„Siit läheb minu tee,“ ütlesid Sindi noored Naiskodukaitse fotonäituse avamisel

Karmen Vesselov, Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna Pärnu jaoskonna esinaine, avas Sindi muuseumis rändnäituse, mis pühendatud Naiskodukaitse 90 tegevusaastale Pärnumaal. Samas tunnustas Sindi linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Mart Tõnismäe Sindi gümnaasiumi noori kodutunde oskusliku mõtestamise eest.

Ike Joel Järv Foto Urmas Saard
Ike Joel Järv. Foto: Urmas Saard

“Naiskodukaitses on tänapäeval kaheksa eriala: toitlustamine, side- ja staap, sport, meditsiin, avalikud suhted, kultuur, formeerimine, noortejuhtimine,” rääkis Vesselov 1. mail Sindi muuseumis toimunud foto näituse avamisel.

„Näituse pildid on valitud tänapäevast ja minevikust, võimalikult paljudest erialadest. Näeb toitlustamist, millised olid katlad varem. Ilusad naiste vormid on ajapikku samuti muutunud. Tänapäeval käivad naised ka kaitseväelastega ühesuguselt riietunult. On ka paraadist pilte,“ tutvustas Vesselov. Tema jutust selgus näituse kokkupaneku keerukus. Vanade fotodega oli asi lihtsam, kuna kõik pildid olid arvutisse juba kogutud ja teada, kust midagi leida. Raskem on digiajastu algusaegade fotode leidmisega. „Kõige rohkem võttis aega tänapäevaste fotode sorteerimine, sest nüüd osatakse neid arhiveerida. Võetakse üritustest 900 pilti, pannakse ühele kettale ja siis läheb otsimiseks ja valikute tegemiseks,“ rääkis Vesselov. „Soovitati valida 15 fotot, aga me ei suutnud ühe osas otsustada ja nii sai näituse jaoks 16 fotot,“ naeris Vesselov.

Sindi gümnaasiumi näitetrupi kuus õpilast valmistasid näituse avapäevaks südamlikult vastuvõetud sõnalise montaaži. Näitlejate juhendaja õpetaja Eneli Arusaar võttis esinemise kokku sõnadesse: „Siit läheb minu tee, see on minu maa. Mina vastutan tema ja tema minu eest.“ Õpilaste esinemisest võis välja noppida rohkelt hästi sõnastatud mõtteteri. Näiteks väike Ike Joel Järv ütles, et võime endalt veeretada vastutuse ja minna mere äärde kuldkalakest püüdma, kes meie soovid täidaks. „Aga sel juhul seisame seal kümne aasta pärast tühja käe ja kõhuga. Ei, kuldkalakest ei tasu püüda
Kuldkalad on muinasjutus,“ kinnitas Ike Joel Järv. Veel kõnelesid oma maa teest Madis Tropp, Martin Salundi, Eliise Kull, Chätlyn Parts ja Ats Tobias Pikk.

Seejärel tantsisid Eliise Kull ja Chätlyn Parts enda loodud tantsu, mille aitas lavaküpseks seada Kristella Kukk. Tantsus osales väikese osatäitega ka Ike Joel Järv. Taustaks kõlas Jaak Joala „Mu kodu“.

Mu kodu ei piira need metsikud mäed,
mis kõrguvad pilvede alla.
Mu kodu ei emba ka müüride käed
:,: ja ja tihti ta värav on valla, :,:
nii sageli valla on see.

Noorte esinemisest ei vaimustunud mitte üksnes muuseumisse kogunenud näituse külastajad. „Sõnad jäävad kohe kurku kinni, see oli nii ilus. Iga sõna, iga uus lause pani üha enam kaasa mõtlema ja tundma rõõmu sellest, et olen ise eestlane. Ja et meil on olemas nii vahvaid noori, kes sellise suurepärase etteastega toime tulid,“ kommenteeris kuuldut-nähtut Sindi linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Mart Tõnismäe, kes andis etteastele kõrge hinnangu. Preemiaks said kõik esinejad teatripileti Endlasse, et näha dokumentaallavastust inimlikkusest. „Väljast väiksem kui seest“ autorid on Maria Lee Liivak ja Mari-Liis Lill. Eneli Arusaar oli selle kingituse eest väga liigutatud ja tänulik. „Etendus on loodud inimeste päriselude põhjal ja noortele kasvatuslikult äärmiselt vajalik. Minge, vaadake, kuulake ja mõelge,“ sõnas õpetaja oma õpilastele.

Urmas Saard

Samal teema:

Elise Kull ja Chätlyn Parts Sindi muuseumis Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi gümnaasiumi näitetrupp valmistub Naiskodukaitse fotonäituse avamiseks