Elvas taastati ajalooline vaksali purskkaev

Kunagine Elva purskkaev
Kunagine Elva purskkaev

Neljapäeval, 1. juuni õhtul avatakse Elvas pidulikult kohaliku kogukonna rahaga taastatud ajalooline purskkaev. Avamise puhul annab tasuta kontserdi Ivo Linna ning toimuvad üritused lastele ja noortele.

Purskkaevu taastamise projekti vedanud MTÜ Elva Elama liige Toomas Laatsit ütles, et 20. sajandil oli vaksaliesine purskkaev Elva üks sümboleid.

“Purskkaev rajati juba 1926. aastal, ehkki viimati töötas see 1980. aastate lõpus,” sõnas Laatsit. “Kuna eelmisel aastal korrastati Elva jaamahoone park ning tulemas on vabariigi 100 aasta juubel, siis tekkis meie aktiivseid linnakodanikke koondaval MTÜl mõte teha kogu Eesti rahvale kingitus – purskkaev taastada. Purskkaevul on potentsiaal saada vaatamisväärsuseks, mida tullakse uudistama ka kaugemalt.”

Uus Elva purskkaev.
Uus Elva purskkaev.

MTÜ Elva Elama liige Madis Ess ütleb, et purskkaev on ehitatud 76% ulatuses kohaliku kogukonna toel, ülejäänud 24% eelarvest tuli linnavalitsuselt.

“Oleme liigutatud, et purskkaevu taastamine nii paljudele inimestele korda läks,” sõnas Ess. “Õla pani alla 23 firmat ja mitusada eraisikut. Kaevu ehituseks koguti raha ka Hooandja portaali kaudu.”

Taastatud purskkaev on ringikujuline, selle läbimõõt on umbes neli meetrit ja kõrgus 60 sentimeetrit. Veejuga purskab 2-2,5 meetri kõrgusele. Kaevu keskele tuleb valgustusega düüs, mis võimaldab erinevaid valguslahendusi.

Kuna purskkaev avatakse 1. juunil ehk lastekaitsepäeval, siis algavad neljapäeval mitmed tegevused lastele ja noortele Elva jaamahoone ümbruses juba kell 18. Mitu tundi kestva kontsertprogrammi jaoks paigaldatakse jaama juurde suur välilava, kus esinevad Elva kultuurikollektiivid. Lapsed saavad joosta võidu purskkaevumaratonil ning avatud on graffiti töötuba raudteejaama pargis kõigile kunstihuvilistele noortele.

Purskkaevu ametlik avamine on kell 21, kui lavale astub Ivo Linna ja Anti Kammiste bänd.

MTÜ Elva Elama liige Aivo Johanson sõnul on pursskaevu avamine näide sellest, et Elva on viimasel ajal hakanud taas elama. “Avalik ruum on muutunud silmanähtavalt mitmekesisemaks, alles mõne kuu eest valmis uus kultuurikeskus ja uksed avas restoran Waksal. Tulekul on spordisaal ja ujula ning Baltikumi suurim disc-golfi rada. Elva on nii elamiseks kui külastamiseks aina parem koht.”