sellest, et igal ajal on inimestevahelised suhted keerulised, saati veel siis, kui puudusid suhtekorraldajad, hingehooldajad, eneseabi kursused ja ülivajalikud õpikud. Laane on ka ise varematel aegadel osalenud sama näitlejate trupi mängudes, aga täna selgitas, et ei saa oma muude kohustuste täitmisega teistele seltsilistele piduriks olla. Aednikupoisi armumise lugu mõisavalitseja tütresse mängiti suurepäraselt ja publik oli selle eest ülimalt tänulik.

[pullquote]Seepärast oli Laane eriti hoolas, et mitte kaunilt puusasid ja kõhtu võbistavaid naisi asjatult pahandada.[/pullquote]Pikalt Laanel lobisemiseks aega polnud. Vabandas ja kiirustas juba uute ülesannete juurde. Järgmisena pidid tantsupõrandale tulema Hessa naised. Laane haaras pika varrega hästi laia harja ja asus lava ning lava esist puhtaks pühkima. Paljajalu poognaid tehes oleks väikseimgi tera talla all häirivalt tuntav. Seepärast oli Laane eriti hoolas, et mitte kaunilt puusasid ja kõhtu võbistavaid naisi asjatult pahandada. Nii naised kui tantsud olid ühtviisi meeldivad.

Seejärel oli laval veidi pikem puhkepaus ja aega ka laada kaupa vaadata. Ühe vanahärra ümber oli suurem kogunemine. Tema süles silitati Tšintšiljat ehk villakhiirt. Süles oli ta pisut rahutu. Peremehe sõnul hüppavad need loomakesed kuni meetri kõrgusele. Mõnekümne cm pikkune saba on hästi kohev, keha on kümmekond cm pikemgi. Pidavat elama kuni 15 aastat ja olevat öise eluviisiga. Villakhiire kodumaa asub Lõuna-Ameerika Andides. Peremehe süles rahmeldanud neljakuune villakhiire poiss olnuks valmis kodu vahetama. Kas ta ka päeva lõpuks leidis uue kodu, jäi täna märkamata.

Kunstikooli direktor Kristel Kallau korraldada olid õpikojad, millest huvitusid peamiselt tütarlapsed. Võis harjutada rannatennise mängu. Mõnel tuli mäng päris hästi välja. Teine pidi veel harjutama, et pall ikka võrgu suunas lendaks.

Viimasena istusid lavale Rääma Blues’i mehed Alari Papa Janson ja Üllar Kallau.

[pullquote]Mets ütles, et pannkooke jätkus 300-le inimesele.[/pullquote]Päevast kokkuvõtet tehes pidas Laane täiesti võimalikuks, et viie tunni jooksul võis suveaiast läbi käija tuhatkond külastajat. Mets ütles, et pannkooke jätkus 300-le inimesele. Rääma on Pärnu linnaosadest suurim nii pindalalt kui elanike arvult. Laane sõnul elab Räämal üle 30 protsendi pärnakatest.

Kogukonna päeva ja uue traditsiooni ellu kutsumise üheks peamiseks põhjuseks sai majas alanud remont, mis sundis ära jäänud saaliürituste kõrvale otsima suviseks tegevuseks uusi võimalusi, selgitas Laane, kes jäi päeva lõpuks toimunuga päris rahule. Kuid päev ei hõlmanud üksnes suveaias aset leidnud tegevust. Seitsmes kohas üle Rääma linnaosa oli samuti põhjust peatuda. Pirni tänaval avati kunstinäitus ja kohvik. Oja tänaval toimus portselanimaali näitus-müük. Sealgi pakuti kooki ja kohvi. Laane hinnangul oli Reet Palmi klaaskollektsioon omaette vaatamisväärtus, mida nägi tema Mäe tänaval asuvas koduaias.

Räämal sai jalutada kahes grupis giidi saatel ja tutvuda selle linnaosa huviväärsustega.

Räämakate järelpeoga jätkatakse õhtul Aleksandri pubis.

Urmas Saard

Samal teemal:

Pärnu Nooruse Maja suveaias Foto Uudo Laane

 

 

 

Rääma rahva oma päev