Kuhjavere küla aastate tegijaks sai perekond Vilu

Kuhjavere küla aastate tegija - perekond Vilu.
Kuhjavere küla aastate tegija – perekond Vilu.

Suure-Jaani vallas paikneva Kuhjavere küla traditsioonilisel sündmusel Eesti iseseisvuspäeval toimunud külavanem Romeo Muki vastuvõtul külamajas kuulutati seekordseks Kuhjavere aastate tegijaks perekond Vilu.

Naljatoonis teemale lähenedes võib öelda, et valik oli mõneti onupojapoliitiline, sest pereema Lagle Vilu on tegelikult Kuhjavere külavanema Romeo Muki ja tema abikaasa, külaseltsi juhatuse liikme Urve Muki tütar, Laura ja Markkus nende lapselapsed ja Marko väimees. Tegelikult on põhjus selles, et Vilude pere on palju aastaid nii ideede pakkumisega kui ka käed külge panemisega kaasa löönud Kuhjavere tegemistes, millest üle-eestiliselt on kõige tuntum Kuhjavere külateatrite festival. Otsuse tegemisel kuulas külavanem ka seltsi juhatuse liikmete arvamusi.

„Kuhjavere on meie koduküla,” rääkis Lagle Vilu, kes töötab Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis õpetajana. “Vanematelt hakkas minulegi külge soov lüüa kaasa kogukonna ettevõtmistes ja nüüd on see „nakkus”  külge hakanud ka meie lastele. See ongi põlvkondade sidusus.”

Kui on vaja külateatripäevade või muude sündmuste ajal ruume ja ümbrust korrastada või suupisteid valmistada, siis on Lagle ikka

Kuhjavere külavanem Romeo Mukk
Kuhjavere külavanem Romeo Mukk

usinasti ametis. Pereisa Marko Vilu, kes töötab Dimediumis müügiesindajana, lööb kuhjaverelaste tegemistes kaasa kõikvõimalike meestetöödega, samas on tema teadmised ja võimed kasuks töös arvutiga ning otsuste vastuvõtmisel. Kogu pere on olnud osaline „Teeme ära!” talgupäevadel.

Tütar – lasteaialaps Laura – ütles, et tema lemmiktegevus on Kuhjavere külaplatsil kevadel muru riisuda. Nagu kõik külavanema vastuvõtule kogunenud lapsed, sai ka Laura kingituseks väikese sini-must-valge lipu.

„Mulle meeldib Eesti lipp väga. Sellel on väga ilusad värvid,” ütles tragi tüdruk.

Poeg, koolipoiss Markkus, saab mitmete meisterdamis- ja korrastamistöödega juba iseseisvalt hakkama. Näiteks muruniidukit oskab ta täiesti üksinda käsitseda. Mullu aitas kaasa värvimistöödel.

Markkus harrastab vibusporti, kus mitmeidki häid tulemusi saavutatud. Juhendajaks on tuntud Viljandi treener Aune Varik.

„24. veebruaril Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisel oleme juba ligi 10 aastat Kuhjavere küla aasta tegijat või tegu välja kuulutanud,” ütles Kuhjavere külavanem Romeo Mukk. “Näiteks möödunud aastal sai selle meie külateatripäevade kauaaegne patroon, Viljandi kultuuriakadeemia emeriitprofessor Kalju Komissarov. Tänavu otsustasime paikkonna kõrgeima aunimetuse anda oma tütre perele, kellele külaelu edendamine on justkui iseenesest külge hakanud. Ja eks lapsed peavadki märkama vanemaid ja vanemad oma lapsi ja lapselapsi.”

Igale aasta tegijale kingitakse midagi uut ja erilist. Vilude perele valmistas Urve Mukk (töötab Heimtali põhikoolis saksa keele õpetaja ja õppeala juhatajana) kolleegist kunstiõpetaja abiga kooli keraamikaringis neli keraamilist kaussi: Laglele, Markole, Markkusele ja Laurale.

Marko Vilu tööhoos
Marko Vilu tööhoos

„Püüame niipalju kui võimalik käia Kuhjaveres,” lisas Lagle Vilu. “Meie oma kodu on aga Vana-Võidus, kus muide tänavu toimuvad külaliikumise Kodukant Maapäevad 4.-6. augustini.”

Kuhjavere külavanema vastuvõtu kultuuriprogrammi sisustas tänavu jutuvestja ja Eesti rahvakultuurikeskuse töötaja Piret Päär, kes pajatas huvitavaid lugusid  oma isiklikest kogemustest ja kuuldust-nähtust ning paljudest ringirändamistest.

 Jaan Lukas 

Markkus Vilu
Markkus Vilu
Laura Vilu
Laura Vilu