Kuremaa kohvikute päev korraldamiseks annavad inspiratsiooni ka kured

Kuremaa loss
Kuremaa loss

9. juulil Jõgeva vallas Kuremaal toimuval traditsioonilisel kohvikute päeval on erinevate suupistete pakkujad saanud inspiratsiooni paikonna ajaloost, kultuuriloost, loodusest ja sümboolikast. 

Kohvikute päev  avatakse hommikul Kuremaa lossi ees. Eesti Vabariigi lipu heiskavad elupõline kuremaalane, põllumees ja maaelu edendaja Raul Soodla ning Kuremaa arendaja ja  põllumajandusettevõtja Endel Sööt.

Lossis avatud kohvik Alexander ja Helene on saanud nime Kuremaa lossi rajaja Alexander on Oettingeni (1798-1946) ja tema abikaasa järgi. Pakutakse kodus küpsetatud pirukaid ja ravimteesid.  Lossi ees tegutseb Torma vallas Kantkülas asuva Veski külalistemaja eestvedamisel kohvik Veskipiigad.

Kuremaa avatud noortekeskuse juures (vihma korral hoones sees) tegutseb üks Kurepesa kohvik.

„Ennekõike oleme orienteerunud lastele,” ütles noortekeskuse vabatahtlik Keidi Kalda. “Mida täpselt pakume, on veel pragu üllatuseks. Võimalik, et menüüs on kurepesi meenutavad korvikesed ja ehk ka martsipanist kured. Mõtteainet selliseks lähenemiseks annab ka hea uudis, et tänavu on Kuremaal kurgi rohkemgi kui mõnelgi varasemal aastal.”

Teine Kurepesa kohvik on avatud korterelamu juures. Seal toimetab koos oma abilistega Kuremaal elav Ene Sööt, kes ametilt Jõgeva linnaraamatukogu direktori asetäitja.

Kauaaegset õpetajat ja rahvatantsurühmade juhendajat Silvia Sööti on aga oodata lossi ette maasikakorvidega.

„Palamuse vallast tulevad kohvikute päevale aktiivsed noored Varbevere küladest. Üllatavad nad pannkookide või mõne muu maitseelamusega – see veel selgub. Ettevõtlik kuremaalane Kaido Väljaots oma perega avab oma kodu juures Nostalgia kohviku,” rääkis Tiina Tegelmann.

Kuremaalt Jõgeva suunas paremat kätt asuva kivimüüri juures asub tegutsema Kivimüüri kohvik, kus toimetamas Kuremaa naine Liivi Noormägi oma perega.

„Pakume eesti ja hispaania köögi suupisteid. Meie perel on nimelt seosed ka Hispaaniaga. Selle maa köök on väga põnev,” lausus Liivi.

Kuremaa lossis
Kuremaa lossis

Kohvikute päeva kultuuriprogrammi sisustavad lossis musitseeriv Vanamuusikaansambel Harjumaalt Kiilist, legendaarne kuremaalasest levimuusik Vello Pütsep koos ansambliga ja lauljatega.

Kuremaa lossis saab tutvuda ka retseptiraamatute näitusega. Lossi ülemisel korrusel vaadata aga Anatoli Makarevitši fotonäitust

„Kohvikute päev on Vooremaa pärliks kutsutud Kuremaal üks tähelepanuväärsemaid sündmusi, mis võimaldab seda paika veelgi tuntumaks teha nii lähemal kui ka kaugemal. Ettevõtlikud inimesed saavad näidata oma teadmisi ja oskusi toidu valmistamisel ja pakkumisel, külastajad rohkesti maitseelamusi,” ütles Kuremaa Turism ja Arendus SA ja Jõgeva vallavolikogu liige Marek  Saksing.

Jaan Lukas