Sindi sünnipäeval mõeldi 180 haridusaastale ja Seljamaale

Tänavu kolmandat aastat Sindi sünnipäeva tähistamist vedanud Kadri Kärg Varris asetas ühiselt oma meeskonnaga pearõhu Sindi hariduselule, mis sai alguse 180. aastat tagasi ja hoogustas Seljamaa mälestusmärgile raha kogumist.

Video → Marko Šorin teeb ekskursiooni Sindi kooli ajalukku

Marko Šorin on toonud ekskursioonil osalejad SG Reporteri stuudiosse Foto Urmas Saard
Marko Šorin on toonud ekskursioonil osalejad SG Reporteri stuudiosse. Foto: Urmas Saard

Linnaõiguste saamise 79. aastapäeval, 1. mail, külastasid Sindi gümnaasiumit paljud vilistlased või selles koolis õppinud tuntud inimesed, kellega tänastel õpilastel oli põnev kohtuda. Koolimajas liikusid ringi ansambli Tuberkuloited laulja Indrek Raadik, Estonia teatri endine solist Hans Miilberg, ehtekunstnik Jaan Pärn, sõudja ja olümpiasangar Allar Raja, maletaja Kaido Külaots, tele- ja raadioajakirjanik Anu Välba.

Sindi gümnaasiumi vilistlane, endine linnapea ja praegune riigikogu väliskomisjoni liige Marko Šorin tegi huvilistele kaks ekskursiooni, mida ta on korduvalt varemgi oma kodulinnas läbiviinud, kuid teistsugustel radadel „Valmistasin kümnele suuremale huvilisele kooli vihiku. Viimasele lehele kujundasin vanaaegse reklaami põhjale üleskutse annetada Julius Friedrich Seljamaa mälestusmärgi püstitamiseks raha,“ tutvustas Šorin oma ettevalmistust, millega ta keskpäevaks kogunevat rahvast soovis üllatada ja usinamaid küsimustele vastajaid premeerida.

Kell 12 vuras laadarong Sindi punase koolimaja juurde. Rongilt maha astujad liitusid varem kogunenud inimestega, kes seisid ootevalmilt tulevase Seljamaa mälestusmärgi asupaiga lähedal. Seljamaa tutvustamisega ekskursioon algaski. Diplomaat ja Tartu rahu läbirääkija õppis Sindi koolis veel enne uue hoone valmimist, aga ometi on ka tema sellesama üldharidusõppeasutuse õigusjärgsuse põhimõttel 180-aastase kooli vilistlane. Šorini esimene küsimus oligi sellest, mis aastal alustasid õpilased õppimist tolles punastest tellistest laotud hoones. Õigesti vastanu sai kingituseks Šorini koostatud kooli vihiku.

[pullquote]Paistis, et inimestele läks väga korda näha SG reporteri salvestust[/pullquote]Väljast suunduti koolimajja, kus esmalt peatuti kooli kuulsuste seina ees. Nende piltide juurde oli asetatud ka korjanduse kast Seljamaa mälestusmärgi kulutuste tarvis. Toimusid ka kohtumised kooli elavate legendidega. Hiljem leidis Šorin, et huvitavad olid kõik vilistlastlaste lood. „Paistis, et inimestele läks väga korda näha SG reporteri salvestust, kus algul suurte kogemustega teleajakirjanik Anu Välba ja siis ka õpilastelevisiooni reporter Eliise Kull puterdasid, aga seejärel täiesti puhtalt ära tegid. Ikkagi inimesed,“ arutles Šorin. Välba tunnustas heade sõnadega tööd, mida Sindi gümnaasiumi õpilased iseseisvalt koolitelevisiooni arendamisel teevad. Tema sõnul on tegemist väga hea tasemega, mis kohati võib täiesti nende oma majas tehtavate saadetega konkureerida. Välba oli enne hinnangu andmist jõudnud mitmeid saateid läbi vaadata.

Kui esimesest ekskursioonist võttis osa umbes kuni 30 huvilist, siis järgmisel ringkäigul võis olla tegemist juba ligemale poolesaja inimesega. Ekskursioonid lõppesid kooli aulas läbiviidud mälumänguga, milles said osaleda koos vilistlastega kõik teisedki.

Vana hoone esimesel korrusel asus stend Sindi ja kooli ajaloo tutvustamiseks. Koridoride seintel esitleti õpilastöid.

[pullquote]Oksjoniga koguti 187 eurot.[/pullquote]Kell kolm jätkati laada alal. Laada päevajuht Peeter Kaljumäe hõikas rahvast osalema oksjonil, millest saadav tulu läks samuti Seljamaa mälestusmärgi rajamiseks. Oksjonile panid väärtuslikke asju laulja Hans Miilberg, sõudjana olümpiasangariks tõusnud Allar Raja, teletäht Anu Välba, omaaegne korvpallikoondise täpsuskütt Andrus Nagel ja poliitik Marko Šorin. Viimaks läksid oksjonile ka Kahurimäe telgi lae alla takerdunud heeliumipallid. Oksjoniga koguti 187 eurot. Lisaks sellele summale täienesid linna sünnipäeval korjanduste kastid ka muuseumis, laada platsil ja gümnaasiumis. Kuid annetusi saab jätkuvalt teha ka panga arveldusarvele: Swedbank – EE102200001120145828, märksõna „Seljamaa“

Urmas Saard